Asiantuntijalta täystyrmäys kiistellylle uudistukselle – ”Yleisurheilijat ottivat tennispallon kokoisen herneen nenään”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Timanttiliiga uudistuu rajusti ensi vuonna. IS:n yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo tuomitsee muutokset jyrkästi.
Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF esitteli tällä viikolla ensi kauden uudistuksensa lippulaivasarjaansa Timanttiliigaan.

IAAF lyhensi osakilpailujen kestoa puoli tuntia, jotta tv-tuotteesta tulisi houkuttelevampi. Se johti lajien karsimiseen, joten Timanttiliigan ydinlajien joukosta pudotettiin neljä lajia: 200 metrin juoksu, estejuoksu, kolmiloikka ja kiekonheitto.

Moni yleisurheilun megatähti järkyttyi päätöksestä ja teki tunteensa selväksi haastatteluissa ja sosiaalisessa mediassa. Kolmiloikan kaksinkertainen olympiavoittaja Christian Taylor ilmoitti jopa perustavansa uuden urheilijayhdistyksen vastavoimaksi IAAF:lle.
Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo on tiukasti urheilijoiden leirissä ja tuomitsee jyrkin sanoin Timanttiliigan uudistuksen. Hän pitää sitä syvästi epätasa-arvoisena.

– Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin onhan tämä ihan kammottavaa paskaa, Hollo täräyttää.

– Kansainvälinen yleisurheiluliitto kertoo näin, että tietyt lajit ovat sille arvokkaampia kuin toiset. Silloin tullaan aika äkkiä siihen, että urheilijat kokevat tiettyjen urheilijoiden olevan IAAF:lle arvokkaampia kuin toiset. Eihän tämän näin pitäisi mennä! En ihmettele yhtään, että yleisurheilijat ovat ottaneet tennispallon kokoisen herneen nenään aiheesta.


Hollo ihmettelee IAAF:n puheenjohtajan Sebastian Coen perusteita uudistuksille. Entisen huippujuoksijan Coen mukaan yhden osakilpailun tiivistäminen puoleentoista tuntiin tekee Timanttiliigasta nopeatempoisemman ja jännittävämmän ja siten houkuttelevamman faneille sekä tv-yhtiöille.

Monessa muussa lajissa tv-lähetyksen pituus nähdään pikemminkin mahdollisuutena kuin uhkana. Tennis ja golf menestyvät pituudesta huolimatta, pohjoisamerikkalaisista palloilusarjoista puhumattakaan. 90 minuutin jalkapallo-ottelu ei ole ainoa oikea mitta urheilukilpailulle.

– Jos ajatellaan vaikka NBA:ta tai NHL:ää, niin pelithän kestävät kolme tuntia. Siellä on järkyttävä määrä tilaa esimerkiksi sponsoreille, mutta silti katsojia riittää paikan päällä ja tv:ssä. Yleisurheilu ei osaa markkinoida itseään, jos se ajattelee, että vain puolitoista tuntia kelpaa.
Hollon mielestä Timanttiliigan tv-lähetyksiä pitäisi lyhentämisen sijaan pidentää. Draamaa yleisurheilussa riittää. Sitä pitää vain osata kaivaa tv-lähetyksiin. Tätä Timanttiliigassa ei ole koskaan osattu tehdä. Tuote ei ole koskaan ollut kunnossa.

– Kenttälajien draaman kaari on ollut alusta alkaen täydellisesti hukassa. Näytetään vain hyppy sieltä ja heitto täältä tai joskus vasta jälkikäteen kolmen parhaan suoritukset. Tuntuu, että näitä lähetyksiä ei voisi surkeammin ohjata ja suunnitella vaikka yrittäisi.


IAAF perusteli neljän lajin karsimista sillä, että tutkimusten mukaan ne ovat vähiten kiinnostavia. Tutkimuksia tehtiin seitsemässä maassa: Kiinassa, Ranskassa, Etelä-Afrikassa, USA:ssa. Belgiassa, Britanniassa ja Sveitsissä.

Hollo hämmästelee tuloksia ja niistä tehtyjä päätelmiä. Tuntuu oudolta ajatuskululta, että 100 metrin juoksun ystävä ei esimerkiksi olisi kiinnostunut 200 metrin kisasta.

– Tunnen hirveän vähän yleisurheiluihmisiä, jotka haluavat katsoa kisoja vain tiettyjen lajien takia.

Nämä lajit saivat armon

Timanttiliigan täyden ohjelman sai 24 lajia (12 miesten ja 12 naisten). Ne ovat:

100 metriä

100/110 metrin aidat

400 metriä

400 metrin aidat

800 metriä

1500 metriä

3000 metriä

pituushyppy

korkeushyppy

seiväshyppy

keihäänheitto

kuulantyöntö

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt