Daniel Ståhl ja Christian Taylor suuttuivat Timanttiliigan uudistuksista - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheilun huippusarjan muutoksista syntyi jättimäinen soppa – megatähdet hurjana: ”Kaikkien aikojen suurin skandaali!”

Timanttiliigan uudistukset ovat suututtaneet osan yleisurheilun megatähdistä.

Kolmiloikkahuippu Christian Taylor ja kiekonheiton maailmanmestari Daniel Ståhl järkyttyivät lajiensa katoamisesta Timanttiliigasta.­

8.11.2019 18:41

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF kertoi keskiviikkona, että lajin lippulaivasarja Timanttiliiga tulee muuttumaan rajusti.

Kilpailut typistetään television ehdoilla puolentoista tunnin mittaiseksi ja siksi Timanttiliigan ydinlajien joukosta pudotetaan neljä: 200 metrin juoksu, estejuoksu, kiekonheitto ja kolmiloikka.

Näistä estejuoksu ja 200 metriä on yhä mukana kymmenessä Timanttiliigan 15 osakisasta, mutta kolmiloikka ja kiekonheitto pääsevät mukaan vain kahteen osakilpailuun.

Päätös herätti vahvaa vastustusta yleisurheilun megatähtien joukossa. Miesten kolmiloikan jenkkivaltias Christian Taylor ilmoitti IAAF:n päätöksen vahingoittavan lajia.

Kolmiloikkatähti Christian Taylor aikoo perustaa uuden yleisurheiluhuippujen etujärjestön.­

Kaksinkertainen olympiavoittaja ja nelinkertainen MM-kultamies Taylor kertoi perustavansa uuden huippuyleisurheilijoiden ammattijärjestön The Athletics Associationin, joka puolustaa urheilijoiden oikeuksia ja vaatii paikkaa pöytiin, jossa tehdään päätöksiä yleisurheilun tulevaisuudesta.

– Tällä hetkellä meillä urheilijoilla ei ole valtaa. IAAF:llä on toki oma urheilijakomissionsa, mutta tarvitsemme keskusjärjestöistä itsenäisen elimen, Taylor kirjoitti Twitterissä.

Yleisurheilulegenda Carl Lewis kutsui nykyistä Timanttiliigan järjestelmää katastrofaaliseksi. Yhdeksän olympiakullan miehen Lewisin mielestä yleisurheilun ainoa toivo on se, että kaikki urheilijat jättävät IAAF:n ja perustavat oman kansainvälisen kilpailusarjansa sekä neuvottelevat itse Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kanssa olympiapaikasta.

– Billie Jean King teki näin 1970-luvulla naisten tenniksessä. Temppu on vaikea ja vie aikaa, mutta kuten pian huomataan, se on ainoa vaihtoehto, Lewis twiittasi.

Kenialaiset estejuoksun puolustavat maailmanmestarit Conseslus Kipruto ja Beatrice Chepkoech kertoivat pelkäävänsä Timanttiliigan uudistuksen haittaavan urakehitystään ja koko kenialaista yleisurheilua.

– Minulle oli valtava järkytys, kun kuulin naisten estejuoksun kohtalosta, maailmanennätysnainen Chepkoech sanoi Yahoo Sportsin mukaan.

Myös kiekonheittäjät protestoivat voimakkaasti lajinsa puolesta. Tuore ruotsalainen maailmanmestari Daniel Ståhl ryhtyi toimiin valmentajansa Vesteinn Hafsteinssonin kanssa ja keräsi tukun kiekonheiton terävimpiä kärkinimiä allekirjoittajiksi IAAF:n puheenjohtajalle Sebastian Coelle perjantaina lähettämäänsä avoimeen kirjeeseen.

Nimensä kirjeeseen panivat alle muun muassa koko syksyn MM-Dohan kärkikolmikko: Ståhl, hopeamitalisti Fedrick Dacres ja pronssimitalisti Lukas Weisshaidinger ja maailmanmestarit Piotr Malachowski sekä Andrius Gudzius.

– Olemme järkyttyneitä ja pirun vihaisia IAAF:n päätöksestä. Siksi lähdimme vastahyökkäykseen, Ståhl sanoi Expressenille.

Daniel Ståhl juhli MM-kultaa syyskuussa Dohassa. Nyt IAAF:n päätös synkisti hänen mielensä.­

Valmentaja Hafsteinsson sanoi järkyttyneensä keskiviikkona tehdystä päätöksestä niin pahasti, että häneltä kesti kaksi päivää toipua jaloilleen. Hän vertasi shokkia vanhempiensa kuolemaan.

Hafsteinsson ei voi käsittää, miten yleisurheilulaji, jolle hän on uhrannut koko elämänsä, vedetään vessanpöntöstä markkinointistrategian vuoksi. Hänen mukaansa moni kiekonheittohuippu pohtii nyt uransa lopettamista.

– Tämä on kaikkien aikojen suurin skandaali! Hafsteinsson sanoi SVT:lle.

Kirjeessä kiekonheittäjät hämmästelevät, miten yleisurheilun puolustajaksi valittu Coe – entinen huippujuoksija – tuhoaa lajinsa historiallista ja kulttuurista perintöä tv-pikavoittojen toiveessa.

– Kiekonheiton historia ulottuu antiikin olympiakisoihin 3400 vuoden päähän, kirjeessä muistutetaan.

Kiekonheittäjien avoimessa kirjeessä vedotaan mm. antiikin kuuluun Diskobolos-patsaaseen, joka kuvastaa kiekonheittäjää. Teosta pidettiin tuolloin urheiluihanteiden ruumiillistumana.­

Kiekonheittäjät hämmästelevät myös IAAF:n päätöstä lyhentää Timanttiliigan kisa jalkapallo-ottelun mittaiseksi, vaikka myös pidemmät urheilulähetykset ovat osoittautuneet suosituiksi. Esimerkeiksi he nostavat golfin ja tenniksen.

Kirjeessä myös syytetään Coea tiettyjen yleisurheilulajien ja niiden urheilijoiden syrjimisestä. Tätä ei lajiliiton puheenjohtaja saisi missään nimessä tehdä. Kirjoittajat siteeraavat ilmastoaktivisti Greta Thunbergia ja haluavat maailmanlaajuista protestiliikettä Coen päätöstä vastaan.

– ”Tulevat sukupolvet seuraavat teitä. Jos petätte meidät, emme ikinä anna teille anteeksi!”

Nämä lajit saivat armon

Timanttiliigan täyden ohjelman sai 24 lajia (12 miesten ja 12 naisten). Ne ovat:

100 metriä

100/110 metrin aidat

400 metriä

400 metrin aidat

800 metriä

1500 metriä

3000 metriä

pituushyppy

korkeushyppy

seiväshyppy

keihäänheitto

kuulantyöntö

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?