Hämmästyttävä ilmiö leviää! Tuntemattomat ihmiset lahjoittavat avokätisesti rahaa suomalaisurheilijoille: ”Olen todella kiitollinen” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Hämmästyttävä ilmiö leviää! Tuntemattomat ihmiset lahjoittavat avokätisesti rahaa suomalaisurheilijoille: ”Olen todella kiitollinen”

Suomessa on kasvamassa yllättävä ilmiö. Tuntemattomat ihmiset lahjoittavat rahaa urheilijoille.

Juoksija Ville Lampinen yllättyi kuultuaan lahjoittajasta.­

8.11.2019 17:48

Juoksija Ville Lampinen yllättyi, kun lakimies ja urheilumanagerina toimiva Tuomo Salonen otti häneen yhteyttä.

Salonen kertoi, että salassa pysyttelevä henkilö haluaisi tukea 24-vuotiaan Lampisen urheilu-uraa lahjoittamalla tälle rahaa.

Lahjoittaja oli saanut kipinän Ilta-Sanomien aiemmin julkaisemasta jutusta, jossa Oskari Mörö kertoi saaneensa yhteensä 4 000 euroa rahaa tuntemattomalta naislahjoittajalta.

On kyse uudesta ja positiivisesta ilmiöstä suomalaisurheilussa, jonka sekä Mörö että Lampinen toivovat kasvavan suuremmaksi ilmiöksi. Suomalaisten kansallisen tason yleisurheilijoiden urheilemalla ansaitut tulovirrat eivät tunnetusti ole suuria.

Lampiselle rahaa lahjoittanut henkilö halusi tukea myös kahta muuta suomalaisurheilijaa. Lahjoittaja halusi, etteivät edes urheilijat tiedä hänen henkilöllisyyttään.

– Eihän tämä aivan perisuomalainen ilmiö ole, että tuntematon henkilö lahjoittaa toiselle rahaa. Minulle se ei kuitenkaan ole mikään ongelma. Sain tietää, että lahjoittaja haluaa vilpittömästi auttaa. Mielestäni se kertoo aika paljon ihmisestä, jos ei halua millään tavalla edes tuoda itseään esiin tällaisessa yhteydessä, Lampinen kertoo.

– Minä yllätyin tästä positiivisesti todella paljon.

Lampisen saamat lahjoitusrahat kuluvat tavallisen arjen pyörittämiseen. Kuluja kertyy esimerkiksi ulkomaanleireistä, kisamatkoista ja hieronnoista.

– Yleisurheilijan budjetti koostuu pienistä puroista, joten pienikin summa voi olla todella merkittävä. Sponsoreiden suhteen verkot ovat vesillä koko ajan, mutta tukijoiden saaminen ei ole helppoa.

Ville Lampinen (oik.) ja Oskari Mörö (kesk.) ovat olleet juoksuratojen kilpakumppaneita. Vasemmalla Christoffer Envall.­

Jos lahjoitusbuumi ottaa tuulta alleen, se voi tuoda helpotusta monenkin suomalaisurheilijan arkeen. Oskari Mörön managerina toimiva Tuomo Salonen visioi, että ideaa voisi jalostaa.

– Jotkut ihmiset saattaisivat innostua lahjoittamaan fanitusmielessä. Heille urheilijat voisivat järjestää esimerkiksi fanitapaamisen tai käydä treenaamassa heidän kanssaan. Kaiken kaikkiaan tämä on erittäin piristävä ilmiö.

Lampinen sanoo, ettei ollut kuullut lahjoitustapauksista ennen Mörön ulostuloa. Lampiselle rahat tulevat juuri nyt tarpeeseen, sillä hän tavoittelee täysipäiväisenä urheilijana paikkaa ensi kesänä kilpailtaviin Pariisin EM-kisoihin. Hänen täytyy parantaa noin sekunnilla 800 metrin ennätystään saadakseen kisapaikan.

– Olen todella kiitollinen ja iloinen, että Suomesta löytyy näin avuliaita ihmisiä, ja että tällä kertaa tämä osui omalle kohdalleni. Toivottavasti muutkin innostuvat tukemaan urheilijoita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?