Annimari Korte eli vielä vuosi sitten äärimmäisen niukalla ruokabudjetilla – on nyt täysin eri tilanteessa: ”Valtava helpotus”

Julkaistu:

Pika-aituri Annimari Kortteen ei tarvitse enää stressata senteistä.
Annimari Korte lähtee nykyään ruokakauppaan täysin eri fiiliksellä kuin vielä vuosi sitten. Silloin askeettisen elämäntavan äärimmilleen vieneen pika-aiturin piti arvioida ostoksensa sentilleen.

– Laskin tarkkaan, mitä ostan. Käytin viime vuonna ruokaan suunnilleen 20 euroa viikossa, Korte, 31, kertoo Ilta-Sanomille.

Lahjakas aitajuoksija jätti työnsä viime vuoden alussa ja keskittyi täysipainoiseen urheilijan elämään. Espanjan Valenciassa asuvan ja harjoittelevan Kortteen ratkaisu ei ollut helpoimmasta päästä, mutta päättynyt kausi osoitti selvääkin selvemmin, että panostus kannatti.

Heinäkuussa juostu Suomen ennätys (12,72), Ruotsi-maaottelun aitakisan voitto ja MM-välieräpaikka nostivat Kortteen Suomen seuratuimpien urheilijoiden joukkoon.

Se on näkynyt luonnollisesti tukijoiden määrässä ja tilipussissa. Vaikkei mistään kroisoksen elämästä voi todellakaan puhua, alkavalla harjoituskaudella senttien laskeminen on historiaa.

– On valtava helpotus, ettei sellaista tarvitse enää miettiä. Jatkuva stressi vaikuttaa nukkumiseen, palautumiseen ja ylipäänsä treenien tehoon. Nyt voin tehdä kaiken, minkä koen itselleni tulosten kannalta parhaaksi.

– Voin ostaa parempaa lihaa ja muutenkin monipuolisempaa ravintoa. Ei tarvitse miettiä, ostanko neljällä eurolla mangoa vai en, ensi viikolla Valenciaan suuntaava Korte naurahtaa.

Iso osansa on myös fysioterapialla ja lihashuollolla, jota aituri saa nykyään niin paljon kuin tarvitsee. Viime vuonna tärkeät fysioterapiakäynnit jäivät vähiin.

– Viime syksynä kävin fysioterapeutilla noin kerran kuukaudessa, keväällä ehkä pari kertaa kuussa. Takareiteni revähti tammikuussa. Se olisi varmasti voitu estää, jos tukea olisi ollut enemmän.

Kortteen mukaan tukijatilanne alkoi muuttua keväällä yleisurheilukauden lähestyessä. Sponsorit huomasivat Suomen suuriin menestystoivoihin kohonneen aiturin.

– Keväällä minulla oli tuplasti enemmän sponsoreita kuin viime syksynä. Kesällä pystyin käymään lihashuolloissa ja muissa tarpeeksi.


Korte sanoo ottaneensa tiukan linjan, mitä tulee tukijoiden määrään. Kovat tavoitteet ensi kaudeksi asettanut aituri haluaa keskittyä olennaiseen.

– Olen sopinut sponsorieni kanssa, että osallistun tilaisuuksiin tai teen somejuttuja minimimäärän. Mukaan on otettu sponsoreita, jotka pystyvät satsaamaan minuun enemmän, joten yhteistyökumppaneita ei tarvitse ottaa määrällisesti enempää.

Korte tiedostaa olevansa nykyään onnellisessa tilanteessa verrattuna moneen talouspulmien kanssa kamppailevaan kollegaan.

– Monet urheilijat tekevät sosiaalisessa mediassa kaupallista yhteistyötä useiden eri yritysten kanssa. Heille maksetaan vaikka yhdestä kuvasta kerran. En ole tehnyt sellaista ollenkaan, koska siihen kuluisi liikaa aikaa, joka olisi pois treeneistä ja palautumisesta.

– Teen kaikki some-juttuni pitkäaikaisten yhteistyökumppaneideni kanssa. Olemme sopineet, että otan enintään yhden kuvan viikossa, jolloin jokainen sponsori saa ehkä yhden kuvan kuukaudessa. Kuluu minuutti, kun otan kuvan treenin jälkeen. Jotkut joutuvat tekemään sosiaalisessa mediassa paljon enemmän voidakseen urheilla.

Nappiin mennyt kesä ja paremmat taloudelliset näkymät olivat avainasemassa, kun Korte kertoi kauden päätteeksi ensi kesän tavoitteistaan: Tokion olympiafinaali, EM-mitali ja uusi SE-aika.

– Kun juoksin Suomen ennätyksen, ymmärsin, että jos pystyn juoksemaan vuoden treenillä 12,72, pystyn juoksemaan toivottavasti kovempaa toisen vuoden treenillä. Ensi vuodeksi minulla on kaikki tuki, jonka tarvitsen. Siitä tuli olo, että voisin päästä olympialaisissa vaikka finaaliin.


Kohentuneen taloustilanteen myötä Annimari Korte on luvannut maksaa korvausta espanjalaisvalmentajalleen Rafael Blanquerille. 74-vuotias huippuluotsi ja Valencian yleisurheiluseuran puheenjohtaja on valmentanut tähän saakka Kortetta ilmaiseksi.

– Olemme sopineet, että maksan hänelle jotain ensi vuonna. Se helpottaa varmasti molempia, kun Rafakin on joutunut stressaamaan rahasta paljon, Korte kertoo.

– Seuramme hävisi kesällä Espanjan liigan ensimmäistä kertaa 27 vuoteen. Se vaikuttaa tosi paljon seuran taloustilanteeseen.

Korte kertoi kesällä iäkkään Blanquerin terveydentilan heikentyneen siinä määrin, ettei valmentaja pystynyt seuraamaan suomalaissuojattinsa kaikkia harjoituksia.

– Rafa ei päässyt katsomaan joitain treenejäni Valenciassa, koska joutui käymään sairaalassa. Hän oli tosi stressaantunut. Hän ei esimerkiksi pystynyt tulemaan Dohan MM-kisoihin. Toivon, että hän on tarpeeksi terve, jotta pystyisi lähtemään Tokion olympialaisiin.

– En itsekään tiedä, miten vakavasta asiasta on kyse. Rafa ei halua puhua asioista.

Viime aikoina Espanjasta on kuultu kuitenkin helpottavia uutisia.

– Rafa voi nyt paljon paremmin. Espanjan kesä ja yli 40 asteen lämpötilat ovat varmasti muutenkin vaikea paikka vanhemmalle ihmiselle. Nyt kun siellä on vähän viileämpää, sekin auttaa.


Annimari Korte ilmoitti keskiviikkona uudesta yhteistyökuviostaan, kun hän kertoi olevansa Nestlé for Healthier Kids -ohjelman lähettiläs. Yleisurheilutähti vierailee ensi vuonna lasten liikunnallisissa iltapäiväkerhoissa ja yrittää innostaa lapsia liikkumaan ja syömään terveellisesti.

Aihe on erityisen lähellä Kortteen sydäntä.

– Parhaat kohtaamiset, joita kauden aikana on tullut, ovat olleet lasten kanssa. He haluavat puhua ihan kaikesta. Heidän elämäänsä voi vaikuttaa pienilläkin asioilla, Korte sanoo.

Pika-aituri on pannut merkille huolestuneen keskustelun lasten liikkumattomuudesta.

– Yleisen terveydenkin kannalta olisi tosi tärkeää, että lapset liikkuisivat. Liikunnasta saa elämään kaikenlaista oppia, kavereita ja paljon iloa.

Korte on kertonut urheilemisen olleen aikoinaan pakokeino rankasta koulukiusaamisesta.

– Urheilu antoi itseluottamusta ja tunteen, että on jossain hyvä. Sain sieltä kavereita, joita ei ollut koulussa. Totta kai urheilussakin esiintyy kiusaamista, mutta useimmiten siellä ollaan yhteisen jutun parissa ja henki on parempi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt