Korkeushypyn maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui – pakeni suurkaupungin houkutuksia pohjoisen metsiin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Korkeushypyn maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui – pakeni suurkaupungin houkutuksia pohjoisen metsiin

Ruotsalainen yleisurheilulegenda Patrik Sjöberg avautui ongelmistaan Göteborgs-Tidningenin haastattelussa.

Patrik Sjöberg kärsii yhä seksuaalisen hyväksikäytön aiheuttamista traumoista.

22.10.2019 5:27

Patrik Sjöberg kertoi lehdelle paenneensa Göteborgin houkutuksia Norlantiin. Sjöberg tarvitsi irtioton, koska käytti liikaa alkoholia ja reseptilääkkeitä.

Sjöberg on kertonut käyttäneensä päihteitä hukuttaakseen seksuaalisen hyväksikäytön aiheuttamia traumoja.

– Minun piti tehdä radikaali elämänmuutos. Saan myös apua lääkäriltä ja psykologilta, Sjöberg sanoi GT:lle.

Korkeushypyn maailmanmestaruuden 1987 voittanut Sjöberg on muuttanut mökkiin pohjoisruotsalaiseen Örnsköldsvikiin. Siellä hän tekee pitkiä kävelylenkkejä metsissä, lepää ja pohtii elämäänsä. Toisinaan hän myös käy katsomassa paikallisen kiekkojoukkueen Modon otteluja.

54-vuotias Sjöberg sanoo nauttivansa rennosta ja rauhallisesta elämästä.

– Tärkeintä on, että pääni alkaa taas toimia normaalilla tavalla. Viime vuodet ovat olleet sille liikaa.

Patrik Sjöbergin ennätys 242 on yhä voimassa oleva korkeushypyn Euroopan ennätys.

Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi yhdessä toimittaja Markus Luttemanin kanssa kirjoittamansa omaelämäkerran Det du inte såg (Se, mitä et nähnyt), jossa Sjöberg paljastaa joutuneensa lapsena vuosikausien ajan suomalaissyntyisen valmentajansa ja isäpuolensa Viljo Nousiaisen hyväksikäyttämäksi.

Kirjan ilmestymisen jälkeen Sjöberg on kiertänyt luennoimassa karmeista kokemuksistaan. Jatkuva palaaminen lapsuuden traumoihin vaati veronsa. Luentojen jälkeen Sjöberg tarttui pulloon rentoutuakseen. Kymmenen tuoppia on kuulemma ollut normaaliannos hänelle.

– En kutsuisi itseäni alkoholistiksi, mutta jos asiaa kysyttäisiin sosiaali- ja terveysministeriöltä, niin vastaus olisi varmasti toinen. Olen varmaankin alkoholisti, Sjöberg sanoi.

Kiuruvedellä syntynyt Viljo Nousiainen hyväksikäytti Patrik Sjöbergiä vuosikausien ajan.

Haastatteluhetkellä Sjöberg oli ollut ilman viinaa lähes kaksi viikkoa. Hän kertoo, että ei ole ollut yhtä pitkään selvin päin sitten teinivuosiensa.

Sjöberg kertoo painijalegenda Frank Anderssonin kohtalon herättäneen hänet pohtimaan omaa elämäänsä. Villiä elämää elänyt Andersson kuoli viime vuonna sydänleikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin. Andersson oli kuollessaan 62-vuotias.

Kolminkertainen olympiamitalisti Sjöberg on myös ohittanut jo oman elämänkaarensa puolivälin, mutta hän toivoo vuosia olevan vielä runsaasti edessä. Hän haluaa välttää Anderssonin kohtalon ja on siksi muuttanut elämäänsä.

– Tätä voisi kutsua oma-aloitteiseksi kuntoutusohjelmaksi. Haluan aloittaa taas treenaamisen, syödä hyvin ja pitää huolta itsestäni. Alan perhana kuulostaa eläkeläiseltä!

Patrik Sjöberg kertoi GT:lle käyttäneensä liikaa unilääkkeitä ja paniikkihäiriöön saamiaan lääkkeitä.

Parhaimmillaan 242 hypännyt Sjöberg on ennenkin kärsinyt päihdeongelmista. Hän tunnusti vuonna 2011, että oli käyttänyt kokaiinia aktiiviuransa aikana.

Tämän vuoden maaliskuussa Sjöberg kertoi Ilta-Sanomille katuvansa, että oli päätynyt yleisurheilijaksi ja siten Nousiaisen vaikutuspiiriin.

– Sain urheilu-urallani enemmän kuin voisi toivoa. Silti, jos voisin matkustaa ajassa taaksepäin, en aloittaisi koskaan yleisurheilua. En olisi aloittanut, jos olisin tiennyt, että sen hinta on tämä, Sjöberg sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?