Kari-Pekka Kyrö äimistelee härskiä piirrettä dopingvalmentajan tutkinnassa: ”Nyt pitäisi katkaista tämä pelleily” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kari-Pekka Kyrö äimistelee härskiä piirrettä dopingvalmentajan tutkinnassa: ”Nyt pitäisi katkaista tämä pelleily”

Yleisurheilun skandaalivalmentajan Alberto Salazarin toimintakielto ei lämmitä Kari-Pekka Kyröä.

Kari-Pekka Kyrö arvioi tapaus Alberto Salazaria.­

19.10.2019 7:03

Kari-Pekka Kyrö tietää jotain siitä, millaista on olla päävalmentaja huippu-urheilussa, jossa etsitään etua kiellettyjen aineiden avulla.

Kun Kyrö arvioi Kuubassa syntyneelle yhdysvaltalaiselle juoksuvalmentajalle Alberto Salazarille määrättyä neljän vuoden toimintakieltoa, entisen hiihtoluotsin ajatukset kääntyvät nopeasti kokonaiskuvaan.

– Ei ole hirveä yllätys, että tästä tuli politisoituneen ja korruptoituneen urheiluvalvonnan kukkanen, Dohan MM-kisojen aikana haastateltu Kyrö lataa heti alkuun.

Kyrö ei ymmärrä, mitä maailman antidopingtoimisto Wada ja Yhdysvaltain antidopingtoimisto Usada ovat tehneet tutkintansa aikana. Salazarin ohella toimintakielto määrättiin lääkäri Jeffrey Brownille. Toistaiseksi muita rangaistuja ei ole.

Kyrö muistuttaa, että vaikutusvallaltaan ja menestykseltään Salazar ja hänen Nike Oregon Project -ryhmänsä vastaavat keskisuurta urheilumaata. Voitettuja mitaleja on ”kymmeniä, jollei sata”.

– Mitä Wada ja Usada ovat oikein tehneet? Ovat vähän penkoneet ja tutkineet Salazaria koskevia väitteitä, mutta joukossa ei ole yhtään kiinni otettua urheilijaa. Mitä järkeä tässä on?

– Kymmenen vuoden aikana on tullut iso säkillinen mitaleja, muttei yhtään urheilijaa ole kiinni? USA:n mahtava tutkintakoneisto ei edes olkaansa kohauttanut, että tapausta tutkittaisiin kuin Moskovan antidopinglaboratoriota, Kyrö sanoo.

Kari-Pekka Kyrö on Suomen hiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja.­

– Jos tapaus tutkittaisiin kunnolla, on selvää, että siihen liittyy paljon muuta kuin Salazar. Tämä osoittaa sen bisneksen, politisoitumisen ja mädän, mikä dopingvalvontaan liittyy.

Salazarin toimintakielto merkitsi juoksutallille kitkerää loppua. Urheiluvälinejätti Nike lopetti viime viikolla Oregon Projectin. Niken toimitusjohtaja Mark Parkerin mielestä Salazarin tuomio häiritsee ryhmän urheilijoiden keskittymistä harjoitteluun ja kilpailemiseen.

Salazar on valmentanut vuosien varrella useita urheilijoita maailman kestävyysjuoksueliitistä. Joukossa on sekä yhdysvaltalaisia että muita menestyjiä, kuten juoksulegenda Mo Farah. 800 metrin tuore maailmanmestari Donovan Brazier on kuulunut Nike Oregon Project -ryhmään.

Valmentaja perusti kohutun Nike Oregon Projectin vuonna 2001. Siihen on kuulunut vuosien varrella paitsi suuri määrä aikansa menestysurheilijoita myös suuri valmentajaverkosto.

Kyrön mielestä on hyvin mahdollista, että urheilun eettiset standardit joustavat reilusti, kun kyse on Yhdysvalloista. Yleisurheilussa se on maailman suurin mahti, jonka takana ovat Niken kaltaiset jättiyritykset.

Alberto Salazarin toimet ovat saaneet ylleen raskaan varjon.­

– On päivänselvää, että sillä on vaikutusta. Nyt pitäisi katkaista tämä pelleily valvonnan ja rankaisutoiminnan ympärillä. USA:lla on täysin määräävä asema, sillä Dohassakin he vievät puolet mitaleista. Se on Nikelle miljardiluokan bisnes.

Salazar ja Nike selittivät vuosien 2009 ja 2011 testosteronivoidekokeiluja sillä, että he halusivat suojata urheilijoitaan sabotoinnilta. Sen vuoksi oli tärkeää selvittää, millainen annosmäärä voidetta herättäisi testaajien huomion. Kyrö, joka ei ole lukenut Usadan raporttia, repeää tämän kuullessaan hervottomaan nauruun.

– Juu, en pidä tuota uskottavana, Kyrö saa sanotuksi naurunsa keskeltä.

Kansainvälistä yleisurheiluliittoa IAAF:ää tai sen edustajia Kyrö ei pidä sen liiemmin uskottavina moraalinvartijoina.

Kyrö toivoo, että jokin USA:n viranomaistaho alkaisi tutkia maan dopingasioita toden teolla. Hänen mukaansa Usada on asiassa merkityksetön, koska ”se keskittyy kampanjoimaan venäläisiä vastaan”. Hän toivoo urheilijoiden jäävän kiinni, mutta muistuttaa luonnollisesti, että näyttöä pitää olla.

– Esitutkintaviranomainen olisi ylivoimaisesti vahvin tällaiseen tilanteeseen. Ei ole kenenkään kannalta kiinnostavaa, onko joku Salazar pannassa. Kymmenen, sata mitalia... niiden haltijat kiinnostavat.

– Jos venäläisurheilijoiden testejä päästään penkomaan kahdeksan vuotta jälkikäteen, homma ei voi olla niin kallellaan, etteikö ensimmäinenkään (Salazarin alainen) urheilija olisi näytön perusteella syyllistynyt rikkeeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?