Maratonin haamurajan rikkoneen Kipchogen käyttämät kengät närästävät – ”Kuin trampoliinilla juoksisi” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Maratonin haamurajan rikkoneen Kipchogen käyttämät kengät närästävät – ”Kuin trampoliinilla juoksisi”

Niken teettämät kengät ovat jälleen kritiikin kohteena Eliud Kipchogen maratonennätyksen jälkeen.

Eliud Kipchoge ja historiallinen ennätysaika.

14.10.2019 22:21

Kenialainen Eliud Kipchoge alitti ensimmäisenä ihmisenä maailmassa maratonin kahden tunnin haamurajan viime viikonloppuna. 34-vuotias olympiavoittaja juoksi aikakirjoihin ajan 1.59.40,2.

Kipchogen juoksun suunniteltiin viimeisen päälle haamurajan rikkominen mielessä, mutta maailmanennätykseksi sitä ei lasketa, sillä kyse ei ollut virallisesta kilpailusta. Lisäksi Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF ei salli kiertävien jänisten käyttöä. Kipchogea kirittivät tavoitevauhtia hänen edellään ajanut auto ja kaikkiaan 41 juoksijaa, jotka vuorotellen antoivat hänelle tuulensuojaa.

Juoksun tarkoituksena oli yksinomaan osoittaa, että haamurajan rikkominen on mahdollista. Maratonin virallinen ME-aika 2.01.39 on sekin Kipchogen nimissä. Hän juoksi sen viime vuonna Berliinissä.

Oma osansa ennätysjuoksussa oli myös Kipchogen käyttämillä tossuilla. Kanadalaisen Running Magazinen mukaan Kipchoge juoksi erityisellä, muokatulla versiolla Niken kohutusta Vaporfly-tossusta. Sitä ei voi ostaa mistään kaupasta eikä kenkää annettu edes yhdenkään jäniksen käyttöön ennätysjuoksua varten.

Vaporfly-tossuja on jo aiemmin kritisoitu siitä, että ne antavat juoksijalle epäreilun edun rakenteensa vuoksi. Chicagon maratonilla kenialainen Brigid Kosgei rikkoi naisten maratonin ME:n Vaporflyt jalassaan ja samassa kilpailussa amerikkalaiset Jake Riley ja Jerrell Mock sijoittuivat miesten 10 parhaan joukkoon samaiset kengät jalassaan. Riley antoi kisan jälkeen mielenkiintoisen lausunnon.

– Kuin trampoliinilla juoksisi, Riley kommentoi kisan jälkeen.

Kipchogen käyttämät kengät ovat siis vielä kehittyneemmät versiot Chicagon juoksijoiden kengistä.

Vaporflyt nousivat viimeksi puheenaiheeksi edellisen kerran, kun Kipchoge yritti alittaa kahden tunnin haamurajan vuonna 2017. Tuolloin juostiin Monzan F1-radalla.

Kaikki eivät ole täysin tyytyväisiä varustekehitykseen. Liikuntatieteiden professorin Yannis Pitsiladisin mukaan Kipchoge saa epäreilun edun kengistään. Ennen ennätysjuoksua hän sanoi Timesille pitävänsä juoksua merkityksettömänä.

– En pysty innostumaan tästä. Tämä on merkityksetöntä, Pitsiladis latasi.

Pitsiladisilla oli vuosien ajan käynnissä oma, kallis hanke auttaa urheilija alittamaan maratonilla kahden tunnin haamuraja.

– Mielestäni nyt kaikki on kiinni kengästä. Olen omistanut elämäni urheilun rehellisyydelle, mutta tämä on sen täysi vastakohta.

Pitsiladisin mukaan ennätysjuoksu oli keinotekoinen. Niken itsensäkin mukaan Vaporflyn käyttäminen voi leikata maratoonarin ajasta nelisen prosenttia.

Aftonbladetin haastattelema asiantuntija Anders Lennart Julin ei usko, että kengillä on yhtä dramaattinen vaikutus kuin mitä kriitikot väittävät.

– Kuulun siihen ryhmään, joka on yleisesti ottaen hyvin skeptinen urheiluvälinevalmistajien väittämiin, kun ne kaupittelevat uusia tuotteitaan. Muistan ennen 1991 MM-kisoja Japanissa amerikkalainen sprintteri (Leroy Burrell) teki uuden 100 metrin ME:n aivan uusilla kengillä. Sen jälkeen kutsuttiin koolle lehdistötilaisuus. Media halusi tavata ennätysjuoksijan, mutta sen sijaan me saimme kuunnella luennon uudesta kengästä, Julin kertoi.

Julinin mukaan valmistaja väitti kehittäneensä uuden titaanista tehdyn osan tossuihin, jotka kevensivät kenkiä noin 10 prosenttia.

– Kävi ilmi, että muutos kengän painossa oli vähemmän kuin mitä painaa juoksijan sukkahiki. Toisin sanoen, kaikenlaista sanotaan tuotteiden myymiseksi. Ei ole yllättävää, että juuri nyt kaikki puhuvat Niken kengistä. En usko, että ennätys on tossujen ansiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?