Tero Pitkämäeltä rehellisiä ja tunteikkaita sanoja: ”Tämä on kova ja musertava paikka” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tero Pitkämäeltä rehellisiä ja tunteikkaita sanoja: ”Tämä on kova ja musertava paikka”

Keihäsmestari Tero Pitkämäen lopettamistilaisuus huokui haikeutta, ylpeyttä ja lohtua.

Tero Pitkämäki kertoi tunteikkaasti uransa lopettamisesta.­

14.10.2019 18:02

2000-luvun menestynein suomalainen keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, 36, ilmoitti maanantaina, että kilpaura on ohi. Ilmoituspaikkana ollut Kuortaneen Urheiluopiston kokoushuone oli pelkistetty, mutta itse tilaisuus oli tunteikas ja jopa surumielinen.

Reilun viikon vanhan päätöksen julkituominen oli Pitkämäelle sekä helpottavaa että tuskaisaa. Osakan 2007 maailmanmestari haki sanojaan kertoillessaan päätöksensä taustoja ja käymäänsä jaakobinpainia. Salin peräosassa tuttua ääntä Niina-puolison sylissä kuunteli perheen pian kolmikuukautinen Jessi-vauva, jonka äännähtelyt saivat tuoreen keihäseläkeläisen katseen välillä nousemaan kuin muistutuksena: elämä jatkuu.

– Tämä on kova ja musertava paikka. Tästä päivästä ei selviä ilman surua ja haikeutta, mutta onneksi keihäänheitto on vain urheilua. Minulla on onneksi elämässäni paljon muitakin asioita, jotka tekevät tästä helpompaa, kolmen lapsen perheenisä kiteytti.

Tero Pitkämäki ja Niina Kelo­

Urallaan seitsemän arvokisamitalia voittanut Pitkämäki oli aiemmin suunnitellut päättävänsä uransa Tokion olympialaisissa vuonna 2020. Kesäkuussa 2018 loukkaantunut polvi on saatu kuntoon, mutta jalkojen fysiikka ei enää koskaan palautunut sille tasolle, mihin kuudesti yli 90 metriä heittänyt urheilija toivoi.

– Ensi kesän Olympialaiset eivät ole minulle riittävä syy jatkaa. Olen aina tavoitellut myös huipputuloksia, eikä toivotulle tasolle pääseminen olisi ollut enää realismia, valotti Pitkämäki.

Vaikka vakava loukkaantuminen varjosti uran loppua, ilmajokelainen kokee, ettei jossiteltavaa jäänyt. Vaikeudet kuuluvat urheiluun sekä erityisesti keihäänheittoon, ja lopulta niistä nouseminen oli uran suurinta antia, jopa mitaleitakin hohdokkaampaa.

– Vaikka virheitäkin on tehty, päivääkään en vaihtaisi pois. Kun onnistuin palaamaan vaikeuksien jälkeen huipputasolle, tuli tunnemyrskyjä, jotka muistan ikuisesti. Niitä lähdettiin hakemaan tällekin vuodelle, mutta enää siinä ei onnistuttu, kertoi Pitkämäki ilman katkeruutta.

Hannu Kangas (vas.) on valmentanut Tero Pitkämäkeä.­

Tilaisuudessa Pitkämäen rinnalla istunut valmentaja Hannu Kangas kävi läpi omaa tunnemyrskyään. Yli 20 vuoden ajanjakso saateltiin päätökseen, ja urheilija-valmentaja yhteistyö jatkaa muotoaan ystävyytenä.

– Tero ilmoitti minulle päätöksestään viime viikon keskiviikkona, ja se tuli aika puskista. Koko tiimi oli sen jälkeen herkissä tunnelmissa. 23 vuotta yhteistyötä on sisältänyt kaiken mahdollisen, voitot, tappiot, onnistumiset ja vaikeudet. Mutta se on ollut uskomaton matka upean ihmisen rinnalla. Tero on opettanut minulle vähintään yhtä paljon, kuin mitä olen pystynyt hänelle antamaan, Kangas herkistyi.

Perheen pienet lapset pitävät ex-keihäsmiehen jatkossakin kiireisenä, eikä urheilemisesta edelleen nautintoa saavan Pitkämäen näköpiirissä ole sohvalla makoileminen. Valmentaminenkin saattaa jollain aikavälillä kiinnostaa, mutta mitään suurempia tulevaisuuden suunnitelmia miehellä ei ole. Nyt on aika pureskella urheilu-uran jättämiä eväitä, joita jäi reppuun kasapäin.

– Sosiaaliset taidot, analyyttiset keskustelut, matkustelut sekä ylipäätään sitkeäksi ja rohkeaksi ihmiseksi kasvaminen. Urheilu on antanut minulle todella paljon asioita, joita pystyn hyödyntämään nyt tavallisessa arjessa. Mitä se pitää perheen ulkopuolella sisällään, sen aika näyttää.

Tero Pitkämäki voitti MM-kultaa Osakassa 2007.­

Väistyvä mestari muistutti, että keihäänheitto jatkuu Suomessa tulevaisuudessakin, vaikka 26 kultaisen- ja timanttiliigan osakilpailua voittanut Pitkämäki ei enää astele vauhtiradan päähän. Huipulle nousevia sukupolvia tuore keihäseläkeläinen evästi haaveilemaan suuria, mutta mistä lopettava keihässankari itse unelmoi nyt kun urheilu ei enää tuo sanoinkuvaamatonta euforiaa?

– Ehkä juuri tällä hetkellä tämä lopettaminen tekee olon niin tyhjäksi, että haaveileminen on vaikeaa. Kuitenkin tuleva myös kutkuttaa, kun en vielä tiedä mitä tulen tekemään, ja mihin pääsen mukaan. Kotona asiat ovat kuitenkin hyvin, ja uskon pääseväni nopeasti jaloilleni.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?