Hannu Kangas murtui kyyneliin kuultuaan Tero Pitkämäen päätöksestä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tero Pitkämäen pitkäaikainen valmentaja murtui kyyneliin kuultuaan huippuheittäjän päätöksestä – ”Elämäni vaikein tekstiviesti”

Hannu Kangas valmensi Tero Pitkämäkeä koko tämän loisteliaan uran.

Tero Pitkämäki (vas.) ja Hannu Kangas loivat suomalaiseen keihäänheittoon ainutlaatuisen menestystarinan.­

14.10.2019 16:13

Merkittävä luku suomalaista yleisurheiluhistoriaa kirjoitettiin päätökseen maanantaina, kun keihäänheiton maailmanmestari Tero Pitkämäki, 36, ilmoitti lopettavansa yli kaksi vuosikymmentä kestäneen uransa.

Pitkämäen suurin saavutus on vuonna 2007 voitettu MM-kulta. Lisäksi ilmajokinen on saavuttanut olympiapronssia vuonna 2008 ja useampia himmeämpiä MM- ja EM-mitaleja.

Kuluvalla kaudella Suomen yleisurheilun kirkkaimpiin tähtiin kuuluva Pitkämäki ei kuitenkaan kilpaillut lainkaan. Kesäkuussa 2018 hajonnut vasemman jalan eli heiton tukijalan polvi ei palautunut urheilijan toivomalle tasolle.

Loukkaantuminen oli iso syy maanantain lopettamisilmoituksen taustalla.

Päätös uran päättämisestä oli Pitkämäelle erittäin vaikea. Sitä se oli myös heittäjää uran alusta asti valmentaneelle Hannu Kankaalle.

– Omat tunteeni tiivistyvät kahteen sanaan: tuntuu haikealta mutta samalla on tosi kiitollinen olo kaikista vuosista, erittäin liikuttuneessa tilassa ollut Kangas sanoi maanantaina puhelimitse Ilta-Sanomille.

– Tämä matka on ollut ihan käsittämätön. Tällaisesta ei olisi ikinä osannut haaveilla.

Kangas, 51, ja Pitkämäki tekivät tiivistä yhteistyötä 23 vuotta. Kokenut keihäsluotsi kuului manageri Tero Heiskan ohella Pitkämäen suurimpiin tukijoihin ja luottoystäviin.

Kaksikko kuuli keihästähden lopettamispäätöksestä tekstiviestitse viime viikon keskiviikkona. Kankaan mukaan hetki oli äärimmäisen koskettava.

– Meillä on sellainen tiimin WhatsApp-ryhmä. Siihen tuli Terolta pitkä ääniviesti, jonka kuulimme yhtäaikaa Tero Heiskan kanssa. Istahdimme sohvalle ja olimme hetken hiljaa.

– Ehkä elämäni vaikeimpia tehtäviä oli vastata siihen viestiin. Isolle miehelle nousivat siinä kaikki tunteet pintaan. Se oli herkkä ja koskettava hetki, joka säilyy ikuisesti mielessä.

Hannu Kangas oli Tero Pitkämäen vieressä, kun monivuotinen menestysurheilija kertoi päättävänsä uransa.­

Kangas korostaa, että Pitkämäki teki päätöksen urheilu-uransa jatkosta aiempien vuosien tapaan ihan yksin.

– Minä ja Tero Heiska olemme sanoneet, että tuemme häntä tilanteessa kuin tilanteessa. Olen sanonut, että valmennan Teroa ihan varmasti niin kauan kuin ura jatkuu.

– Nyt Tero koki, ettei potku olisi enää riittänyt olympialaisissa mitaleille. Se oli varmasti isoin syy päätöksen takana.

Liikutus paistaa Kankaan äänestä. Hän sanoo, että pitkän yhteistyön päättymisen sulattelu jatkuu vielä pitkään.

Pitkämäki ja Kangas olivat osa hienoa menestystarinaa, jossa tinkimätön työnteko, sinnikkyys ja nöyryys näyttelivät suurta roolia.

– Itselleni kohokohtia olivat Osakan MM-kisat 2007 ja Moskovan kisat 2013, kun Tero otti vaikeiden vuosien jälkeen MM-hopeaa. Mitalitkin ovat isossa kuvassa kuitenkin pieniä hetkiä. Kulutimme tuhottomia määriä tunteja Kuortaneella, Nurmossa, ulkomaan leireillä ja arvokisoissa. Kaikki hetket ovat olleet kultaa.

Kankaan ei tarvitse miettiä pitkään, kun häneltä kysyy, mikä on Pitkämäen suurin perintö suomalaiselle keihäänheitolle.

– Tero on ollut oman tiensä kulkija: fiksu, ajatteleva ja hyvin käyttäytyvä urheilija, joka ei uhoa tai päädy kohuotsikoihin. Mielestäni on iso perintö koko urheilevalle kansalle, että voi olla kova tarvitsematta pullistella.

– Toinen juttu on kova työnteko. Tero on korostanut koko ajan, kuinka paljon hän on harjoitellut. Se on ollut kaikkien tiedossa.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?