Eliud Kipchoge juoksi maratonin alle kahden tunnin – yksityiskohta historiallisessa suorituksessa loksautti leuat: ”Yli-inhimillistä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Eliud Kipchoge juoksi maratonin alle kahden tunnin – yksityiskohta historiallisessa suorituksessa loksautti leuat: ”Yli-inhimillistä”

Kenialainen Eliud Kipchoge onnistui lauantaisessa yrityksessään alittaa maratonin kahden tunnin haamuraja.

12.10.2019 16:58

Maratonin olympiavoittaja Eliud Kipchoge ylitti Wienin Prater-puistossa sijainneen maalilinjan ajassa 1.59.40,2. Yleisö kannusti häntä loppusuoralla vimmatusti eikä Kipchoge, 34, näyttänyt edes kovin väsyneeltä hurjan urakkansa jälkeen.

Kipchoge juoksi maalissa suoraan Kenian lippua kantaneen vaimonsa Grace Suguttin syliin ja päätyi sitten juoksun jänisten nostamaksi ilmaan. Haastatteluissa Kipchoge kertoi valtavasta ilostaan.

– Olen tänään maailman onnellisin mies, Kipchoge sanoi.

Hän vertasi saavutustaan käyntiin kuussa ja Roger Bannisterin ns. haamumailiin. Britti Bannister juoksi vuonna 1954 ensimmäisenä ihmisenä maailmassa mailin alle haamurajana pidettyyn neljään minuuttiin.

– Roger Bannisterin jälkeen meni 65 vuotta uuteen historialliseen temppuun. Nyt juoksin alle kahden tunnin, jotta voin inspiroida muita ihmisiä ja näyttää maailmalle, että rajoja ei ole, Kipchoge sanoi.

Jänikset suojasivat Eliud Kipchogea tuulelta ja ilmanvastukselta.

Eliud Kipchoge juoksi lopun ilman jäniksiä ja pystyi loppusuoralla jo tuulettamaan saavutustaan.

Osiksi pilkottuna Kipchogen maratonennätys tarkoittaa sitä, että hän juoksi 100 metriä 17 sekuntiin 422 kertaa perätysten. Se on miltei uskomatonta vauhtia.

Ennätyskokeen järjestäneen Ineos-yrityksen miljardööriomistaja Jim Radcliffe – itsekin maratoonari ja triathlonisti – kiinnitti huomionsa yhteen yksityiskohtaan Kipchogen suorituksessa.

– Hän juoksi viimeisen kilometrin yksin, mutta vain kiihdytti vauhtiaan. Se oli suorastaan yli-inhimillistä. En voi uskoa, että hän teki sen, Radcliffe sanoi.

Kipchogen haamumaraton ei ole uusi ME, sillä hän ei juossut tulostaan virallisessa kilpailussa. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF ei myöskään salli kiertävien jänisten käyttöä. Kipchogea kirittivät tavoitevauhtia hänen edellään ajanut auto ja kaikkiaan 41 juoksijaa, jotka vuorotellen antoivat hänelle tuulensuojaa.

Jänisten joukossa oli maailman kärkijuoksijoita, kuten norjalaiset Ingebrigtsenin veljekset Jakob, Filip ja Henrik, 1 500 metrin yhdysvaltalainen olympiavoittaja Matthew Centrowitz, tuplamaailmanmestari Bernard Lagat ja 5 000 metrin olympiahopeamitalisti Paul Chelimo.

Maratonin virallinen ME-aika 2.01.39 on Kipchogen nimissä. Hän juoksi sen viime vuonna Berliinissä.

Kipchogen ennätyskoetta seurattiin tarkkaan myös hänen kotimaassaan Keniassa. Juoksijoistaan kuulun Eldoretin kaupungin keskustaan oli kerääntynyt tuhansia ihmisiä katsomaan juoksua. Kipchogen maalintulo sai heidät hurjaan riemuun.

Kenian presidentti Uhuru Kenyatta lähetti puolestaan onnittelunsa Kipchogelle Twitterissä. Presidentin mukaan historiaa tehnyt juoksija on koko kansakunnan ylpeydenaihe.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?