Kuva: Huiman maratonennätyksen eteen tehdään kaikki mahdollinen – Ingebrigtsenin veljeksetkin 41 kirittäjän joukossa

Julkaistu:

Yleisurheilu
Kenialaisjuoksija Eliud Kipchoge yrittää lauantaina alittaa kahden tunnin haamurajan maratonilla.
Kaikkien aikojen parhaana maratonjuoksijana pidetty Eliud Kipchoge, 34, yrittää lauantaina alittaa huiman haamurajan. Kenialaisjuoksija starttaa Wienissä 42,195 kilometrin maratonmatkalle, jolla hän tavoittelee ensimmäisenä ihmisenä maagisen kahden tunnin rajapyykin alitusta.

Riossa 2016 maratonin olympiavoittajaksi juossut Kipchoge pitää hallussaan matkan maailmanennätystä 2.01.39, jonka hän teki viime vuonna Berliinin maratonilla.

Vaikka Kipchoge onnistuisikin huimassa tavoitteessaan lauantaina, Berliinin aika pysyy virallisena ME-tuloksena. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n säännöt vaativat, että ME-juoksuun osallistuisi muitakin kilpailijoita ja että juoksussa ei olisi jäniksiä.


Wienin juoksutapahtuma on rakennettu täysin Kipchogea ja kahden tunnin alitusta silmällä pitäen. Tapahtuma on monikansallisen kemikaalijätin Ineosin sponsoroima, ja kaikki mahdollinen on tehty, jotta Kipchoge onnistuisi tavoitteessaan.

Ennätysyritys käynnistyy Suomen aikaa lauantaiaamuna kello 9.15, jotta saadaan varmistettua optimaaliset sääolot. Maratonässä on toivonut, että lämpötila olisi 7–14 asteen välillä ja ilmankosteus alle 80 prosenttia, mikä tarkoittaa, että juoksun pitää alkaa aikaisin aamulla.

Vaikka Kipchoge on ainoa ”kilpailija”, yksin hänen ei tarvitse matkaa taivaltaa. Kenialaista kirittää matkan eri vaiheissa kaikkiaan 41 kovan luokan urheilijaa. Jänikset tarjoavat Kipchogelle myös tuulensuojaa.

Jänisten joukosta löytyy huippunimiä, muiden muassa kenialais-yhdysvaltalainen kaksinkertainen maailmanmestari ja olympiamitalisti Bernard Lagat sekä maineikkaan norjalaisen Ingebrigtsenin juoksuperheen tähtijuoksijat Jakob, 19, Filip, 26, ja Henrik, 28.

– Eliud ei tee tätä itsensä vuoksi. Hän haluaa tehdä maratonista paremman kilpailun. Me olemme täällä tehdäksemme tästä lajista vielä paremman, Henrik Ingebrigtsen totesi tapahtumanjärjestäjän verkkosivuilla.


Kaikki eivät ole suhtautuneet Kipchogen yritykseen yksin positiivisesti. Expressenin mukaan ruotsalainen yleisurheiluasiantuntija Lennart Julin kritisoi tapahtumaa julkisuustempuksi Dagens Nyheterin haastattelussa.

– Kipchoge on kiistatta kaikkien aikojen paras maratonjuoksija. Jos hän onnistuu, se on fantastinen fyysinen suoritus, mutta samanaikaisesti se ei ole kilpailusuoritus.

– Jos hän onnistuu, se juoksija joka sitten tekee saman varsinaisessa kilpailussa joutuu kuulemaan, että ”kyllä, kyllä, mutta Kipchoge teki tuon jo”. Varastat huomion tulevaisuuden juoksijoilta enkä pidä siitä, Julin kommentoi.

Lue lisää siitä, kuinka hämmästyttävää vauhtia Kipchogen on juostava saavuttaakseen tavoitteensa:
Juttua korjattu lauantaina kello 16.35: Lisätty tieto, että myös Filip Ingebrigtsen oli mukana jäniksenä.