Yksi kuva paljastaa, miten kovaa huimassa maratonennätyksessä on juostava – pysyisitkö kenialaistähden vauhdissa edes 100 metriä?

Julkaistu:

Maraton
Eliud Kipchoge yrittää alittaa viikonloppuna maratonilla maagisen kahden tunnin rajan. Se vaatii käsittämätöntä vauhtia.
Suuretkin optimistit olivat vuosikausia vakuuttuneita, ettei ihminen voisi mitenkään juosta 42,195 kilometrin maratonmatkaa alle kahden tunnin.

Asenteet muuttuivat keväällä 2017, kun Kenian juoksuihme Eliud Kipchoge päätti Monzassa epävirallisen maratonkokeensa huikeaan aikaan 2.00.25.

Lauantaina maailman parhaana maratoonarina pidetty Kipchoge, 34, yrittää puristaa Monzan ajasta 26 sekuntia alittaakseen ensimmäisenä ihmisenä maagisen kahden tunnin rajapyykin.

Kipchoge hakee historiallista aikaa Wienissä monikansallisen kemikaalijätin Ineosin sponsoroimassa tapahtumassa.

Mahdollisesta kahden tunnin alituksesta ei tule kuitenkaan virallista maailmanennätystä, sillä Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n säännöt vaativat, että matkalle osallistuisi muitakin kilpailijoita. Nyt tapahtuma on rakennettu vain ja ainoastaan Kipchogen ympärille.

Matkan virallinen maailmanennätys on toki Kipchogen nimissä. Kenialainen juoksi voimassa olevat ME-lukemat 2.01.39 viime vuonna Berliinin maratonilla.

Kovalla volyymilla markkinoitu kahden tunnin alitus vaatii Kipchogelta vauhtia, joka kuulostaa jopa utopistiselta.
  • Alla olevassa taulukossa on listattu, millaisessa vauhdissa Kipchogen on pysyttävä, jotta unelma kahden tunnin alituksesta toteutuu. Vertailupohjana ovat eri matkojen Suomen ennätysajat.

Osviittaa saa esimerkiksi siitä, että Kipchogen pitäisi juosta 100 metriä keskimäärin 17,08 sekuntiin. Kyseinen aika olisi tavalliselle tallaajalle satasella kelpo noteeraus, mutta Kipchogen pitää toistaa se viittä metriä vaille 422 kertaa.

Martti Vainio juoksi 10 000 metrin SE-juoksussaan (1978) sata metriä keskivauhdilla 16,51 sekuntia. Kipchogen on juostava satanen vain 0,17 sekuntia hitaammin, mutta matka on yli neljä kertaa pidempi.

– Siinä mennään vauhtia, jota tällaisen yleisurheiluvalmentajankin on todella vaikeaa käsittää. Miten hän voi vetää yli 42 kilometriä tuota kyytiä? kokenut juoksuvalmentaja ja Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo hämmästelee.

– Moni ihminen, joka kuntoilee viikoittain, ei pääse 200 metriä 34 sekuntiin. Jos siihen lisätään vielä yksi satanen, pitäisi juosta 51–52 sekuntiin. Sitten vasta putoaakin porukkaa pois.


Hollo muistuttaa, että kahden tunnin alitus vaatii Kipchogelta kaikin puolin täydellistä onnistumista. Tapahtuman järjestäjät ovat pitäneet huolta, ettei ihmeaika jää ainakaan olosuhteista kiinni.

Kipchogen juoksun alkuaika vahvistetaan vasta päivää ennen, jotta saadaan varmistettua optimaaliset sääolot. Maratonässä on toivonut, että lämpötila olisi 7–14 asteen välillä ja ilmankosteus alle 80 prosenttia, mikä tarkoittaa, että juoksun pitää alkaa aikaisin aamulla.

Wienissä kenialaista kirittää matkan eri vaiheissa kaikkiaan 41 kovan luokan urheilijaa. Jänikset tarjoavat Kipchogelle myös tuulensuojaa.

Juoksijajoukon edellä kulkee auto, jonka katolta heijastuu tien pintaan laserviiva. Juoksijoiden on pysyttävä lasersäteen vauhdissa päästäkseen tavoiteaikaan.

Huomioon otettujen yksityiskohtien listaa voisi jatkaa loputtomiin.

– Kun nyt järjestetään Monzan maratonkokeen tavoin täydelliset olosuhteet jäniksineen, uskon, että kahden tunnin alittaminen onnistuu. 26 sekunnin parannus Monzan ajasta vaatii reilun puolen sekunnin parannusta kilometriä kohti. Se ei ole maratonilla kauheasti, Hollo arvioi.

Lauantain spektaakkeli ei ole virallinen ME-yritys, mutta se ei ole lähes kaiken urallaan saavuttaneelle Kipchogelle oleellista.

– Viime vuonna Berliinissä tavoitteena oli rikkoa maailmanennätys. Wienissä tavoitteena on tehdä historiaa – niin kuin ensimmäinen ihminen, joka meni kuuhun, maratoonari sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa.

Katso tästä linkistä National Geographicin dokumentti Kipchogen hurjasta Monzan juoksusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt