Suomen MM-sankari Lassi Etelätalo on elänyt ankaralla säästökuurilla – nyt rahatilanne muuttuu

Julkaistu:

Yleisurheilu
Askeettinen elämä on tullut Lassi Etelätalolle viime vuosina tutuksi. Rahavarat olivat käymässä huolestuttavan vähiin, kunnes MM-kisoissa nähtiin kauan kaivattu onnistuminen.
Kun loukkaantumiskierteen väsyttämä Lassi Etelätalo putosi vuonna 2017 urheilija-apurahoilta, harva aavisti näkevänsä kovia kokeneen keihäänheittäjän Dohan MM-kisojen finaalissa.

Viimeisenä keihään loppukilpailuun päässyt Etelätalo, 31, yllätti kuitenkin monet MM-kisojen päätöspäivänä sunnuntaina. Tulos 82,49 siivitti suomalaisen MM-neloseksi.

Kulunut kausi oli Etelätalolta kaikilla mittareilla suuri onnistuminen. Vuosien vammahelvetistä toipunut heittäjä rikkoi kesällä 80 metrin rajan ensimmäistä kertaa lähes viiteen vuoteen. Kalevan kisoissa tuli kultaa uran kolmanneksi parhaalla kilpailutuloksella 84,11.

Dohassa Etelätalo vastasi Suomen joukkueen parhaasta sijoituksesta ja ainoasta pistesijasta.

Tulostason nousulla on urheilijan tulevaisuudelle valtava merkitys. Ensi kesän Tokion olympialaisiin tähtäävä Etelätalo nettosi MM-kisojen palkintorahoja noin 13 700 euroa. Menestys MM-areenoilla nostaa myös kaikella todennäköisyydellä Etelätalon valtion myöntämien verovapaiden urheilija-apurahojen piiriin.
Keihäsmiehistä täyttä 20 000 euron apurahaa saivat päättyneellä kaudella Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen. Oliver Helander sai 10 000 euron ja Toni Keränen 6 000 euron apurahan.

Tuore MM-nelonen pääsee myös parin vuoden tauon jälkeen Urheiluliiton valmennusryhmiin, joiden urheilijat saavat tukea muun muassa valmennukseen ja terveydenhuoltoon.

Viime vuodet ankaralla säästökuurilla eläneen Etelätalon mukaan päällimmäinen tunne on helpotus.

– Olen panostanut urheiluun sataprosenttisesti, mutta urheilun ulkopuolisista asioista ei tarvitse enää stressata niin paljon, maanantaina kotiin palannut Etelätalo kertoi puhelimitse Ilta-Sanomille.

– Pystyn panostamaan laadukkaaseen ravintoon ja palautumiseen. Ei ravintopuolta voi nytkään sanoa huonoksi, mutta tähän saakka on pitänyt katsoa tarkkaan, minkä hintaisia tuotteita ostaa.

Tiukat säästövuodet

Zürichin EM-kisoissa 2014 neljänneksi sijoittunut Etelätalo vaikutti aikanaan Suomen loisteliaiden keihäsperinteiden jatkajalta. Kyynärpää- ja jalkavammat näyttivät kuitenkin lopettavan uran ennen aikojaan.

Tulostaso putosi, eikä Etelätalosta näyttänyt tulevan enää yli kahdeksankympin viskojaa. Vuoden 2016 jälkeen joensuulaislähtöinen urheilija putosi apurahoilta.

Silti farmasian opinnot kuusi vuotta sitten tauolle jättänyt Etelätalo on uskonut unelmaansa ja panostanut täysillä huippu-urheiluun. Miten se on ollut mahdollista?

Etelätalo kertoo rahoittaneensa uraansa viime vuosina pääasiassa seuransa Joensuun Katajan, muutaman uskollisen sponsorin ja hyvistä kausista jääneiden säästöjen avulla.

– Rahoituksen suhteen on pitänyt mennä vuosi kerrallaan. Kauden jälkeen on pitänyt tehdä tarkempia laskelmia ja suunnitelmia, mihin kaikkeen rahat riittävät seuraavaksi kaudeksi.


Myös lähipiirin, kuten vanhempien, tyttöystävän, valmentaja Leo Pusan ja ystävien apu ja ymmärrys ovat olleet isossa roolissa.

– Lähipiirin tuki on tuonut turvaa. Olen tiennyt, että jos urheilu-ura olisi loppunut, en olisi pudonnut tyhjän päälle. Sen ansiosta minun ei ole tarvinnut ottaa lainoja ja olen uskaltanut panostaa urheiluun täysillä.

– Yksi iso apu on ollut, että olen saanut lainata vanhemmiltani autoa, kun olen tarvinnut sitä. Auton huollot ja muut ovat kuitenkin suuri kuluerä.

Säästökuuri ei olisi voinut jatkua ikuisesti. Etelätalo kertoi elokuussa IS:lle, että jos päättynyt kausi olisi mennyt yhtä penkin alle kuin edelliset, ”syksyllä olisi ollut pakko alkaa ansaita rahaa”.

– Minulla ei ollut selvää suunnitelmaa. Olisin varmasti miettinyt jotain työntekoa tai opiskelua ja opintotuen nostamista, heittäjä kertoi nyt.

Etelätalo kuvaili päättyneen kauden sponsoritilannettaan ”aika heikoksi”. MM-sijoituksen luulisi muuttavan tilannetta.

– Tällä kaudella isona tukenani oli Pajulahti, minkä lisäksi olen saanut pienempiä apuja. Uskon, että tilanne paranee ensi kaudella, mutta mitään varmaa ei vielä ole.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt