Moni suomalainen ylitti itsensä MM-Dohassa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Näillä mittareilla suomalaiset pärjäsivät hyvin MM-Dohassa – moni jopa ylitti itsensä tiukassa paikassa

Nooralotta Neziri oli yksi suomalaisurheilija, joka ylitti reilusti sekä rankinginsa että viiden parhaan kisan keskiarvonsa MM-Dohassa..

Julkaistu: 8.10.2019 6:06

Suomen yleisurheilujoukkueessa oli enemmän yli- kuin alisuorittajia.

Jos tekee arvokisoissa kauden parhaansa tai oman ennätyksensä, on pärjännyt ihan hyvin. Väittämä pitää paikkansa.

Tosin ”ihan”-sanan voi jättää siitä pois. Sen voi ehkä jopa korvata sanalla ”todella”.

Kauden parhaan tuloksen tekeminen arvokisoissa ei nimittäin ole arkipäivää. Ilta-Sanomat kävi läpi Dohan tilastot. Yksilölajeissa kauden parhaita tuloksia (mukaan lukien maailman-, maan ja omat ennätykset) syntyi vajaat 300.

Pyöristäen tämä tarkoittaa sitä, että keskimäärin hieman harvempi kuin joka kuudes noin 1 900 urheilijasta ylsi Dohassa kauden parhaaseensa.

Tämä toteutui myös Suomen joukkueessa. Suomalaiset eivät romahtaneet Dohassa. Huomattava osa heistä jopa ylitti itsensä tai ainakin etukäteisrankinginsa.

Oma ennätys ja jopa kauden paras tulos ovat monessa tapauksessa urheilijalle yksittäisessä kisassa kohtuuttomia mittareita.

Paremmin onnistumista odotuksiin nähden kuvaavat esimerkiksi sijoitus tilastorankingissa tai tuloksen vertautuminen kauden viiden parhaan kisan keskiarvoon.

Näillä mittareilla suomalaiset pärjäsivät Dohassa erittäin hyvin. Urheilijoista Lassi Etelätalo, Nooralotta Neziri, Sara Kuivisto ja Kristiina Mäkelä ylittivät reilusti sekä rankinginsa että viiden parhaan kisan keskiarvonsa.

Lisäksi kaikki maaliin päässeet kestävyysurheilijat (kävelijä Jarkko Kinnunen ja maratoonarit Anne-Mari Hyryläinen ja Alisa Vainio) ylittivät rankinginsa reippaasti. Moni muukin, etunenässä moukarinheittäjä Krista Tervo päihitti rankinginsa selvästi.

Krista Tervo päihitti rankinginsa selvästi.

Maaliin tulleista suomalaisista sekä sijoituksellisesti että tuloksellisesti – kauden viiteen parhaaseen kisaan verraten – epäonnistuivat vain Oliver Helander (ranking 9.) ja Antti Ruuskanen (15.) keihäässä, Camilla Richardsson 3 000 metrin esteissä, Annimari Korte (9.) pika-aidoissa ja vaivoista kärsinyt korkeushyppääjä Ella Junnila (14.).

Osalle heistäkin Doha toi arvokasta arvokisakokemusta.

Entä muut Pohjoismaat? Jos katsotaan pelkkää mitalisaalista, niin Norjan saavuttama kulta ja varsinkin ruotsalaisten värisuora ovat kadehdittavia.

Silti näissäkin maissa urheilijat venyivät parhaisiinsa ihan samalla tahdilla kuin suomalaisetkin.

Huomattavaa on myös, että yksikään pohjoismainen mitaliurheilija ei tehnyt Dohassa kauden parasta tulostaan. Esimerkiksi kiekonheittäjä Daniel Ståhl voitti kultaa kauden 15:nneksi parhaalla tai paremmin kolmanneksi huonoimmalla tuloksellaan.

Daniel Ståhl on tuore kiekonheiton maailmanmestari.

Huipputasolla mitaleita ja mestaruuksia ei ratkaise niinkään venyminen kuin taso. Sitä Suomella ei ollut riittävästi, mutta se tiedettiin jo ennen kuin joukkue lähti Dohaan.

Yksikin pistesija oli enemmän kuin mitä rankingit Suomelle lupasivat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?