Suomalainen ortopedi arvioi Magnus Kirtin olkapäävamman vakavuutta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Magnus Kirtin olkapää vedettiin takaisin paikoilleen Dohan stadionin uumenissa – suomalainen ortopedi arvioi vamman vakavuutta

Magnus Kirt jäi pitelemään olkapäätään viidennen heittonsa jälkeen.

Julkaistu: 7.10.2019 20:11

Virolaiskeihäänheittäjä voitti Dohan MM-kisoissa hopeaa, mutta saattoi maksaa siitä kovan hinnan.

Magnus Kirtin MM-kisat päättyivät vakavaan loukkaantumiseen miesten keihäänheiton finaalissa sunnuntaina.

Kirtin olkapää pomppasi MM-finaalissa paikoiltaan hänen viidennen heittonsa aikana. Heiton jälkeen Kirt jäi tuskissaan makaamaan heittopaikalla kentänpintaan.

Entisen huippupainijan ja nykyisen ortopedin Tuomo Karilan mukaan Kirtin kohdalla kyse on vakavasta loukkaantumisesta.

– Tavallisella ihmisellä olkapää on samanlaisen vamman jälkeen siedettävässä käyttökunnossa noin kahden kuukauden jälkeen.

– Jos keihäänheittäjällä olkapää lähtee sijoiltaan, se tarkoittaa, että samalla on mennyt rakenteita rikki. Yleensä rustorengas. Rustorenkaan korjauksen jälkeen keihään heittäminen täydellä teholla on mahdollista aikaisintaan puolen vuoden kuluttua, kertoo Karila.

Tuomo Karila toimii nykyään ortopedinä.

Nykyään myös Painiliiton puheenjohtajana toimivan Karilan mukaan Kirtin olkapäähän on tehtävä perusteellinen magneettitutkimus.

– Olkapäässä voi olla muitakin oheisvaurioita.

Kirt ei saanut heittopaikalla välittömästi apua, vaikka hän pyysi lääkintähenkilökuntaa paikalle heti maahan kaaduttuaan. Kului useita minuutteja ennen kuin virolaista lähdettiin kuljettamaan pienellä ambulanssilla stadionin sisätiloihin.

Myöhään sunnuntai-iltana Ilta-Sanomat uutisoi, että Viron maajoukkueen lääkäri veti Kirtin kuopastaan ulos hypänneen olkapään takaisin paikoilleen. Tämän jälkeen Kirtin tuskat hellittivät, ja hän pystyi osallistumaan palkintojenjakoon käsi kantositeessä.

Karilan mukaan Kirtin vamman kohdalla on vältytty lisävahingoilta, mikäli olkapää saatiin vedettyä paikoilleen viidentoista minuutin sisällä loukkaantumishetkestä.

– Jos olkapää saatiin viidentoista minuutin sisällä takaisin paikoilleen, ei lisävahinkoja pitäisi olla tullut. Vahinko sattui jo kun olkapää lähti pois paikoiltaan, Karila sanoi.

Tokio edelleen mahdollinen

Ylen sunnuntaina julkaisemassa artikkelissa Suomen keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piironen arvioi, ettei Kirtiä tulla näkemään ensi kesän olympialaisissa.

– Jos olkapää on sijoiltaan ja jännealueelle on tullut jotain repeämää, kymmenen kuukautta on aika pirun lyhyt aika saada kaikki kuntoon, Piironen kertoo.

Tokion olympialaiset kisataan ensi kesänä heinä-elokuussa. Karilan mukaan Kirtin olympialaisiin pääsyyn vaaditaan kuntoutuksen osalta täydellinen suoritus.

– Mikäli olkapäässä on ainoastaan rustorengasvaurio ja se korjataan lähiaikoina, on mahdollista, että hän on mukana. Kyseinen vamma tulee silti vaikuttamaan paljon hänen valmistautumiseensa.

– Kuntoutuksen on kuitenkin mentävä aivan nappiin, jotta hänet nähdään heinäkuussa kisaamassa Tokiossa, arvioi Karila.

Loukkaantumistaan ennen Kirt ehti heittää sunnuntai-illan keihäsfinaalissa tuloksen 86,21, joka riitti MM-hopeaan. MM-kullan vei Grenadan Anderson Peters (86,89) ja pronssin Saksan Johannes Vetter (85,27). Suomen Lassi Etelätalo oli neljäs tuloksella 82,49.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?