Lassi Etelätalon valmentaja riemuissaan: ”Se pelasti hänen loppu-uransa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Lassi Etelätalon valmentaja Leo Pusa haluaa suojatiltaan tarkkuutta tärkeässä asiassa: ”Ettei niitä tule liian paljon”

MM-kisojen neljäs tila antoi Lassi Etelätalolle sekä taloudellisesti että henkisesti hyvän lähtökohdan kohti Tokion olympialaisia.

Lassi Etelätalo yllätti kaikki ja oli Dohan MM-kisojen paras suomalainen.­

7.10.2019 18:27

Olihan se tuhkimotarinamainen satu kauneimmillaan: kesät 2015–18 menivät Lassi Etelätalolta täysin pieleen erilaisten vammojen takia, ja tänä kesänä Etelätalo valittiin viimeisenä keihäänheittäjänä Dohan MM-kisoihin.

Dohassa Etelätalo eteni viimeisellä mahdollisella hetkellä, karsinnan kolmannella heitollaan, loppukilpailuun ja finaalissa viimeisellä mahdollisella hetkellä, kolmannella heitollaan, jatkokierroksille.

Lopulta Etelätalo oli tuloksellaan 82,49 keihään loppukilpailussa neljäs eli paras suomalainen koko kisoissa!

– Kyllä se erittäin hyvältä tuntuu! Kaikki nämä vuodet ja lukemattomat harjoituskerrat... Koko se matka, minkä olemme yhdessä tehneet... Olen todella iloinen Lassin puolesta, Etelätalon valmentaja Leo Pusa sanoi maanantaina.

Entä jos niitä kolmansien kierrosten onnistumisia ei olisi tullut?

– Kyllä onnistuminen Dohassa varmasti pelasti Lassin loppu-uran. Jos kisat olisivat menneet mönkään, ura olisi jonkin verran alkanut hiipua. Nyt tämä antoi ihan uuden potkun eteenpäin, Pusa sanoi 31-vuotiaasta valmennettavastaan.

Onnistuminen antoi paitsi henkistä uskoa, niin myös rutkasti kättä pitempää. Neljäs sija toi palkintorahaa 15 000 dollaria (noin 13 700 euroa), ja lisäksi Etelätalon pitäisi jatkossa saada parhaan suomalaisen oikeudella täysi urheilija-apuraha. Myös Etelätalon kiinnostavuus sponsorien silmissä noussee tuntuvasti.

Etelätalo oli tuloksellaan 82,49 keihään loppukilpailussa neljäs.­

Kaikki nuo yhdessä pelastavat pitkälti Etelätalon Tokio-projektin.

– Toivotaan niin! Tuet ovat hirmuisen tärkeitä, jotta Lassi pystyy toteuttamaan olympiavuoden suunnitelmat niin kuin hän haluaa ne tehdä, Pusa sanoi.

Entinen Tapio Korjuksen, Aki Parviaisen ja Heli Rantasen valmentaja Pusa ei ollut paikan päällä Dohassa, vaan hän seurasi keihäskilpailut kotonaan Espoossa televisiosta. Pusa ei huolestunut, vaikka Etelätalo aloitti loppukilpailun 72 metrin lääpäisyllä.

– Minulla oli erittäin kova luottamus. Kaikki se, mitä olimme tehneet Kalevan kisojen jälkeen ja mitä kuulin Lassilta viimeistelyleiriltä Turkista... En ollut huolestunut. Lassin aloitus on aina nousujohteinen, ja tiedän, miten kova kilpailija hän on, 72-vuotias Pusa iloitsi.

Etelätalo heitti tänä kesänä yli 80 metriä ensimmäisen kerran lähes viiteen vuoteen.

Kuinka kovilla usko on välillä ollut?

– Jos urheilijalla on vaikeaa, valmentajan pitää olla se vahva ja valaa uskoa. Mutta on usko välillä ollut koetuksella varmasti kummallakin. Olen kuitenkin niin monen urheilijan kanssa nähnyt – ihan leikkaussalista lähtien – että kun on tahtoa ja uskoa, se alkaa palkita jossakin kohtaa, Pusa muotoili.

Valmentaja Leo Pusa ja Eteläaho ovat tehneet toimivaa yhteistyötä.­

Etelätalon valmistautuminen olympiavuoteen alkaa pienen levon jälkeen.

– Lassi varmaan aloittaa frisbee-kauden. Hän tykkää siitä kovin, Pusa naurahti.

– Sitten teemme yhteenvedon tästä kaudesta, tarkennamme ensi kauden suunnitelmat ja alamme toteuttaa niitä. Tärkeää on saada sellainen tekemisen rauha. Kun Lassi nyt oli Suomen paras yleisurheilija Dohassa, niin täytyy olla tarkkana, ettei tule liian paljon edustustehtäviä erilaisissa tilaisuuksissa. Se on kaikista raskainta ja syö sitä pohjaa, Pusa tietää.

Pusa ei lopulta ihmetellyt sitä, että päinvastoin kuin monessa muussa lajissa, keihäsfinaalin tulostaso jäi kesän kilpailuihin nähden valjuksi.

– Tulostaso oli odotettavissa, kun heitettiin peräkkäisinä päivinä. Mikään muu heittolaji ei ole niin repivä kuin keihäänheitto, ja on todella kovaa ja raastavaa hommaa heittää peräkkäisinä päivinä. Se lisää vammariskiä, mikä näkyi Magnus Kirtin loukkaantumisena.

– Järjestäjien ja päättäjien olisi pitänyt tajuta panna välipäivä karsinnan ja loppukilpailun väliin. Jos esimerkiksi miesten kuulantyönnössä olisi otettu välipäivä pois, ei olisi nähty tuollaista yli 22 metrin tykitystä, Pusa painotti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?