Kommentti: Kännisen qatarilaisen röyhkeä käytös on kaksinaismoralismia räikeimmillään – Dohan MM-kisat muistetaan ristiriidoista

Julkaistu: , Päivitetty:

MM-DOHA
Vähintään kymmenet miljoonat lapset syövät siksi, että isä tai äiti on Persianlahden alueen maissa töissä, kirjoittaa Ilta-Sanomien Pekka Holopainen.
Olipa tapahtuma!

Dohan MM-kisojen purkaminen muutamalle tekstiriville ei ole aivan helpoin urakka, sillä niin valtavan ristiriitaiset ja monia mielipiteitä nostattaneet kisat etnisille kansalaisilleen upporikkaassa ja yltäkylläisessä maassa yleisurheiltiin.

MM-katsomot pääasiassa täyttäneiden siirtotyöläisten elämännäkymä on kovin toisenlainen. Suhteellisuudentajun nimissä on huomautettava, että heidän lähtömaissaan – Nepal, Filippiinit, Jemen, Bangladesh, Intia, Pakistan, Indonesia ja niin edelleen – vähintään kymmenet miljoonat lapset syövät siksi, että isä tai äiti on Persianlahden alueen maissa töissä.

Elämä hankalaksi

– You can’t fuck with me, but I can fuck with you because I know where you work (Sinä et voi minulle mitään, mutta minä voin tehdä elämäsi hankalaksi, koska tiedän, missä olet töissä).

Näin tiivisti perinteiseen arabiasuun pukeutunut, rikas syntyperäinen qatarilaismies elämänmenoa aavikkovaltiossa, kun hotellibaarin intialainen tarjoilija ei voinut antaa hänelle toiselle seurueelle buukattua pöytää.

Muslimimies oli kännissä kuin käki. Kaksinaismoralismi kukoistaa joka suuntaan, hyvesignaloinnin rinnalla.

Yleisömääriä taivasteltiin koko kisojen alkuosuus, eikä ihan syyttä. Kolmen ensimmäisen päivän aikana Khalifan stadionia kansoitti yhteensä 28 000 ihmistä, Kansainvälisen yleisurheiluliiton ilmoituksen mukaan.

Tavalla tai toisella

Sen jälkeen luvut lähtivät nousuun tavalla tai toisella, enimmäkseen toisella eli ilmaissisäänpääsyllä, joka ei aina ollut ei-kansalaisille edes vapaaehtoista.

Ihmisen muisti on lyhyt: tämän vuosikymmenen MM-kisoista vain Lontoo järjesti sellaiset, joita voi kutsua yleisömenestykseksi. Ilmeisesti vain Suomessa sanotaan, että yleisurheilu on parasta paikan päällä.


Jalkapallolegenda Jari Litmanen otti tarpeettoman imagoriskin kehumalla Qatarin vuoden 2022 MM-jalkapalloturnauksen kompaktia rakennetta, ja vieläpä ilman erillistä korvausta. Oikeassahan Litmanen sinänsä oli, mutta tämäntasoinen henkilö ei voi tulla tällaiseen maahan vain ”puhumaan jalkapallosta”.

Hänestä tulee samalla automaattisesti osa erittäin kiistellyn MM-projektin maineenhallintaa ja propagandaa. Jos Litmanen ei tällaista kaapua niskaansa erikseen halunnut, olisi kannattanut kysellä parilta konsultilta etukäteen.

Tosin legendan roikottaminen tikunnokassa määräänsä enempää on kohtuutonta, sillä Qataria kehuvista suururheilijoista voisi rakentaa oman Madame Tussaudin vahakabinetin ja jono kiertäisi korttelin ympäri.

Tulostaso mietitytti

MM-kisojen tulostasoa pohdittiin etukäteen paljon; lokakuu on yleisurheilussa perinteisesti lepoaikaa.

Taso nousi stadionlajeissa suorastaan häikäisevän korkeaksi. Stadionin ilmastointi pelasti paljon: kattila ei ollut sellainen pätsi kuin Tokion olympiakisoissa ensi vuonna.

Urheilijat pääsivät kisoihin varsinaisesta kilpailukaudestaan levänneinä ja mahdollisista pikkuvammoista toipuneina. Menestyjät olivat myös suunnitelleet kautensa kilpailurytmin, -tauon ja harjoitusjaksottamisen älykkäimmin. Yleisurheilu mittaa raa’asti absoluuttista suorituskykyä, mutta on myös älylaji par excellence.

Dopingvalmentajaksi todettu Alberto Salazar passitettiin pois kisoista, mutta hänen urheilijoitaan ei. Historiallisen 1 500:n ja 10 000 metrin tuplakullan kipittäneen Sifan Hassanin yllä roikkuu Hollannin kokoinen kysymysmerkki.

Joidenkin urheilijoiden ei tarvitse odottaa mitaleitaan uusintatesteistä vuosikausia. Dohassa IAAF jakeli erikoisia reilun pelin mitaleita maalaisjärjeltä horisonttiin karkaavilla sääntötulkinnoilla. Tämä Pandoran lipas pitää lukita heti.

Oltiin Persianlahdella ja maassa, jonka välit naapureihinsa ovat poikki. Silti turvatoimet olivat erittäin joustavat, jopa löysät. Vuonna 2022 soi kellossa toinen ääni. Siihen mennessä järjestäjien pitää myös ratkaista, miten he juottavat kymmenet tuhannet ulkomaalaiset futisfanit.

Muutaman hotellibaarin kapasiteetilla ei pitkälle pötkitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt