Dohan MM-kisoja lytättiin rajusti – armottomaan grillaukseen joutunut yleisurheilulegenda: ”Antaisimme kisat Qatarille uudestaan”

Julkaistu: , Päivitetty:

MM-doha
Yleisurheilupomo ja mailerilegenda Sebastian Coe puolusti Ilta-Sanomille tiukasti Dohan valintaa MM-isännäksi.
KESKEN DOHAN MM-kisojen 63 vuotta täyttänyt Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja, mailerilegenda Sir Sebastian Coe näyttää kisojen loppupuolella mieheltä, joka on loman tarpeessa.

Häntä on grillattu armotta: kisojen kärkeen Coe peruutti pitkäaikaisen ystävänsä, juoksuvalmentaja Alberto Salazarin kisa-akkreditoinnin. Hän ajautui rajuun sanaharkkaan Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kanssa. Dohan olosuhteet ja Qatarin ihmisoikeustilanne eivät ole unohtuneet IAAF-kriitikoilta, eivät myöskään kisojen alkupään pateettiset yleisömäärät.

Uusia dopingpaljastuksia tulee jatkuvasti, ja näidenkin kisojen mitaleita jaetaan uusiksi vielä vuosien päästä.

SHERATON-LOISTOHOTELLIN merimaisemakabinetissa pientä välipalaa nauttiva Coe pitää kiinni liittonsa kannasta:

– Nämä ovat olleet tulostasoltaan parhaat MM-kisat ikinä. Meillä on ollut paras stadion, enemmistö urheilijoista on tyytyväisiä. Tälläkin tiedolla ehdottomasti antaisimme kisat Qatarille uudestaan.

Kun päätös tehtiin 2014, IAAF oli talousvaikeuksissa, ja Qatarin tarjoama potti järjestelyineen ja uusine sponsoreineen arvotettiin ainakin 60 miljoonan euron arvoiseksi.

– Doha on järjestänyt jo aiemmin erittäin monien urheilulajien MM-kisat, mutta huomio kohdistuu kokomme takia meihin. Jos joku luulee, etten puhu poliitikoille ja valtiojohtajille kulissien takana työoloista tai ihmisoikeuksista, hän ei tunne minua lainkaan. Minä voin tehdä sen paljon vapaammin kuin vaikka Britannian ulkomaankauppaministeri.


QATARIN ihmisoikeustilanne ja siirtotyöläisten surkeat olot ovat kiistattomia faktoja, eikä Coe niitä kiellä.

– Urheilu on aina ollut parhaita pehmeitä keinoja muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi. Lontoon olympiakisavieraista 2012 kaikki eivät hyväksyneet Britannian toimia Lähi-idässä. Tai amerikkalaisten. Me emme voi supistaa yleisurheilun arvokisoja 9–10:n perinteisen maan läänitykseksi, sanoo yliopistossa muun muassa kansainvälistä politiikkaa ja Venäjän historiaa opiskellut Coe.

– En siis vihaa Venäjää, mutta Venäjän sulkeminen IAAF:n toiminnasta oli päätös, jossa historia tulee olemaan puolellamme.

Hän toivoo, että esimerkiksi Qatarin oloja rajusti kritisoineet Amnesty International tai kansainvälinen työjärjestö ILO näkisivät kansainvälisen urheiluliikkeen kumppanina, eivät vihollisena.

GLOBAALI yleisurheilu on imagonhallinnan ja dopingvalvonnan kannalta vaikea pala.

Coe otti 2015 johdettavakseen verta vuotavan liiton, josta heti kättelyssä irtisanottiin useita ihmisiä korruption vuoksi. Entinen puheenjohtaja Lamine Diack on kotiarestissa, hänen poikansa peitteli rahalla positiivisia dopingnäytteitä.

Kriitikoiden mukaan Coenkaan toiminta ei aikanaan kestänyt päivänvaloa, vaan hän otti varapuheenjohtajana hyvin valikoivasti vastaan todistusaineistoa dopingasioista. Nyt tilanne on kiistatta paremmalla tolalla kuin 2015, mutta valovuoden päässä täydellisestä.

– Yleisurheilu on kokonsa ja levinneisyytensä takia niin valtava organismi, että tavalla tai toisella maineemme on aina vaarassa. Mutta kukaan ei voi sanoa, ettemmekö tosissamme yrittäisi parantaa asioita. Olisi helpompaa ummistaa silmät ja näyttää valheellisella tavalla hyvältä.

Jälleenrakennusvaiheen tärkeimpiä kohennuksia oli irrottaa antidopingtyö liitosta itsenäiseen Athletics Integrity Unitiin.


Vaikka yleisurheilukulttuurin juurruttaminen Qatariin on käärmeen työntämistä pyssyyn, vielä suurempi haaste on maailman paras yleisurheilumaa Yhdysvallat. Maa tuottaa parhaat tekijät, mutta laji kantaa pikkupuuhastelun statusta. Vuonna 2021 Yhdysvaltain lajikehto Eugene kuitenkin järjestää MM-kisat.

– Tietenkin me olisimme halunneet USA:n isännäksi jo paljon aiemmin. Ja minä haluaisin, että maassa olisi komea yleisurheilustadion New Yorkissa, Chicagossa, Miamissa tai Los Angelesissa. Mutta ei ole, emmekä ole voineet myöntää kisoja. Nyt Eugene rakentaa sellaisen.

Coe kättelee vieraansa hyvästiksi, ja minuuttiaikataulutettu päivä jatkuu uudella tapaamisella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt