MM-tuomio: Maailmanmestarin kunniakierroksella nähtiin suloisia seuralaisia – tällä taaperolla on nopeusgeenit kohdallaan!

Julkaistu:

MM-DOHA
Ilta-Sanomien MM-raati käy persoonalliseen tapaansa läpi viimeisen kisapäivän tapahtumia.
Yleisurheilun MM-kisat päättyivät sunnuntaina Dohassa. Viimeisenä kisapäivänä Khalifa-stadionilla nähtiin ainakin mukava suomalaisonnistuminen ja huimia juoksufinaaleita.

Pekka Holopainen

Puheenaihe

Lassi Etelätalo on uskomaton veijari. Urassaan vuosia lähinnä happiviiksillä roikkunut farmasiaopiskelija heitti itsensä MM-kisoihin Kalevan kisojen viimeisellä kierroksella ja kisoissa loppukilpailuun kolmannella eli viimeisellä kierroksella. Ja mitä sitä hyviä tapoja muuttamaan: paikka kahdeksan joukkoon varmistui tietenkin kolmannella heitolla selkä seinää vasten.

Varaslähtö

Kenian Timothy Cheruiyot oli 1 500 metrillä omilla teillään kuin maansa juoksu-urheilun pioneeri Kipchoge Keino Mexico Cityn olympiakisoissa samalla matkalla 1968. Silloin USA:n Jim Ryun arvasi ikonisessa kilpailussa miehen aikeet ja pääsi edes lähituntumaan. Cheruiyotin etukenoinen kyyti taas oli kaikille tyrmäysisku.

Tähti

Ugandan Joshua Cheptegei kuului Lontoon MM-kisoissa kymppitonnin urheaan hiillostajaporukkaan, joka yritti juosta Mo Farahin kirikyvyn kylmäksi. Ei silloin onnistunut edes alle 26.50:n vauhdilla ja Farah otti viimeisen ratamatkojen suurvoittonsa. Nyt onnistui, kun Cheptegei, 28, hätisteli jopa Kenenisa Bekelen 10-vuotiasta MM-kisaennätystä loistoajallaan 26.48,37. Ja tällaisen matkan poistamista arvokisaohjelmasta on edes ääneen pohdittu!

Tyyli

Suomen aiturinaiset kertoivat kauden päättymisen kunniaksi myös syyslomasuunnitelmistaan. Annimari Korte ja Reetta Hurske suuntaavat Italiaan, jossa jälkimmäisen poikaystävä pelaa ammatikseen koripalloa. Nooralotta Neziri sen sijaan osoittautui todelliseksi kaamossääkauden masokistiksi, sillä hänen matkansa suuntautuu vanhaan kotikaupunkiin Poriin.

Ilmiö

Annimari Korte oli välieränsä jälkeen ikionnellinen ja helpottunut, mutta myönsi, että yksi asia on kauden aikana ottanut häntä silloin tällöin pattiin. Nainen tiesi olevansa vielä Dohassa kyvytön kamppailemaan finaalipaikasta saati mitalista, mutta kertoi liian usein joutuneensa lukemaan mediasta tekstejä, joiden mukaan näitä lähtisi Dohaan tavoittelemaan.


Lauri Hollo

Puheenaihe

Kisatunnelma. Alkuun näytti siltä, että kaikki on näissä kisoissa pelkkää p**kaa. Loppua kohden tunnelma kuitenkin nousi ja katsomoon löytyi jo väkeäkin, mistä kiven kolosta heidät sitten kaivettiinkaan. Viimeisten päivien tunnelma oli jo varsin kelvollinen. Seuraavat kisat pidetään Yhdysvaltain yleisurheilun Mekassa Oregonin Eugenessa. Siellä ei varmasti tarvitse esittää samoja kysymyksiä kuin Dohassa.

Varaslähtö

Liialliset odotukset. Moni odotteli Suomen aiturinaisilta jopa finaalipaikkaa, mutta realismia oli, että sellaista ei tule kuin aivan täydellisellä pommijuoksulla. Nooralotta Neziri pääsi aikavertailussa lähimmäs, mutta ero finaaliin (12,65) oli 0,24 sekuntia. Suomalaisten sijoitukset olivat Neziri 14, Annimari Korte 17 ja Reetta Hurske 21. Eurooppalaisurheilijoiden vertailussa sijoitukset olivat 6, 8 ja 10. Ihan vielä hauis ei maailman tasolla riitä, mutta ensi kesän EM-kilpailuihin tämäkin kokonaistulos avaa kiinnostavia näkymiä.

Tähti

Saksan Malaika Mihambo tempaisi pituudessa huikeasti 730. Se on kaikkien aikojen 12. paras tulos. Edellä olevista tuloksista viisi on tehty 1980-luvulla, kolme 1990-luvulla, kaksi 2000-luvulla ja vain yksi 2010-luvulla. Huikea hyppy teknisesti, ei voi muuta sanoa. Vain Yhdysvaltain Brittney Reese on tehnyt tällä vuosikymmenellä paremman tuloksen, sekin vain sentin pidemmälle. Täysin suvereeni esitys.


Päivän tyyli

Vauhdinpito, jälleen kerran. Oli mahtavaa nähdä, kuinka 1 500 ja 10 000 metrillä pidettiin huikeaa vauhtia ilman jäniksiä. Kenian Timothy Cheruiyot veti tonnivitosella tyystin omalla vedolla maailmanmestariksi alle 3.30 ajalla. Myös 10 000 metrillä pidettiin hienoa tahtia kenialaisten ja ugandalaisten johdolla. Tuloksena oli maailmanmestari Joshua Cheptegein maailman kärkiaika 26.48,36. Hänen vanavedessään syntyi kahdeksan henkilökohtaista ennätystä ja pari maan ennätystä. Fantastisia kilpailuja ilman jäniksiä – jälleen kerran. Joku voisi kysyä, mihin jäniksiä ylipäätään tarvitaan?

Päivän ilmiö

Ehdottomasti todella vaikeita vuosia kokenut Lassi Etelätalo. Kuka olisi ensinnäkään uskonut, että Etelätalo on keihään paras suomalainen? Ja kuka olisi uskonut, että hän menee meikäläisistä ainoana finaaliin? Ja kuka olisi uskonut, että hän heittää finaalissa kaikki kuusi heittoa? Ja kuka olisi uskonut, että 31-vuotiaan konkarin sijoitus MM-areenalla on neljäs? Kaikkiin kysymyksiin on sama vastaus, ei kukaan. Lakki päästä erittäin korkealle!

Maisa Soininen

Puheenaihe

Suomen aiturinaiset jäivät toki MM-finaalin ulkopuolelle, mutta kolmikko Neziri–Korte–Hurske vastasi aitahypeen joka tapauksessa mallikkaasti. Kolme suomalaista MM-kisojen pikamatkan välierissä oli huippujuttu – maailman kirkkain kärki painelee vielä astetta kovempaa. Kohti ensi kautta, olympialaisia ja EM-kisoja!

Varaslähtö

Loukkaantumisia on aina ikävä nähdä. Viron keihästähti Magnus Kirtin finaali päättyi tuskaisesti, kun hän loukkasi heittokätensä olkapään. Jos nyt asiasta jotain positiivista voi kaivaa, niin onneksi käsi meni vasta viidennellä kierroksella. Näin se ei sentään pilannut mitalisaumaa, vaan Kirt pokkasi MM-hopean toisen kierroksen heitollaan 86,21.

Tähti

Timothy Cheruiyot sijoittui kaksi vuotta sitten Lontoon MM-kisoissa 1500 metrillä toiseksi. Dohassa kenialainen oli selvästi päättänyt, että nyt mitali kirkastuu. Hän jätti finaalissa kilpakumppanit katselemaan kantapäitään heti alusta lähtien, ja juoksi lopulta täysin suvereeniin voittoon ajalla 3.29,26. Upea soolojuoksu!

Päivän tyyli

Päivän tyyli ja päivän aww menevät pika-aituri Nia Alille. Yhdysvaltalainen rynnisti satasen aitojen voittoon loistavalla ennätysajallaan 12,34. Kultaisella kunniakierroksella nähtiin suloisia seuralaisia, Alin kaksi lasta. Nuorimmainen on vasta reilun vuoden, joten Ali palasi raskauden jälkeen pikavauhtia maailman huipulle. Kuopuksen isä on muuten kanadalaissprintteri, Dohan 200 metrin hopeamitalisti Andre De Grasse. Nopeusgeenit kohdillaan.


Päivän ilmiö

Lassi Etelätalo! Loistava venyminen keihäsfinaalin nelossijalle todella vaikeiden vuosien jälkeen. Perinteisesti karvasta sijoitusta ei tarvitse yhtään harmitella, mitalille nouseminen olisi vaatinut vieläkin suuremman ihmeen. Yhtä kaikki, Etelätalo on mainio osoitus siitä kuuluisasta suomalaisesta sisusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt