Keihään MM-kullan voitti 21-vuotias jättiyllättäjä – Anderson Peters haaveilee kutsusta Suomeen

Julkaistu:

MM-Doha
Keihäänheiton miesten MM-kultaa voitti grenadalainen Anderson Peters.
Pikkuruiselta Grenadan saarelta kotoisin oleva Anderson Peters yllätti kaikki Dohan MM-kisojen keihäsfinaalissa. 21-vuotias Peters päihitti ennakkosuosikit ja vei MM-kullan tuloksella 86,89.

Peters kertoi Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kotisivuilla saaneensa kipinän heittolajeihin 110 000 asukkaan kotisaarellaan, joka sijaitsee Karibianmerellä.

– Minulle heittäminen oli aina luonnollista. Lapsena meillä oli tapana heittää kivillä puita ja pudottaa siten mangoja ja omenoita alas. Meillä päin mangopuut ovat todella korkeita, Peters sanoi.

Pikajuoksijan urasta unelmoinut Peters kärsi teinivuosinaan vammoista ja siirtyi radoilta keihäänheiton pariin. Hänen esikuvakseen tuli Keshorn Walcott, toiselta Karibian saarelta Trinidad ja Tobagosta kotoisin oleva Lontoon vuoden 2012 olympiavoittaja.

Walcott on kilpaillut paljon Suomessa, jonne myös Peters halajaa. Peters kertoi keihäskarsinnan jälkeen tuntevansa hyvin suomalaiset keihäsperinteet ja harmittelee yhtä asiaa:

– Haluaisin kilpailla Suomessa, mutta minulle ei ole koskaan tullut sieltä kilpailukutsua, ilman omaa, kilpailumahdollisuuksia etsivä manageria sinnittelevä Peters sanoi lauantaina keihään karsinnan jälkeen IS:lle.


Syy on yksinkertainen. Peters opiskelee Mississippi State Universityssä USA:ssa liiketaloutta täydellä urheilustipendillä. Se taas tarkoittaa tiukkojen amatöörisääntöjen noudattamista. Manageri, kilpailupalkkiot ja sponsorisopimukset ovat yliopistourheilun NCAA-kattojärjestön säännöissä kiellettyjä. Olisi siis tulkinnanvarainen kysymys, voisiko hän ottaa esimerkiksi Paavo Nurmi Gamesin tai Kuortaneen juhannuskisojen järjestäjiltä lentolippua ja ylöspitoa.

– Jossain vaiheessa ryhdyn ammattilaiseksi, mutta haluan tutkintoni valmiiksi, kahden vuoden jälkeen opintojen puoliväliin ehtinyt Peters sanoi.

Esimerkiksi ruotsalainen seiväshyppääjä Armand Duplantis päätti rahasyistä keskeyttää yliopisto-opintonsa ja takoa tiliä sen sijaan ammattilaisena.

Suomalaiset heittäjät ovat grenadalaiselle tuttuja.

– Aloin aikanaan seurata Tero Pitkämäkeä ja myöhemmin Antti Ruuskasta. He kuuluvat keihäänheitossa esikuviini.

Grenadan tunnetuin yleisurheilunimi on 400 metrin olympiavoittaja ja maailmanmestari Kirani James.

Karibian valtiot tuottavat yhä enemmän urheilijoita myös yleisurheilun kenttälajeihin, mutta Peters aloitti pikajuoksijana.

– Eräänä päivänä minulle osoitettiin väline, jonka nimeä en englanniksi edes tiennyt. Se oli siis keihäs. Heitin heti kouluennätyksen, ja sillä tiellä olen.

Hänen ennätyksensä 87,31 on vajaan kahden kuukauden takaa. Se syntyi vajaat pari kuukautta sitten Perun Limassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt