MM-tuomio: Dohassa nähtiin mielipuolinen ja ennennäkemätön kilpailu – tätä on mahdotonta ymmärtää maalaisjärjellä

Julkaistu:

MM-doha
Ilta-Sanomien MM-raati käy persoonalliseen tapaansa läpi torstain kisapäivän tapahtumia.
Lauantai oli vilkas suomalaispäivä Dohassa. Menestys oli vaihtelevaa. Tulostaso sen sijaan oli huima. Miesten kuulafinaali oli historian kovatasoisin.

Juha Kanerva

Puheenaihe

Antti Ruuskanen oli mennyt tähän asti 100-prosentin varmuudella karsinnasta loppukilpailuun. Kymmenes kerta toi ensimmäisen hylsyn komeaan sarjaan. Valmentaja Jyrki Blom otti tuoreeltaan karsiutumisen omaan piikkiinsä. Hänen mukaansa Dohassa olisi pitänyt tehdä vielä kova harjoitus eikä tyytyä makoilemaan sisätiloissa.

Heittäjä puolestaan ilmoitti, että kaikki tehtiin parhaalla tavalla, ja vika oli miehessä. Ulkopuolisena voisi sanoa, että heikko esitys menee ”firman piikkiin”. Ruuskasen nykyinen manageri on vanginnut heittäjän kuplaan, jossa tuntuu happi loppuvan. Rennommalla meiningillä Tokioon, kiitos.

Varaslähtö

Lähtötelineisiin asennettu ”genitaalikamera” on herättänyt närää juoksijoiden keskuudessa. Dohassa käytettään japanilaisen Nishi-firman valmistamia telineitä, jotka eivät ole yleisessä käytössä. Aitajuoksun lajivalmentaja Mikael Ylöstalo hankki suomalaisaitureille kyseiset telineet (tosin ilman Seikon asentamia kameroita) jo hyvissä ajoin kesällä. Annimari Korte ja Reetta Hurske olivat sinut telineiden kanssa. Elmo Lakka ei hyödyntänyt Jyväskylään hankittua telinettä. Liekö Nooralotta Neziri tehnyt samoin, koska lähtö oli vaisu.


Tähti

Joe ”Pentti” Kovacs, USA. ”Äh puh Pentti, työnnä vielä sentti”, hoettiin koulun pihalla 1970-luvulla. Silloin ei ollut kyse kuulantyönnöstä, mutta eilisen miesten loppukilpailun viimeisellä kierroksella vanha loru tuli väkisin mieleen. Kärkikolmikko oli sentin sisällä kisassa, jonka taso hakee vertaistaan. Vuoden 2015 maailmanmestari Joe Kovacs aloitti rauhallisesti, mutta amerikkalainen nakutti viimeiseen pökkäykseensä lähes metrin lisää ja vei potin tuloksella 22,91.

Päivän tyyli

Kristiina Mäkelä palasi 13:lla alkavaan tulokseen hyvin sujuneen karsinnan jälkeen. Voittajaan tuli ero lähes 1,5 metriä ja mitaliin yli 70 senttiä. Mitalit menivät Venezuelaan, Karibialle ja Kolumbiaan eli laji on erittäin globaali. Eurooppalaishyppääjiä loppukilpailussa oli kuusi, ja suomalainen heistä heikoin. Suomalaistyyli eli kotimaassa kilpailu ei valmista urheilijoita arvokilpailumenestykseen. Perusasiat pitäisi panna kuntoon, jotta suoritustaso riittäisi kahdeksan parhaan joukkoon.

Päivän ilmiö

Etiopialaiset pettyivät naisten 5 000 metrillä, kun loppukilpailuun selvinnyt kolmikko jäi kenialaisten jalkoihin. Daamien 1500 metrillä he saivat sentään pientä lohtua Gudaf Tsegayn juostua pronssille. Katsomossa nähtiin kiihkeämpää taistelua kuin radalla, sillä Khalifa-stadionilla on kaksi kilpailevaa etiopialaisleiriä.

Toisen vannovat ex-keisari Haile Selassien ja muiden virallisten johtohahmojen nimiin. Toinen ryhmä, johon kuuluu runsaasti Qatariin muuttaneita siirtotyöläisiä, heiluttaa lehtereillä lippua, joka ei ole virallinen. He kuuluvat viranomaisten vainoamaan Oromo-heimoon. Miesten 5 000 metrin voittaja Muktar Edris otti katsomosta tämän OLF:n lipun kunniakierrokselle, mutta juoksijan saapuessa median eteen joukkueenjohto oli venkslannut tälle valtiolipun.

Lauri Hollo

Puheenaihe

Lähtötelineiden ”genitaalikamerat” jaksavat puhuttaa edelleen. Jään odottamaan, koska joku uskalias urheilija ottaa telineihin mennessään purkan suusta ja tunkee sen kameran linssiin. Olisi nimittäin reipas protesti tälle supertyperälle uudistukselle. Ainakin suomalaisilla pika-aitureilla Nooralotta Nezirillä, Annimari Kortteella ja Reetta Hurskeella olisi siihen sunnuntain välierissä mahdollisuus. Ottakaa haaste vastaan!

Varaslähtö

Tuomarilinja muuttui radikaalisti tänään. Kun miesten 110 metrin aidoissa päästettiin mies jatkamaan aivan järkyttävällä varaslähdöllä, nyt naisten pika-aitojen olympiavoittaja Brianna McNeal diskattiin nykäisyn takia, vaikka hän ei edes irronnut ensimmäisenä telineistä. Olisiko tuomareita huomautettu eilisen jälkeen, ettei ihan mikä tahansa voi mennä läpi…Tilanne on hiukan sama kuin jääkiekossa; varsinaisella peliajalla tuomarilinja voi olla hyvinkin tiukka, mutta jatkoajalla ei yleensä vihelletä edes ruumiita.


Tähti

Kuulan mestari Joe Kovacs, ja oikeastaan koko kilpailu. Uuden-Seelannin Tom Walsh pukkasi kuulan avauskierroksella järkyttävät 22,90, vain 22 sentin päähän ME-tuloksesta. Ryan Crouser oli ehtinyt jo työntää MM-kisaennätyksen 22,36. Mutta mitä sitten tapahtuikaan? Joe Kovacs iski viimeisellä kierroksella 22,91 ja Crouser vielä 22,90. Näin Walsh jäi kolmanneksi samalla tuloksella. Neljäs oli Brasilian Darlan Romani tuloksella 22,53. Mielipuolinen kilpailu, jollaista ei ole koskaan ennen nähty. Tätä on jo mahdoton maalaisjärjellä ymmärtää.

Päivän tyyli

Historiallinen tuplamestaruus. Koskaan aiemmin kukaan ei ole voittanut missään arvokisoissa 1500 ja 10 000 metrin mestaruutta. Nyt niin teki Hollannin Sifan Hassan, joka hätyytteli jopa tonnivitosen maailmanennätystä. Omalla vedolla 3.51,95. Kilpailu oli muutenkin uskomaton, siinä syntyi kaksi maanosan ennätystä, neljä maan ennätystä ja seitsemän henkilökohtaista ennätystä. Ja ilman jäniksiä.

Päivän ilmiö

Murheen alho keihäänheitossa. Pitkään näytti siltä, että kukaan suomalainen ei selviä keihään finaaliin. Konkari Lassi Etelätalo rypisti kuitenkin viimeisellään reilut 82 metriä, joka niukin naukin riitti. Mutta suru tulee puseroon; ei yhtään naisheittäjää kisoissa, yksi mies finaalissa juuri ja juuri. Miten tähän on tultu? Kuuleeko Kuortane?

Teemu Suvinen

Puheenaihe

Lauantain piti olla suomalaisten superpäivä, mutta lopulta tunnelma lässähti pahasti. Pika-aiturit juoksivat lupaavasti, mutta muuten suomalaisten meno oli yllättävän nihkeää. Keihäskarsinta oli lähellä päättyä historialliseen katastrofiin, ja vähintään valtava pettymys se oli nytkin. Kristiina Mäkeläkin jäi kauas parhaasta tasostaan. Suomalaisessa yleisurheilussa on ollut tällä kaudella positiivista hypeä, mutta tällaiset päivät vetävät mielen matalaksi. Ehkä sunnuntai pelastaa..

Varaslähtö

Antti Ruuskasen valmentaja Jyrki Blom teki harvinaisen ulostulon heti pielavetisen epäonnistuneen karsinnan jälkeen. Blom epäili suorassa lähetyksessä, että hänen valmennuspestinsä saattaa nyt olla vaarassa. Tämä siis tapahtui ennen kuin hän oli ehtinyt käydä tapahtumia läpi urheilijansa kanssa. Sanomisillaan hän asetti Ruuskasenkin kiusalliseen ja outoon tilanteeseen. Itsekriittinen saa olla, mutta tämä kommentti oli vain outo.

Tähti

Joe Kovacs ja hänen paineensietokykynsä. Kuulafinaalin taso oli ällistyttävän kova. Voittoon tarvittiin ennen Kovacsin viimeistä heittoa älytön yli 22,90 kantava kaari. Ja sen hän viimeisellään teki, 22,91! Ensimmäisenä tuore maailmanmestari kiitti vaimoaan Ashley Kovacsia, joka toimii kuulamörssärin valmentajana. Mielenkiintoinen yksityiskohta sekin. Vaimo on kuulamiehen lupaaman illallisen ansainnut.


Päivän tyyli

Aituritähtien suoritusvarmuus. Neziriä, Hursketta ja Kortetta hehkutettiin ja pyöritettiin koko kesän ajan, eivätkä he pettäneet. Kaikki pinkoivat alle 13 sekunnin ja etenivät välieriin. Se on jo kelvollinen suoritus. Tehtävä ei ollut helppo, vaikka kaikki olivatkin tilastoaikojen perusteella vahvoilla. Suomi on todellakin aiturien maa.

Päivän ilmiö

Suomalaisten surkeaa keihäskarsintaa harmitellessa pienelle huomiolle jäi se, että Ruotsin Kim Amb oli tuloksellaan 84,85 koko karsinnan neljänneksi paras! Milloin tilanne on kääntynyt niin, että ruotsalaisheittäjä kamppailee MM-kisoissa mitaleista, kun suomalaiset tuskailevat finaalipaikan kanssa? Tilanne on huolestuttava.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt