Huima avautuminen! Dopingtuomion saanut olympiavoittaja uskoo joutuneensa petoksen uhriksi: ”He valehtelivat koko maailmalle” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Huima avautuminen! Dopingtuomion saanut olympiavoittaja uskoo joutuneensa petoksen uhriksi: ”He valehtelivat koko maailmalle”

Asbel Kiprop vakuuttaa syyttömyyttään Expressenin haastattelussa.

Kenialainen keskimatkan juoksija Asbel Kiprop sai neljän vuoden kilpailukiellon epo-hormonin käytöstä. Juoksija itse vakuuttaa syyttömyyttään.­

5.10.2019 14:01

Sunnuntaina, Dohan MM-kisojen viimeisenä kisapäivänä, Khalifa-stadionilla jännitetään miesten 1500 metrin finaalia. MM-mitaleista taistelevat muun muassa Kenian Timothy Cheruiyot, Algerian Taoufik Makhloufi ja nuori norjalaistähti Jakob Ingebrigtsen.

Joukosta on poissa matkan olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari Asbel Kiprop. Kenialaisjuoksijan marraskuussa 2017 antamasta dopingnäytteestä löytyi epo-hormonia, ja vuoden 2018 alussa hänet määrättiin väliaikaiseen kilpailukieltoon.

Kiprop, 30, vakuutti syyttömyyttään, mutta viime huhtikuussa väliaikainen kilpailukielto vahvistui neljän vuoden dopingpannaksi.

Kenialainen on käynyt sotaa niin Kansainvälistä yleisurheiluliittoa kuin yleisurheilun etiikkaa valvovaa Athletics Integrity Unitia (AIU) vastaan. Juoksija uskoo tulleensa lavastetuksi dopingista.

Asbel Kiprop juhlii 1500 metrin MM-kultaa vuoden 2015 Pekingin kisoissa.­

Ruotsalaislehti Expressenin tuoreessa haastattelussa Kiprop jatkaa samalla linjalla. Hän on vakuuttunut siitä, että hänen dopingnäytteensä on manipuloitu positiiviseksi. Kyseinen epo-hormonia sisältänyt näyte analysoitiin tukholmalaisessa laboratoriossa.

– Jokin on selvästi mennyt pieleen. Jos kyseessä olisi ollut dopingaine, jota on mahdollista syödä, silloin olisin ymmärtänyt analyysin. Siinä tapauksessa joku olisi saattanut lisätä jotain ruokaani. Mutta epo-hormonia voi saada vain pistoksien kautta enkä minä ole pistänyt mitään itseeni.

– Sen on oltava petos. Siinä laboratoriossa ja koko antidopingsysteemissä on oltava petosta. Korruption avulla AIU on kiistänyt totuuden. He valehtelivat koko maailmalle että olen käyttänyt dopingia, Kiprop puhisi Expressenin puhelinhaastattelussa.

Expressenin haastattelema Åke Andrén Sandberg, Ruotsin yleisurheiluliiton dopingkomission puheenjohtaja, tyrmäsi kenialaisjuoksijan syytökset tukholmalaista laboratoriota kohtaan.

AIU suurin syyllinen

Asbel Kiprop vierittää suurimman syyn AIU:n niskaan. Kansainvälisen yleisurheiluliiton alaisen, vuonna 2017 perustetun yksikön tehtävänä on pitää huolta yleisurheilun puhtaudesta ja valvoa dopingtapauksia.

Kenialaisjuoksijan mielestä AIU uhrasi hänet.

– AIU perustettiin 2017 ja he halusivat tuloksia heti, he halusivat verkkoonsa ison kalan. Mutta he syyttivät viatonta ihmistä. Se on terrorismia. He käyttäytyvät samalla tavoin kuin ihminen, joka ampuu viattomia kauppakeskuksessa, Kiprop sanoi.

Kipropin mielestä yleisurheilun puhtautta tulee valvoa ja syylliset tuomittava, mutta...

– Älkää hyökätkö viattoman ihmisen kimppuun vain koska kaipaatte tuloksia.

Kiristyksen uhri?

Kenialainen on aiemmin väittänyt tulleensa kiristetyksi. Toukokuussa 2018 hän kertoi, että kaksi dopingtestaajaa vaati häneltä rahaa. Kiprop oli siirtänyt pienen summan mutta ei omien sanojensa mukaan tuolloin ajatellut rahan liittyvän testaukseen.

– Minua askarruttaa, miten näytteeni oli positiivinen vain silloin, kun minulta pyydetään rahaa. Uskon, että näytteeni muuttui positiiviseksi, koska en antanut niin paljon rahaa kuin minun olisi pitänyt, Kiprop on kertonut.

Tuolloin dopingasioihin perehtynyt toimittaja Hajo Seppelt julkaisi Twitter-tilillään todisteita, jotka vahvistivat ainakin osan Kipropin kertomuksesta.

Expressenin haastattelussa Kiprop kertoi aikovansa kirjoittaa tapauksesta kirjan.

– Sitten kerron teille kaiken isosta salaliitosta. Tämän takana saattaa olla iso rikollisorganisaatio, organisaatio, joka voi vaikuttaa dopingtuloksiin. Tätä on tutkittava, juoksija sanoi.

Asbel Kiprop

Syntynyt: 30.6.1989 Uasin Gishun piirikunnassa, Keniassa

Saavutuksia: 1500 metrin olympiakultaa Pekingissä 2008, saman matkan MM-kullat 2011, 2013 ja 2015.

Sai Pekingin kultamitalin jälkikäteen, kun kilpailun voittaja Rashid Ramzi kärysi dopingista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?