Keihäskisan suursuosikin Magnus Kirtin erikoispiirre hämmästyttää – ”Niin harvinaista, että se vaikeuttaa valmentamista” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Keihäskisan suursuosikin Magnus Kirtin erikoispiirre hämmästyttää – ”Niin harvinaista, että se vaikeuttaa valmentamista”

Magnus Kirt on miesten keihäskilvan suursuosikki Dohan MM-kisoissa.

Julkaistu: 5.10.2019 10:18

Myös Antti Ruuskanen arvioi virolaisen Magnus Kirtin MM-kisojen keihäskilvan ykkössuosikiksi.

TAKANA seitsemät arvokisat mutta neljä ensimmäistä päättyi karsintaan. Lontoon MM-kisoissa 2017 tuli jo loppukilpailupaikka ja Berliinin EM-kisoissa 2018 ensimmäinen mitali, pronssi.

Sen jälkeen Viron Magnus Kirt, 29, ei ole taakseen katsellut. Hän on ollut tämän kauden ylivoimainen keihäsmies.

Vantaalla keppi lensi jo toukokuussa 89,33 ja edelliskilpailussa 10. syyskuuta 88,91. Juhannuksena pamahti Kuortaneella maailmantilaston kärkitulos 90,61.

Kirtin tasaisuus ja huippukunnon kestävyys ovat huimia.

PERSOONANA Etelä-Virosta Latvian rajan tuntumasta kotoisin oleva, korkeuttakin 210 hypännyt Kirt on jäänyt vieraammaksi.

– Monet ulkomaalaiset heittäjät ovat meidän suomalaisten hyviä kavereita, mutta Magnus on vetäytyvämpi kaveri. Toki kohtelias mutta ei ilmeisesti kovin sosiaalinen, Urheiluliiton keihäsvalmentaja Petteri Piironen kertoo.

Piirosta pyydettiin taannoin jopa Kirtin valmentajaksi.

Kenian Julius Yegosta maailmanmestarin (2015) valmentanut Piironen joutui kieltäytymään kunniasta.

– Olin työsopimuksella kiinni nuorten suomalaisheittäjien valmennuksessa. Magnuksen erikoisuus on vasenkätisyyden lisäksi se, ettei hänen tiimiinsä kuulu varsinaisesti keihäänheittovalmentajaa. Vasenkätisyys on lajissa niin harvinaista, että se vaikeuttaa valmentamista.

Myös Magnus Kirt kaatuu usein heittonsa jälkeen.

KIRTIN MUKANA mukana kulkee kolmen miehen porukka. Marek Vister on hänen paras ystävänsä ja videokuvaaja, ja kiekonheittäjä Gerd Kanterin entinen fysiikkavalmentaja Indrek Tustik hoitaa voimapuolen.

Heiko Väätin tausta on toki keihäänheitossa, mutta syvällisimmin Kirtin heittoja ovat tämän uran aikana analysoineet Heino Puuste, maailmanmestari Andrus Värnik ja eteläafrikkalaisesta Marius Corbettista maailmanmestarin (1997) valmentanut Terseus Liebenberg.

Kirt treenaa paljon Etelä-Afrikassa.

Hän ymmärtää suomea mutta ei puhu sitä yhtä mielellään kuin hänen managerinsa, alalla erittäin tunnettu virolainen Aivar Karotamm.

Karotammin urheilijatalliin kuuluvat suomalaisista Simo Lipsanen ja Hanna-Maari Latvala, aiemmin myös Taina Uppa (nyk. Ojaniemi) ja Ville Tiisanoja.

– Magnuksen jo edesmennyt isä oli asfalttialan yrittäjä, jonka intohimo kohdistui aika erikoiseen urheilulajiin. Hän valmensi rattikelkkailijoita ja halusi Viron pääsevän lajissa olympiakisoihin, Karotamm kertoo.

Tavoite ei ole toistaiseksi toteutunut.

Kirtin päällimmäisiä luonteenpiirteitä ovat Karotammin mukaan nöyryys, vaatimattomuus ja rauhallisuus.

– Hän ei höpötä turhia ja on pitänyt koko tämänkin kauden jalat maassa. Virossa hän on nyt todella iso tähti, ihan rallikuljettaja Ott Tänakin tasoa.

Karotamm saa tehdä töitä, jotta hänen urheilijansa pystyy satsaamaan uraansa ja kuljettamaan tiimiään maailmalla pitkillä ulkomaanleireillä.

– Magnuksen vuosibudjetti pelkästään urheilukuluissa on sellaista 100000 euron luokkaa. Rahan hankkiminen tietysti helpottui EM-mitalin ansiosta.

– Hänen arvokisauransa alku oli vaikea, mutta uskon Berliinin EM-kisojen avanneen henkisen lukon. Nyt menestyksen toistaminen ei ole enää niin vaikeaa, Karotamm uskoo.

Yksi vuosi, yhdeksän kuukautta ja kaksi päivää. Sen verran kesti olkapäävammasta toipuneen Antti Ruuskasen kilpailutauko 2016–18.

Tällä kaudella nivus- ja kantapäävaivoista kärsineelle veteraanille tuli perjantaina täyteen kaksi kuukautta ilman kilpailuja.

– Se on pientä verrattuna melkein kahteen täyteen kauteen. Kilpailuenergiaa riittää, ja olen terve. Ei näillä vuosilla täällä edes pyörittäisi, jos tietäisi, että jo karsinnasta tulisi pelkkää epätoivoista selviytymistaistelua.

Antti Ruuskanen on kokenut arvokisakävijä.

Ruuskanen on heittänyt arvokisoissa yhdeksän kertaa ja mennyt aina loppukilpailuun. Nytkin häntä pidettiin etukäteen yhtenä varmimpana suomalaiskorttina lajinsa finaaliin.

– Karsintaputki varmaan vaikuttaa näkemykseen. Ja onhan täällä ollut paljon kovia urheilijoita, joista pitkä kausi on jo imenyt mehut, tai sitten taistelu karsintarajoja vastaan. Sikäli tuo tauko ja aikainen tieto MM-valinnasta pelaavat nyt meidän pussiimme.

Ruuskasen tuloshistoriaan perehtyminen paljastaa myös sen, että hänen tuloksentekokykynsä on kestänyt yleensä syksyyn saakka, tosin näin myöhään hän ei aiemmin ole kilpaillut.

Jo vuonna 2007 Ruuskanen heitti 16. syyskuuta Savonlinnassa peräti 87,88, mutta tulos hylättiin, sillä pitkä heitto lensi yli kentän alaspäin viettävään ojaan saakka. Muisto hymyilytti miestä.

– Siitä on niin paljon aikaa, että se ojakin on Tanhuvaarassa luotu umpeen jo ajat sitten.

Miesten keihäskilpailun voittajaksi hänellä on yksi suosikki yli muiden.

– Kyllä Magnus Kirtin koko kauden mittainen huikea suoritusvarmuus tekee hänestä oman ykkössuosikkini voittajaksi.