MM-tuomio: Doha syttyi viimein MM-yleisurheiluun - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

MM-tuomio: Doha syttyi viimein MM-yleisurheiluun – qatarilaisethan ovatkin samanlaisia kuin suomalaiset!

Ilta-Sanomien MM-raati käy persoonalliseen tapaansa läpi torstain kisapäivän tapahtumia.

Stadionilla oli väkeä ja tunnelmaa, kun qatarilainen Mutaz Essa Barshim voitti maailmanmestaruuden.­

5.10.2019 6:47

Perjantaina MM-kisoissa juostiin uusi maailmanennätys ja tehtiin monta muutakin huipputulosta. Stadionilla oli ensimmäistä kertaa tunnelmaa, kun Qatarin oma poika Mutaz Essa Barshim voitti korkeushypyn maailmanmestaruuden.

Ilta-Sanomien raadin muodostavat tällä kertaa yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo sekä urheilutoimittajat Teemu Suvinen ja Mikko Knuuttila.

Lauri Hollo

Puheenaihe: Kuka vielä väittää, ettei qatarilaisia kiinnosta yleisurheilu? Ja että stadionilla on hiljaista kuin Toijalan piirikunnallisissa? Kun vaikeaa kautta kärsinyt oma poika Mutaz Essa Barshim ylitti kolmannellaan 233 ja nousi mitalitaisteluun, stadion suorastaan räjähti huutoon. Puhumattakaan siitä hetkestä, kun mies ylitti 237 ensimmäisellään ja varmisti mestaruuden. No, ehkä nuo qatarilaiset ovat vain samalla tavalla menestyshullua – eivät urheiluhullua – kansaa kuin me suomalaiset.

Mutaz Essa Barshimilla oli kotiyleisön tuki takanaan. Se siivitti hänet maailmanmestaruuteen.­

Varaslähtö: Yleisurheilun suola on se, että joka ikinen sentti ja sekunti ratkaisevat. Kolme parasta saavat mitalit. Paitsi Dohassa, jossa on menty käsittämättömässä ”kaikki pelaa” -hengessä ja jaeltu säälimitaleja ja jatkopaikkoja tämän tästä.

Okei, Orlando Ortega olisi pika-aidoissa voinut vaikka voittaa, mutta ihan yhtä hyvin hän olisi voinut vaikka kaatua viimeisellä aidalla. Miksi hän siis sai mitalin? Ja kuinka kummassa 1 500 metrin välieriin voi päästä kaveri, joka kaatui alkuerässä 100 metrin juoksun jälkeen? Pikkujunnujen peleissä näitä ”vihreitä kortteja” pitääkin jakaa, mutta ei aikuisten MM-kilpailuissa.

Tähti: USA:n Dalilah Muhammad kiskaisi 400 metrin aidoissa maailmanennätyksen 52,16. Uskomaton juoksu, kun hänen pari edellistä kisaansa ennen Dohaa takkuilivat. Vähintään yhtä uskomatonta on se, että 20-vuotias maannainen Sydney McLaughlin paransi ennätystään yli puoli sekuntia ja juoksi 52,23. Muhammadin juoksu oli teknisesti lähellä täydellistä, McLaughlin teki kasiaidalla pienen takeltelun, joka maksoi ehkä mestaruuden ja ME:n. Hänen aikansa tulee vielä, se on aivan varma.

Päivän tyyli: Täydellisyys. Niin 400 metrin aitojen voittajan Dalilah Muhammadin kuin myös miesten 400 metrin huippuajalla 43,48 voittaneen Bahaman Steven Gardinerin juoksutyyli hipoo täydellistä.

Gardinerin juoksu näyttää siltä, että hän lähinnä tyylittelee rallatellen tyystin ilman laktaatteja. Se on tosin iso harha, sillä jo välierien jälkeen mies suorastaan raahautui Ylen haastattelupisteelle kierien hapoissaan. Uskomattoman tyylikästä menoa.

Päivän ilmiö: Ruotsin 23-vuotias Kalle Berglund on ollut hyvässä kunnossa tällä kaudella 1 500 metrillä. Ennätys on parantunut aikaan 3.34,89. Se ei kuitenkaan riitä maailmantilastossa kuin sijaan 28, ja Dohassa mukana olleista sijaan 22.

Mutta niin vain ruotsalainen painoi komealla kirillä itsensä finaaliin yhdeksänneksi parhaalla ajalla, eikä hän finaalissakaan mikään täytejuoksija ole. Hienoa venymistä juoksijalta, jonka Topi Raitanen nuiji kirissä viime syksyn Ruotsi-ottelussa. Finaaliin meni muuten kolme brittiä ja kuusi eurooppalaista. Ei huono.

Teemu Suvinen

Puheenaihe: Onko Kenian Conseslus Kipruto, 24, täysin voittamaton 3 000 metrin esteissä? Etiopialaiset eivät onnistuneet kukistamaan Kiprutoa edes joukkuetaktiikalla. He tekivät finaalista vauhtijuoksun käyttämällä jänistäkin, mutta ei auttanut. Hirmujuoksija Kipruto puristi väkisin ohi maaliviivalla ja voitti sadasosalla.

Varaslähtö: Miten voi olla mahdollista, että USA:n pikaviestijoukkueella on aina valtavia vaikeuksia kapulanvaihdossa? Ovatko urheilijat niin ylimielisiä ja varmoja nopeudestaan, etteivät viitsi harjoitella vaihtoja kuntoon? Nyt oli jo todella lähellä, ettei joukkuetta hylätty pitkäksi menneen vaihdon takia. Outoa säheltämistä.

Tähti: Maailmanennätys sykähdyttää aina, joten päivän tähti oli ehdottomasti Yhdysvaltojen Dalilah Muhammad. 52,16 on huiman kova aika 400 metrin aidoissa. Ihan vain vertailun vuoksi ja ilman ilkkumista, Suomessa naisten 400 metrin sileän kauden kärkitulos on 54,59. Muhammad juoksi yli kaksi sekuntia kovempaa.

Dalilah Muhammad tykitti uuden maailmanennätyksen perjantaina.­

Päivän tyyli: 1 500 metrillä nähtiin komeita viiksityylejä. Kaiken kruunasi yhdysvaltalainen Craig Engels, joka on kuin ilmetty nuori Pentti Matikainen. Italialaisen korkeushyppääjän Gianmarco Tamberin naamakarvoitus olisi myös varmasti ollut tyylikäs, jos hänen partakoneestaan ei olisi (ilmeisesti) loppunut akku aamukiireessä. Puolet naamasta jäi ajelematta.

Päivän ilmiö: Meteliä, tunnelmaa! Dohan MM-näyttämö Khalifa International -stadion kiehui kuin hornankattila! Saattoi mennä liioitteluksi, mutta perjantaina kisoissa oli ensimmäistä kertaa edes hetkittäin tunnelmaa, kun qatarilainen Mutaz Essa Barshim kisasi korkeushypyssä. Suuri osa yleisöstä oli tullut katsomoon ilmaislipuilla. Tämä ei ole reilua lipun ostaneita kohtaan.

Mikko Knuuttila

Puheenaihe: Etiopia sai oman juhamietonsa, kun Lamecha Girma menetti 3 000 metrin estejuoksun MM-kullan niukimmalla mahdollisella erolla. Kenian supertähti Conseslus Kipruto puristi lopussa sadasosan Girman edelle. Girma on tosin vasta 18-vuotias – siis täysi lapsi kestävyyslajissa. Hänen aikansa tulee vielä.

Varaslähtö: Qatarissa ei tunneta ns. naamavippiä. Kun Mutaz Essa Barshim juhli korkeuden MM-kultaansa, Abderrahman Samba yritti päästä onnittelemaan maanmiestään. Järjestysmiehet olivat järkähtämättömiä: 400 metrin aitojen pronssimiehellä ei ollut oikeaa lätkää kaulassa eikä siten asiaa haastattelualueelle.

Tähti: Kuubasta kajahti! Naisten kiekonheiton kaksoisvoitto meni sokerisaarelle. Yaime Perez viskasi kultaa ja Denia Caballero otti hopeaa. Kotikatsomoissakin varmasti vuodatettiin muutama kyynel, kun Perez hyppäsi katsomon reunalle kaulailemaan tukijoukkojaan ja kyynelehti onnesta. Siinä oli aitoa tunnetta.

Päivän tyyli: Bahrainin Salwa Eid Naserin torstain 400 metrin kultajuoksu puhutti vielä perjantainakin. Nyt keskustelun aiheena oli historiallisen ajan lisäksi myös huima tyylinvaihdos. Vielä muutama vuosi sitten Naser juoksi hijabiin pukeutuneena. Nyt niukka asu paljasti ihon lisäksi tatuoinnit ja lävistykset.

 

Päivän ilmiö: Perjantaina ei MM-kisoissa nähty ainuttakaan suomalaisurheilijaa, mutta lauantaina kaikki on toisin. Dohan kisojen sinivalkoinen menestys tai menestymättömyys ratkeaa pitkälti silloin. Jos Kristiina Mäkelä venyy kolmiloikan finaalissa ja pika-aiturit ja keihäsmiehet eivät jää karsintaan, kisoista voi jäädä vielä hyvä maku.

Bahrainin Salwa Eid Naser juoksi aiemmin hijabissa. Nyt hänen asunsa paljasti tatuoinnitkin.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?