Seppo Rädyn mitta tuli täyteen – täystyrmäys Dohan MM-kisojen ”pelleilyille”: ”Perkele, että ärsyttää”

Keihäslegenda Seppo Räty on seurannut Dohan MM-kisoja suuren ihmetyksen vallassa.

–Ehkä suomalaistenkin kannattaisi nyt kokeilla, voisiko sitä päästä protestien avulla mitaleille. Se voipi olla näissä kisoissa ainoa mahdollisuus, Seppo Räty (vas.) naulaa.

5.10.2019 7:29

Yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa on koettu hämmentäviä hetkiä. Alkukisoista puhuttivat erityisesti olemattomat yleisömäärät, nyt viime päivinä kummalliset protestipäätökset.

Qatarin tapahtumiin on kiinnittänyt huomiota myös keihäslegenda Seppo Räty, kuusinkertainen arvokisamitalisti.

– Koko kisat ovat olleet aikamoista pelleilyä, Räty, 57, täräyttää Ilta-Sanomissa.

Puhutaan ensin Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n protestituomioista.

Unkarin Bence Halasz heitti moukarissa MM-pronssille tuloksella 78,18. Puola teki kisan jälkeen protestin, koska se katsoi unkarilaisen liikkuneen tässä heitossa moukariringin laidoilla.

Vaikka heittoa ei tuomittu yliastutuksi, protesti meni läpi ja puolalaisheittäjä Wojciech Nowicki nousi neljänneltä sijalta kolmanneksi. Erikoista kyllä, Halaszia ei hylätty, vaan pronssi päätettiin jakaa.

”Täysi vitsi”

Miesten 110 metrin aidoissa MM-mitalikolmikko sai pitää sijoituksensa, mutta IAAF antoi pronssin myös viidenneksi sijoittuneelle Espanjan Orlando Ortegalle ”reilun pelin hengessä”.

Jamaikan Omar McLeod pilasi espanjalaisaiturin kisan ajautumalla tämän radalle. Espanjan ensimmäinen protesti hylättiin, mutta toinen hyväksyttiin.

Orlando Ortega (vas.) ja Omar McLeod

– Onhan se nyt täysi vitsi, että tuloksia aletaan tuolla tavoin jälkikäteen muuttamaan. Ajatus reilusta pelistä on kaunis, mutta käytännössä absoluuttista tasapuolisuuta on mahdoton saavuttaa huippu-urheilussa, Räty sanoo.

– Esimerkiksi törmäykset kuuluvat juoksukilpailuihin, ja kun kisa on ohi, sitten ei enää missään nimessä pitäisi muuttaa tuloksia. Se on täysin loputon suo, jos tuloksia aletaan tässä mielessä muokkailla protestien jälkeen – täysin kuollut idea, joka nakertaa yleisurheilun uskottavuutta.

Suomalaiset tekemään protesteja

Dohassa on nähty, että vaikka juoksija olisi tehnyt selvän ratarikon ja aluksi hylätty, vastaprotesti on kuitenkin mennyt läpi.

– Ehkä suomalaistenkin kannattaisi nyt kokeilla, voisiko sitä päästä protestien avulla mitaleille. Se voipi olla näissä kisoissa ainoa mahdollisuus, Räty heittää.

– Meidän aikanamme ei ollut mitään ideaa tehdä protestia mistään, koska eivät ne kuitenkaan menneet läpi. Ymmärrän mainiosti sellaiset protestit, joissa vaikkapa toimitsija on tehnyt selvän virheen ja se pystytään todentamaan. Mutta muuten kisat ovat kisoja.

”Aivan hullua touhua”

Vuoden 1987 maailmanmestaria on ärsyttänyt erityisesti ”Dohan kisojen show-meininki”. Räty viittaa iltakilpailujen lopussa nähtyihin juoksustartteihin, joita ennen stadion on muun muassa hetkellisesti pimennetty, valoshow’n ajaksi.

– Perkele, että ärsyttää tuollainen meininki. En tiedä nykysukupolvista, mutta itse ainakin katson paljon mieluummin suorituksia ja tuloksia kuin jotain vaivaannuttavaa hehkutusta. Ei jumalauta tuollaista hömppää tarvita, kyllä itse urheilun pitää riittää! Räty ärähtää.

– Sekin ottaa päähän, että ohjaaja vie katsojat aina välillä seuraamaan lämmittelykentän tapahtumia, ja vieläpä samaan aikaan kun stadionin loppukilpailuissa on mielenkiintoisia ratkaisuja käsillä. Kuka hemmetti niitä lämmittelyjä viitsii kattella?

Seppo Räty paaluttaa tiukkoja näkemyksiä.

Dohan stadionilta katsojia on saanut etsiä kissojen ja koirien avulla. Järjestäjien stadionille raahaamat ”nukkekatsojat” eivät ole juuri maisemaa muuttaneet, vaan katsomot ovat näyttäneet lähes typötyhjiltä.

– Sen siitä tietysti saa, kun kisapaikkoja jaellaan politiikan ehdoilla. Joku on varmaan maksanut ison tukun rahaa, jotta kisat on saatu siihen maahan, jossa on vieläpä aivan hemmetin kuuma, Räty lataa.

– Siellä ne nyt juoksee keskellä yötä kaupungin katuja pitkin. Aivan hullun touhua, ei kerta kaikkiaan mitään järkeä. Joku voisi sanoa, ettei yleisurheiluväli arvostaa tarpeeksi omaa lajiaan.

Rätyä kismittää, että hyviä suorituksia tehdään tyhjille katsomoille.

– Dohassa on ollut pääpiirteittäin hyvä tulostaso, ja harmittaa tietysti urheilijoiden puolesta, ettei se näy katsomossa, Räty sanoo.

Räty ei seuraa keihästä

Miesten keihään mitalit jaetaan viikonloppuna.

Kuka on voittajasuosikkisi kilpailussa?

– En yhtään tiedä. En edes tiedä, keitä siellä heittää, Räty tokaisee.

– Nykyään on niin pirun vaikeaa seurata kansainvälistä keihäänheittoa, kun tuloksia ei löydä mistään, ei enää edes teksti-tv:stä. Maksukanavilta varmaan tuloksia löytyisi, mutta mie en ala tulosten katselemisesta maksamaan.

Moukarinheitossa jaettiin neljä mitalia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?