Rakennusmies Matti Liimatainen nousi salamana tv-suosioon – kulttihahmo hurmasi urheilufanit olemalla oma itsensä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Rakennusmies Matti Liimatainen nousi salamana tv-suosioon – kulttihahmo hurmasi urheilufanit olemalla oma itsensä

Seitsenottelija Maria Huntingtonin valmentaja Matti Liimatainen on noussut koko urheilukansan tietoisuuteen ja suosikiksi aidoilla, avoimilla ja hersyvillä kommenteillaan.

Dohan MM-kisoissa esiintyneen Maria Huntingtonin valmentaja Matti Liimatainen on hurmannut urheilufaneja humoristisilla kommenteillaan tv-lähetyksissä.

4.10.2019 14:26

Ylen haastattelussa esiintyi juuri niin aito ja lupsakka mies kuin Matti Liimatainen todellisuudessakin on. Hän ei koskaan vedä mitään roolia, on vain oma höveli itsensä.

Huumori on omintakeista, mutta niin se on ollut aina. Kun Huntington pyysi korkeuspaikalle suolaa, Liimatainen kommentoi Ylelle, että ”jos ei muuten saada, perustetaan tänne suolakaivos”.

Kun taas toimittaja kysyi mielipidettä Huntingtonin suorituksesta, valmentaja lausahti ”ettei näillä silmälaseilla näe tuonne asti”.

Pylkönmäeltä Keski-Suomesta kotoisin olevan Liimataisen matka Tampereen Pirkkahallin ja Ratinan harjoituspaikoilta Dohaan ei ole ollut mikään silkkitie pitkin punaista mattoa.

Kun hän ilmestyi kuvioihin tyttärensä Suvin valmentajana liki 15 vuotta sitten, miehelle lähinnä hihiteltiin.

Harjoitusten aikanakin pihalla oven suussa ankarasti vähän väliä kessuttelevaa Liimataista pidettiin lähinnä hörhönä, jonka valmennusmetodit oli revitty nukkavierun verkkaritakin hihasta.

Tosin jo vuosikymmeniä sitten entinen SUL:n valmennuksen johtaja Into Turvanen mietiskeli lyhyen koulutusillan päätteeksi, kuka mahtoi olla se mies, jolla oli erityisen hyviä ja analyyttisiä kysymyksiä. Liimatainenhan se oli.

Matti Liimatainen seurasi MM-kisoja katsomossa Dohassa.

Lupsakka, pedantti ja rajusti töitä tekevä valmentaja on vuosien varrella lunastanut paikkansa ja arvostuksen yleisurheilun kovimmankin ytimen silmissä. Nyt hänen valmennukseensa suorastaan hingutaan, tuorein tulokas on aitajuoksija Lotta Harala.

Liimataisen huumori on hyvin erikoislaatuista, hän kutsuu esimerkiksi valmentamiaan tyttöjä ja naisia ”mötköiksi”.

Se ei kuitenkaan heitä haittaa, kaikki ovat tottuneet Liimataisen persoonalliseen tyyliin. Hän osaa motivoida, analysoida ja kuunnella. Ikävätkin asiat käydään usein läpi vähintään pienellä huumorilla höystettynä.

Kun Tampereella menee Pirkkahalliin tai Ratinaan, Liimatainen on käytännössä aina siellä. Talven hän tuntuu asuvan hallilla.

Liimatainen kertoi Dohassa antamassaan haastattelussa, että hän aikoo jatkossa elellä vaimon rahoilla. Liimtainen paljasti jäävänsä ensi kaudella pois rakennusmiehen töistä ja keskittyvänsä valmentamaan.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut vaihtaa ravipuolelle. Tosin en tiedä, mistä löytäisi niin huonon hevosen, että sillä tienaisi vähemmän kuin suomalainen yleisurheiluvalmentaja. Eli kyllä minä varmaan sitten pysyn urheilutoimittajienkin iloksi tässä ottelussa mukana. Pääasia, että saa vähän norttia ja digestiiviä, Liimatainen sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa Dohassa.

Piironen ällistyi

Liimataisella on paljon valmennettavia, mutta hän on väsymättömästi valmis auttamaan muitakin, kun vain aikaa riittää. Ja sitä tuntuu riittävän loputtomiin.

Kameran muistikorttia palaa, kun Liimatainen kuvaa urheilijoiden suorituksia ja tekee jatkuvia tekniikka-analyysejä.

Itse hän ei ole yleisurheillut, mitä vähän keihästä heitellyt ja pelannut lentopalloa. Vaikka hän on muutaman valmennuskurssin käynyt, Liimataista voi pitää melko puhdasverisenä itseopiskelleena koutsina.

Erittäin usein tuo opiskelu on tapahtunut kyselemällä ja keskustelemalla itseään viisaampien valmentajien kanssa. Liimataisen tiedon ja oppimisen halu on pohjaton.

Keihäsvalmentaja Petteri Piironen on asunut Dohassa Liimataisen huonetoverina. Piironen on ällistynyt, kun kaksikko on syventynyt urheilun seuraamiseen ja yleisurheiluvalmennuksesta puhumiseen.

– Pakko sanoa, että vaikka Matilla on sellainen rehti itseoppineen koutsin ja raksajätkän habitus, niin se pettää. Hän on äärimmäisen syvällisesti lajia opiskeleva ja ajatteleva kaveri. En ihmettele pätkääkään, että hänen urheilijansa kehittyvät.

Petteri Piironen on vaikuttunut Matti Liimataisen valmennusosaamisesta.

Lupsakkaan ulkokuoren alla on kuitenkin myös kovuutta. Liimatainen ei ole kaikissa tilanteissa maailman helpoin ihminen, joka antaa periksi ja tekee, mitä käsketään – varsinkin, jos hän on itse perustellusti eri mieltä.

Dohassa Liimatainen joutui pettymään. Hänen valmentamansa Maria Huntington sairastui vatsatautiin ja joutui keskeyttämään seitsenottelun ennen toisen päivän lajeja. Yksi ote kulttihahmoksi nousseen Liimataisen verbaalisista lahjoista kuultiin, kun valmentaja saapui torstai-iltana MM-stadionin edustalle tilittämään tuntojaan.

– Ei kai täällä ole kuvaajia? Nyt palaa nimittäin vi...usnortti, sanoi Liimatainen ja pyysi odottamaan kuvaamisen kanssa, kunnes tumppasi savukkeensa.

Huntington kehittynyt huimasti

Maria Huntington siirtyi Liimataisen henkilökohtaiseen valmennukseen 16-vuotiaana eli kuusi vuotta sitten.

Silloin hän oli mm. juossut 100 metriä 12,79, 16-vuotiaiden 76,2-senttiset pika-aidat 14,13, hypännyt korkeutta 165 ja pituutta 533. Kehitys on ollut huimaa.

Vertailun vuoksi voidaan ottaa esiin Liimataisen toisen valmennettavan, juuri nyt 16-vuotiaan Saga Vannisen tämän kesän tulokset: 100 metriä 12,37, pika-aidat 13,49, korkeus 172 ja pituus 600.

Vannisen 17-vuotiaiden sarjan välineillä tehty ennätys seitsenottelussa on 5 913 pistettä, kun Huntingtonilla se oli samassa iässä 5 443.

Mihin Liimatainen huippulahjakkaan Vannisen kanssa yltääkään?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?