Erikoinen näky MM-Dohan palkintojenjaossa sai asiantuntijan pudistelemaan päätään: ”Järjetöntä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Erikoinen näky MM-Dohan palkintojenjaossa sai asiantuntijan pudistelemaan päätään – ”Onhan tämä ihan järjetöntä”

MM-kisojen ”säälimitalit” herättävät kiivasta keskustelua.

Pika-aiturit Sergei Shubenkov (vas.), Grant Holloway, Pascal Martinot-Lagarde ja Orlando Ortega saivat MM-mitalit torstaina. Ortegan pääsyä pronssimitalille kummasteltiin laajasti.

4.10.2019 6:45

Neljä miestä nousi torstai-iltana palkintokorokkeelle, kun Dohan MM-kisoissa jaettiin 110 metrin aitajuoksun mitalit.

Näky ei sinänsä ole arvokisatasolla poikkeuksellinen, mutta se on, että Espanjan Orlando Ortega nousi pronssille melkoisen soutamisen ja huopaamisen jälkeen.

Ortega juoksi MM-finaalissa 0,12 sekuntia hitaammin kuin kolmantena maaliviivan ylittänyt Ranskan Pascal Martinot-Lagarde.

Ortega oli loppukilpailussa kiinni mitalissa, mutta menetti hieman tasapainoaan sen jälkeen, kun viereisellä radalla juossut Jamaikan Omar McLeod osui espanjalaiseen kyynärpäällään. Ortega tuli maaliin lopulta viidentenä.

Espanjan joukkue teki finaalijuoksun jälkeen valituksen, koska katsoi McLeodin pudottaneen Ortegan mitaleilta. Tuomaristo hylkäsi ensimmäisen valituksen, mutta kun espanjalaisleiri protestoi uudelleen, Ortega nostettiinkin juryn päätöksellä MM-pronssille Martinot-Lagarden rinnalle.

Päätös herätti syvää ihmetystä muun muassa Ylen kisaselostajissa ja Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntijassa Lauri Hollossa.

– Onhan tämä ihan järjetöntä. Yleisurheiluun kuuluu, että jollain käy paska säkä ja saumat menevät siihen. Joku astuu heiton millimetrillä yli, joku astuu rataviivalle, tulee kontaktia... 1500 metrin alkuerissä kaatui vissiin viisi ukkoa. Pitäisikö heidätkin päästää kaikki välieriin? Jos tällaiselle linjalle lähtee, se on mielestäni loputon suo, Hollo sanoo.

Espanjan Orlando Ortega (toinen oik.) sai MM-finaalissa osumaa Jamaikan Omar McLeodin kyynärpäästä...

...ja horjahti.

Kokenut juoksuvalmentaja korostaa ymmärtävänsä, että päätökset ovat tuomaristolle erittäin hankalia suuntaan tai toiseen.

– En silti pidä tästä. Toki näytti, että Ortega olisi voinut nousta mitaleille ilman kontaktia. Kisa oli kuitenkin niin tiukka, ettei se olisi ollut mitenkään varmaa. Olisi ollut eri juttu, jos Ortega olisi johtanut kisaa kolmella metrillä ja radalle olisi juossut joku koira ja kaatanut hänet viisi metriä ennen maalia.

Myös miesten moukarinheitossa todistettiin hämmentävää tuomarityöskentelyä.

Unkarilainen Bence Halasz oli kisan jälkeen kiinni pronssissa ensimmäisen kierroksen heitollaan 78,18. Puolan joukkue teki kuitenkin protestin, sillä unkarilainen liikkui heitossaan moukariringin laidoilla. Kisan aikana heittoa ei kuitenkaan tuomittu missään vaiheessa yliastutuksi.

Finaalin jälkeen Puolan protesti meni läpi ja maan heittäjä Wojciech Nowicki nousi neljänneltä sijalta kolmanneksi tuloksella 77,69. Tuomaristo päätti pitää kuitenkin myös unkarilaisen Halaszin parhaan noteerauksen voimassa. MM-pronssi jaettiin siis tuloksilla 78,18 ja 77,69.

Miesten moukarin mitalinelikko eli Ranskan MM-hopeamitalisti Quentin Bigot (vas.), Puolan MM-voittaja Pawel Fajdek sekä MM-pronssimitalistit Puolan Wojciech Nowicki ja Unkarin Bence Halasz.

– En muista milloin arvokisoissa olisi viimeksi tehty näin (mitali jaetaan eri tuloksilla). Nyt näin on käynyt kaksi kertaa, Hollo ihmettelee.

Hollo sanoo, että esimerkiksi juoksussa on nähty tapauksia, joissa erävaiheessa epäonnen kohteeksi joutunut urheilija on päästetty tuomariston päätöksellä välieriin tai finaaliin.

– Mutta se, että nostetaan jengiä mitaleille... Siihen ei kyllä ymmärrys riitä.

Tuloksia, Dohan MM-kisat

Miesten 110 metrin aidat, loppukilpailu:

1) Grant Holloway USA 13,10, 2) Sergei Shubenkov ANA (neutraalit urheilijat) 13,15, 3) Pascal Martinot-Lagarde Ranska 13,18, 3) Orlando Ortega Espanja 13,30, 5) Wenjun Xie Kiina 13,29, 6) Shane Brathwaite Barbaros 13,61, 7) Devon Allen USA 13,70, 8) Milan Trajkovic Kypros 13,87. –Omar McLeod Jamaika hylättiin.

Miesten moukari, loppukilpailu:

1) Pawel Fajdek Puola 80,80, 2) Quentin Bigot Ranska 78,19, 3) Bence Halasz Unkari 78,18, 3) Wojciech Nowicki 77,69, 5) Mihailo Kohan Ukraina 77,39, 6) Eivind Henriksen Norja 77,38, 7) Javier Cienfuegos Espanja 76,57, 8) Hleb Dudarau Valko-Venäjä 76,00, 9) Ashraf El Seify Qatar 75,41, 10) Nick Miller Britannia 75,31, 11) Rudy Winkler USA 75,20, 12) Jevgeni Korotovski ANA (neutraalit urheilijat) 75,14.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?