MM-Doha: Skandaalinkäryinen ”Vali Vali” on kaikkien huulilla - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

MM-tuomio: Onko tässä Dohan MM-kisojen suurin sankari? Skandaalin­käryinen ”Vali Vali” on kaikkien huulilla

Ilta-Sanomien MM-raati käy persoonalliseen tapaansa läpi torstain kisapäivän tapahtumia.

4.10.2019 6:15

Torstain MM-kisapäivänä tapahtui jälleen. Tuomariston antelias linja ja näissä kisoissa loistava ”Vali Vali” puhuttivat kiivaasti.

Ilta-Sanomien raadin muodostavat tällä kertaa Dohassa MM-kisoja seuraava toimittaja Pekka Holopainen, IS:n yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo ja urheilutoimittaja Juha Kanerva.

Pekka Holopainen

Puheenaihe: Yhdessä päivässä kisojen kuvatuimpien urheilijoiden armoitettuun joukkoon nousseen Maria Huntingtonin keskeyttäminen pakkoraossa oli harmillinen juttu. Mutta kausi on ollut sympaattisen nuoren naisen uran ylivoimaisesti paras, ja pettymyksen sekä syysloman jälkeen alkaa luottavainen valmistautuminen Tokion olympia- ja Pariisin EM-kisoihin.

Varaslähtö: Viime vuonna Ashton Eatonin ”mahdottoman” ME:n 10-ottelussa rikkonut Kevin Mayer otti varaslähdön MM-ottelusta. Leikki jäi kesken seiväshypyn jälkeen. Lontoon maailmanmestari oli ongelmissa jo avauspäivänä, ja kakkospäivänä tekeminen näytti laji lajilta vaikeammalta. Olympiakulta mieheltä puuttuu, eikä MM-kisojen jälkeistä harjoitustaukoa olisi mukava aloittaa leikkauspöydältä.

Tähti: Kristiina Mäkelän tossu osui karsinnan avaushypyssä lähes täydellisesti lankulle, ja lähes täydellinen oli tuloskin: 14,26 ja MM-karsinnasta kuudentena loppukilpailuun. Koko urallaan Mäkelä on kilpailuissa hypännyt yhteensä kuusi kertaa pidemmälle. Lauantain jälkeen hän on hypännyt finaalissa sekä EM-, MM- että olympiakisoissa. Joko nähtäisiin ulkoratojen arvokisojen loppukilpailussa ensimmäisen kerran kuusi hyppyä?

 

Päivän tyyli: Taika Koilahti on yllättynyt, että aikuisten arvokisoissa on aika tylsää omaa kisapäivää odotellessa: lepäämistä, kuljetus harjoituskentälle ja takaisin, peseytymistä, ruokailua, odottamista. Kokenut arvokisakävijä Nooralotta Neziri kehotti nuorta turkulaista valmistautumaan siihen, että reissut eivät tästä juuri toisenlaisiksi muutu. Dohassa tosin kuumuus estää vielä liian ulkoilun.

Päivän ilmiö: Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske ovat selvästi hieman ihmetelleet, että lähes kaikki debatti MM-kisojen ympärillä on ollut negatiivista. Kumpikin otti asiaan tietoisesti kantaa tiedotustilaisuudessaan. Huonekaverukset totesivat kaiken sujuneen hienosti ja miesten avaavan ”madamelle” kohteliaasti ovia. Vain ruoka – alituiseen riisiä ja kanaa – saisi vaihdella enemmän.

Lauri Hollo

Puheenaihe: Dohan kisojen tuomaritoiminta aiheuttaa jatkuvasti hämmennystä, vaikka siitä vastaavat kansainväliset huipputuomarit. Miesten moukarin tuloksia muutettiin jälkikäteen niin, että pronssi jaettiin Unkarin Bence Halaszin ja Puolan Wojciech Nowickin kesken eri tuloksilla. Syynä oli protesti, jonka mukaan unkarilainen olisi ylittänyt ringin reunan. Häntä ei kuitenkaan hylätty, koska kyse oli tuomarivirheestä.

Illalla kerrottiin, että myös 110 metrin aidoissa pronssille nostettiin viidenneksi jäänyt Orlando Ortega. Mitä hemmettiä näissä kisoissa oikein on meneillään tuomariosastolla?

Yleisurheilun uskottavuus romuttuu tällä menolla pian kokonaan. Kohta saa varmaan pronssin, jos on finaalissa hiukan nuhaa.

Varaslähtö: Miesten ja naisten otteluissa vanha vihtahousu kävi kera viikatteensa kylässä tämän tästä. Vatsatautia poteva Maria Huntington putosi jo ennen kisapäivää. Miesten aitakisassa Saksan Kai Kazmirek jäi matkan varrelle, kiekossa loisto-ottelua tehnyt ja mitalitaistelussa ollut Grenadan Lindon Victor jäi ilman tulosta, seipäässä laulukuoroon lähti jalkansa loukannut Ranskan ME-mies Kevin Mayer. Myös seitsemäntenä otellut USA:n Devon Williams jäi seipäässä tuloksetta. Tyly meininki.

Tähti: Bahrainin Salwa Eid Naser veti 400 metrin maailmanmestaruuteen uskomattomalla ajalla 48,14. Hän löi jauhot suuhun ennakkosuosikki Shaunae Miller-Uibolle jo ennen loppusuoraa. Aika on kaikkien aikojen kolmanneksi paras, edellä ovat ainoastaan 1980-luvun D-aikojen kuningattaret Marita Koch ja Jarmila Kratochvilova. Miller-Uibo veti myös uskomattoman kovaa 48,37, mutta käteen jäi hopealusikka. Miten se on mahdollista? Nämä ovat hetkiä, kun ymmärrys ei oikein riitä.

Päivän tyyli: Känni päälle. Saksalainen kuulan vuoden 2015 maailmanmestari Christina Schwanitz kommentoi Dohan tuskaisia oloja Bild-lehdelle. Hänellä meni tennispallon kokoinen herne nenään, kun olut on kaupungissa niin kallista, eikä maahan saa tuoda alkoholia.

Kristiina Mäkelä ponnisti tarmokkaasti MM-finaaliin.

33-vuotias saksalainen kertoi, että joutui nyt ensi kertaa kilpailemaan ilman alkoholia: hän on aina nauttinut olutta kisaa edeltävänä iltana. Saksassa lienee todella kehnot tuet arvokisamitalisteille, koska 14 euron hintaista tuoppia Schwanitz ei ilmeisesti kyennyt ostamaan. Ilmankos nainen jäi nyt pronssille.

Kaikkien roolimallien äiti.

Päivän ilmiö: Kristiina Mäkelä teki jälleen kerran mainion karsintasuorituksen kolmiloikassa.

14,26 oli peräti kuudenneksi paras koko porukasta, vaikka mukana oli 14 paremmin tänä vuonna hypännyttä leidiä. Mäkelä on aiemminkin ollut varsin vahva karsinnoissa: hän on selvinnyt kahdesti EM-finaaliin ja Riossa olympiafinaaliin. Lisäksi hän on päässyt kolmesti finaaliin sisäratojen EM-kilpailuissa. Aina aikaisemmin karsinnassa on tullut parempi tulos kuin finaalissa, mutta viime talvena Glasgow’n EM-halleissa karsinnan 14,06 vaihtui finaalin 14,29:ään.

Jos samanlainen parannus tulee nyt, Mäkelä on ensimmäinen suomalainen pistesijaurheilija näissä kisoissa.

Juha Kanerva

Puheenaihe: Urheilija nimeltä Vali Vali. Näissä kisoissa on valitettu vaikka mistä, eikä itkuvirren viimeinen säkeistö tunnu tulevan vastaan lainkaan. Moukarinheittäjä Bence Halasz nousi vastalauseella pronssille ja pika-aidoissa Espanjan Orlando Ortega sai säälipronssin toisen valituskierroksen jälkeen. Yleisurheilusta on tullut arvostelulaji.

 

Varaslähtö: Berliinissä juhlitaan parhaillaan Saksojen yhdistymisen 30-vuotispäivää, mutta Dohassa ollaan kallella kypärin. Vuoden 1987 MM-kisoissa DDR ja FRG saalistivat 34 mitalia. Supervaatimattoman alun jälkeen Saksan mitalitili kasvoi torstai-iltana kahdella mitalilla. Niklas Kaulin MM-kulta 10-ottelussa kruunasi saksalaispäivän. Kaikkiaan saksalaiset ovat saaneet Dohassa kolme mitalia (Kaulin kulta + estejuoksija Gesa Krausen ja kuulantyöntäjä Christina Schwanitzin MM-pronssit).

Tähti: Jamaikalainen mörssäri Danniel Thomas-Dodd varasti huomion kuularingissä, vaikka uhkea daami jäi kisan kakkoseksi. 166-senttinen työntäjä jäi kaksi vuotta sitten Lontoossa neljänneksi, mutta oli torstai-iltana tulta ja tappuraa koko 89-kiloisen kroppansa mitalla. Tulevaisuuden tekijä.

Päivän tyyli: Kulttibändi 22-Pistepirkko osoitti keskiviikon tv-keikallaan olevansa yhä mainiossa vireessä. Ottelija Maria Huntingtonista tuli Dohassa 2+2-pistepirkko, sillä tamperelainen pystyi keräämään pisteitä vain neljässä lajissa. Hotellin muonat pistivät pakin sekaisin, eikä Huntington pystynyt jatkamaan ottelua neljän lajin jälkeen.

Päivän ilmiö: Entinen F1-toimittaja Erkki Mustakari oli Suomen paras seiväshyppääjä 50 vuotta sitten, joten hänellä on kompetenssia arvioida yleisurheilua. ”Niin se vaan on, että urheilu on terveitä varten. Ensin roppa kuntoon ja sitten taas uudet yritykset. Marialla on vielä monta hyvää vuotta edessään, samoin ranskalaisella 10-ottelijalla. Vamos!”

Christina Schwanitz herätti huomiota kommenteillaan.

Orlando Ortega sai MM-pronssin värikkäiden vaiheiden jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?