Erica Bougard uhmasi Qatarin lakeja MM-areenalla – kilpaili sateenkaarikengissä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Erica Bougard uhmasi Qatarin lakeja MM-areenalla – sateenkaarikengät läpäisivät tarkastuksen: ”Venäjällä en olisi uskaltanut”

Erica Bougard kilpaili Dohan MM-kisoissa kengissä, joita koristaa seksuaalivähemmistöjen tunnettu symboli, sateenkaaritunnus.

Julkaistu: 3.10.2019 14:45

Erica Bougard hyppäsi sateenkaarikengissä maassa, jossa homoseksuaalisuus on ankarasti kiellettyä.

Yhdysvaltalainen seitsenottelija Erica Bougard, 26, osoitti Dohan MM-kisojen kuudentena kilpailupäivänä siviilirohkeutta, jota joku voisi pitää jopa tyhmänrohkeana.

Hänen korkeushyppypiikkareitaan koristi seksuaalivähemmistöjen tunnettu symboli, sateenkaaritunnus. Homoseksuaalisuus on Qatarissa ankarasti kriminalisoitu, ja maan rikoslaki sallii langettaa siitä jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen.

– Moskovan MM-kisoissa 2013, eli Venäjällä, en olisi uskaltanut tehdä tätä seuraamusten pelossa.

Eli tulit sitten tekemään sen islamilaiseen maahan?

– Uups, en tiennyt, että täällä asiaan suhtaudutaan noin. En ole kuitenkaan millään tavalla huolissani seuraamuksista. Halusin vain viestittää, että jokainen ihminen saa rakastaa ketä haluaa ja kaikilla kaapissa elävillä on oikeus tulla sieltä ulos, mississippiläinen sanoi.

Hän on kilpaillut samoilla korkeushyppypiikkareilla koko kauden. MM-kisoissa urheilijoiden varusteet tarkistetaan ennen kilpailua.

– Kellään ei ollut varusteisiini mitään huomauttamista.

Elokuun lopussa Espoon Motonet GP:n päätöstapahtumassa kilpaillut Bougard halusi viestiä kengillään koko yleisurheilua seuraavalle maailmalle, mutta erityisesti yhdelle henkilölle.

– Tyttöystäväni Whitney tiesi, että käytän täällä näitä jalkineita. Halusin valita korkeushyppypiikkarit siksi, että niissä jalkapöydänosan päälle mahtuu suurin sateenkaari.

Yhdysvaltain joukkueesta sateenkaaritunnusta jalkineissaan käytti jo aiemmin maileri Nikki Hiltz, joka eteni keskiviikkona jatkoon 1 500 metrin alkueristä. Hän sanoi aiemmin Sports Illustratedille, että aikoo myös suudella tyttöystäväänsä Thereseä, jos tämä on kisakatsomossa hänen finaalijuoksunsa jälkeen.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe on todennut, ettei seksuaalivähemmistöihin kuuluvia urheilijoita kohdella ensimmäisissä islamilaisen maailman MM-kisoissa eri tavalla kuin missään muuallakaan.

– Tiedän, että monet nuoret tyttöurheilijat kamppailevat seksuaali-identiteettinsä kanssa. Haluan tehdä heidän elämästään helpompaa. Jokaisella urheilijalla on ääni ja oikeus käyttää sitä. Pohjimmiltaan kyse on niin hienosta asiasta kuin oikeudesta rakastaa ketä haluaa, Bougard sanoi.

Hän on maailman parhaita seitsenottelijoita ja tykitti viime vuonna Götzisissä tuloksella 6 725 kaikkien aikojen maailmantilaston 28. sijalle.

Bougard ottelee jo neljänsissä MM-kisoissaan, mutta ei ole kertaakaan aiemmin onnistunut arvotapahtumissa.