Kolumni: Dohan MM-kisoissa eivät ole mukana kaikki parhaat naisurheilijat – onneksi Caster Semenya ei taivu liittojen painostukseen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kolumni: Dohan MM-kisoissa eivät ole mukana kaikki parhaat naisurheilijat – onneksi Caster Semenya ei taivu liittojen painostukseen

Saksalaisdokumentti paljasti, kuinka epäinhimillisesti IAAF käsittelee testosteronirajan ylittäviä naisia, kirjoittaa Johanna Nordling.

3.10.2019 13:20

Dohassa kisataan yleisurheilun maailmanmestaruuksista, mutta mukana eivät ole kaikki maailman parhaat naiset. Kaikki heistä eivät nimittäin mahdu IAAF:n, kansainvälisen yleisurheiluliiton, ”naiskategoriaan”.

Urheilussa on tehty jo vuodesta 1936 testejä sukupuolen määrittämiseksi. Nykypäivänä niitä tehdään yhä. Naisilta mitataan testosteronitaso, ja jos se ylittää tietyn, urheiluliiton määrittelemän rajan, heitä ei päästetä lähtöviivalle.

Kyse on reiluudesta, IAAF perustelee. Hyperandrogeeniset urheilijat kuten Etelä-Afrikan supertähti Caster Semenya saavat IAAF:n mielestä kohtuutonta etua luontaisesti korkeasta testosteronitasostaan.

Tämän ”reiluuden” hinta on kuitenkin kova. Tuore saksalainen tv-dokumentti, ARD:n Kampf ums Geschlecht eli ”Taistelu sukupuolesta”, paljastaa, kuinka epäinhimillisesti IAAF käsittelee testosteronirajan ylittäviä naisia – ongelmatapauksiaan.

***

IAAF:n sääntöjen mukaan näiden naisten on alennettava hormonitasoaan. Virallisesti liitto ehdottaa keinoksi lääkehoitoja, mutta ARD:n dokumentti paljastaa, että käytännössä moni urheilija on painostettu leikkaukseen.

Kyseinen leikkaus on nimeltään gonadektomia, jossa hyperandrogeeniselta naisurheilijalta poistetaan alavatsan sisään kasvaneet kivekset. Leikkaus sekoittaa ihmisen hormonituotannon pahasti, joten tarkasti valvottu, pitkäaikainen hormonihoito on tarpeen.

IAAF on teettänyt leikkauksia jopa tutkimustarkoituksiinsa, mutta jättänyt huolehtimatta potilaan jälkihoidosta. Yksi sen koekaniineista oli ARD:n mukaan ugandalainen Annet Negesa, Afrikan kisojen voittaja 800 metrillä. Negesa painostettiin leikkaukseen, jota hän ei kunnolla edes ymmärtänyt, ja jonka seurauksena hän joutui lopettamaan uransa. Nyt hän kärsii pahoista jalka- ja nivelkivuista sekä psyykkisistä ongelmista kuten masennuksesta.

***

Maailman lääkäriliiton puheenjohtaja Frank Ulrich Montgomery huomauttaa, että leikkaukset ilman lääketieteellistä tarvetta, ihmisen voidessa hyvin, ovat erittäin ongelmallisia. Gonadektomia ja myös vahva hormonihoito sisältävät suuria riskejä ja ne voivat vahingoittaa ihmisen terveyttä pysyvästi. Eräs leikattu naisurheilija sairastui pahaan luukatoon.

Onneksi kaikki urheilijat eivät taivu liittojen painostukseen, eivät esimerkiksi Semenya tai Intian pikajuoksutähti Dutee Chand. He eivät ole huijareita, vaan syntyneet sellaisina kuin ovat, ja he haluavat vain oikeuden kilpailla omana itsenään.

Sukupuoli on monimutkainen teema. Siksi on selvää, että urheilu, jossa jaetaan vain kahtia miehiin ja naisiin, joutuu miettimään ratkaisujaan. Reiluus ei ole kestävä argumentti, jos se rikkoo joidenkin ihmisoikeuksia.

Ja vielä...

YK, Human Rights Watch ja kansainvälinen lääkärijärjestö vaativat IAAF:ää luopumaan testosteronirajasta. Sitä paitsi ihmisen synnynnäiset ominaisuudet vaikuttavat muutenkin urheilusuorituksiin, eivät vain testosteronin kohdalla. Lentopalloonkaan ei aseteta pituusrajoja ja vaadita poikkeuksellisen pitkiä lyhentymään.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?