Dohan MM-kisoissa rikottiin räikeästi yleisurheilun perussääntöä – tuomariston toiminta tyrmistytti asiantuntijan: ”Ei mitään järkeä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Dohan MM-kisoissa rikottiin räikeästi yleisurheilun perussääntöä – tuomariston toiminta tyrmistytti asiantuntijan: ”Ei mitään järkeä”

Hupsista. Yaqoub Mohamed Al-Youha varasti selvästi miesten 110 metrin aitojen välierissä, mutta se ei tuomaristoa haitannut.

Hupsista. Yaqoub Mohamed Al-Youha varasti selvästi miesten 110 metrin aitojen välierissä, mutta se ei tuomaristoa haitannut.

Julkaistu: 3.10.2019 6:33

Yaqoub Al-Youha pääsi kuin koira veräjästä.

Dohan MM-kisojen miesten 110 metrin aitojen välierissä todistettiin keskiviikkoiltana hämmentävää välikohtausta.

Kuwaitilainen aituri Yaqoub Al-Youha, 26, otti erässään räikeän varaslähdön, ja urheilijat käskettiin tuttuun tapaan takaisin lähtötelineisiin.

Al-Yohan reaktioajaksi ilmoitettiin 0,042, jota voidaan pitää selvänä vilppilähtönä. Varaslähdön raja on 0,100 sekuntia.

Al-Youha komennettiin hetkeksi pois lähtöpaikalta, ja kuwaitilainen ehti jo repiä numerolappunsa irti. Lähtöjä valvova tuomari päätti kuitenkin jostain syystä sivuuttaa sääntöpykälät ja päästi aiturin takaisin starttiviivalle.

Päätös ihmetytti Ylen televisioselostajia kuten myös aitakisaa seurannutta Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntijaa Lauri Holloa.

– Ei tuota pysty kyllä ymmärtämään. Aivan käsittämätön varastus. Miten tuollainen lähtö voidaan päästää läpi? Ei mitään järkeä, Hollo ihmetteli.

Ikävä ennakkotapaus

Hollo muistuttaa, että liian aikaista lähtöä olisi voinut katsoa läpi sormien, jos Al-Youha kilpakumppanit lähimmillä radoilla olisivat nykäisseet ennen starttia ja vaikuttaneet siten kuwaitilaisen lähtöön.

Televisiokuvien ja hidastusten perusteella näin ei kuitenkaan käynyt.

– Kukaan muu ei nykäissyt hidastuksen perusteella pätkääkään. On tämä ihme touhua, kun suunnilleen kaikki urheilijoiden protestit menevät läpi, Hollo sanoi.

– Yleisurheilusäännöt ovat sääntöjä, ja niitä pitää noudattaa. Muuten ne menettävät merkityksensä, ja näistä tulee ikäviä ennakkotapauksia, joihin voidaan vedota myöhemmin.

Uusintastartti ei siivittänyt kuitenkaan Al-Youhaa finaaliin. Hän jäi välieränsä neljänneksi ajalla 13,57.

Miesten 110 metrin MM-kultaa juhli myöhemmin keskiviikkoiltana ennakkosuosikki USA:n Grant Holloway ajalla 13,10. Venäläinen Sergei Shubenkov (13,15) oli toinen ja Ranskan Pascal Martinot-Lagarde (13,18) kolmas.

Tuoreimmat osastosta