Dohan MM-kisojen dopingvalvonnasta paljastui karmaisevia aukkoja – Suomen joukkueen pomolta pitkä lista epäkohtia - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Dohan MM-kisojen dopingvalvonnasta paljastui karmaisevia aukkoja – Suomen joukkueen pomolta pitkä lista epäkohtia

Dopingvalvonnan pelisäännöt ovat olleet hukassa MM-kisojen järjestäjiltä.

Kari Niemi-Nikkola listaa pitkän listan Dohan dopingvalvonnan puutteita.­

2.10.2019 17:55

Yleisurheilun MM-kisojen dopingtestauksen taso on hämmästyttänyt useiden joukkueiden johtoporrasta ja urheilijoita. Valvonnan alkeellisetkin pelisäännöt näyttävät olevan paikalliselta testausorganisaatiolta hukassa.

Suomen joukkueenjohtaja Kari Niemi-Nikkola sivusi asiaa alkuviikosta Ylen haastattelussa. Keskiviikkona hän kertoi lisää havainnoistaan Ilta-Sanomille.

– Kritiikki ei liity siihen, miten otettuja näytteitä testataan ja analysoidaan, vaan ihan testaustoiminnan tekniseen juoksutukseen. Ei olla ihan ytimessä, jos me joukkueet joudumme opettamaan testaajille asioita, Niemi-Nikkola totesi.

Urheiluliiton huippu-urheilujohtaja luetteli erilaisia ongelmia:

– Testimääräyksiä on viety muille henkilöille kuin testiin halutuille urheilijoille, meidän tapauksessamme näyttää kelpaavan kuka tahansa, jolla on Suomi-paita päällä.

Testimääräys tulee sääntöjen mukaan ojentaa urheilijalle, joka saatetaan sen jälkeen näytteenantoon. Tätä varten joka urheilijahotelliin on varustettu tila.

”Siinä ehtii tehdä vaikka mitä toimenpiteitä”

Urheilija saa ottaa mukaansa avustajan, normaalisti joukkueen lääkärin. MM-kisoissa kilpailutestinäytteet otetaan stadionilla, kilpailujen ulkopuoliset hotelleissa.

– Urheilijoita on etsiskelty hotellista testiin, vaikka he eivät vielä ole edes saapuneet Dohaan ja ovat olinpaikkatietoihinsakin merkinneet olevansa vielä esimerkiksi meidän tapauksessamme viimeistelyleirillä Turkissa.

Jos olinpaikkatiedot on merkitty ns. Adams-järjestelmään asianmukaisesti, urheilija ei saa poissaolomerkintää. Kolmesta merkinnästä tietyssä aikaikkunassa käynnistyy dopingtutkinta.

– Tuollainenhan tarjoaa sitten mahdollisuuden myös kaikenlaiseen toimintaan ikään kuin toiseen suuntaan. Siis jos urheilija vaikka jo neljä päivää ennen testiä saa kuulla, että häntä sellaiseen etsitään. Siinä ehtii tehdä vaikka mitä toimenpiteitä.

Niemi-Nikkola on puhutellut havainnoistaan paikallisen järjestelytoimikunnan antidopingvastaavaa. Mies oli nöyränä.

– Kyllä hän myönsi, että kaikki ei tällä sektorilla ole mennyt protokollien mukaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?