Antti Pihlakoski MM-Dohan yleisökatastrofista: ”50 päivää ennen kisoja oli vähän myöhäistä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomalainen urheilupomo tarjosi yksinkertaista lääkettä MM-Dohan yleisökatastrofiin: ”Siinä vaiheessa oli liian myöhäistä”

IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski pohtii asioita, jotka ovat vaikuttaneet Dohan MM-kisojen yleisömääriin.

Dohan MM-näyttämön lehtereille kaivataan lisää yleisöä heti kisojen alussa.­

2.10.2019 13:31

Kun Qatarin MM-kisojen järjestelytoimikunta tuli esiin ensimmäisen kisahakemuksensa kanssa, se julisti itsevarmasti, että Dohan hulppealla Khalifa-stadionilla ei tyhjiä penkkejä nähdä.

Varmemman vakuudeksi delegaatio hehkutti, että stadionilla velloo hurmosmainen tunnelma.

Toisin on käynyt.

40 000 katsojaa vetävälle Khalifa-stadionille saapui BBC:n mukaan kisojen avauspäivänä perjantaina vain 13 288 katsojaa, joista pari tuhatta oli kutsuvieraita.

Luvut olivat lievästi laskusuunnassa jo toisena kisapäivänä lauantaina, jolloin ohjelmassa oli miesten 100 metrin juoksun finaali. Kolmantena ja neljäntenä kisapäivänä Khalifa kumisi tyhjyyttään varsinkin myöhään käytyjen finaalien aikana.

– Luvut ovat olleet pettymys paitsi minulle myös hallitukselle. Ei niihin voi olla tyytyväinen. Ovathan määrät pieniä, summasi Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen Antti Pihlakoski tiistaina puhelimitse Dohasta.

– Tämä ei ole hyvä asia, mutta ei myöskään maailmanloppu. Tv-luvut ovat olleet kovat. Stadionilla kisoja katsovien määrä on kuitenkin vain promillen sadasosa kokonaisuudesta. Ja kuulemani mukaan Qatarissa on käyty lähes kaikkien olympialajien kisoja, joissa on ollut paikalla lähinnä niihin akkreditoituneet henkilöt.

Vaikka tv-elämys olisi miten huikea tahansa ja kisojen talous turvattu qatarilaisporhojen öljyrahoilla, puolityhjät MM-katsomot tekevät hallaa yleisurheilun imagolle.

– Peruskontekstissa kiinnostavimmat kamppailut käydään ja nähdään kuitenkin erinomaisten urheilijoiden välillä. Näiden kisojen budjetista valtaosa tulee jostain muualta (kuin lipunmyynnistä). Sopimuksia on erilaisia, Pihlakoski pyöritteli.

MM-Dohan yleisömäärät ovat olleet niin katastrofaaliset, että urheilijatkin ovat niitä ihmetelleet – kolkon tunnelman lisäksi.

Euroopan yleisurheiluliiton norjalainen puheenjohtaja Svein Arne Hansen oli julkilausumissaan kärkkäämpi kuin Pihlakoski ja luonnehti norjalaislehti VG:n haastattelussa yleisömääriä ”täydelliseksi skandaaliksi”.

Ryhmä naiskatsojia maanantaina Dohan MM-kisoissa.­

Järjestäjä reagoi nopeasti tyhjyyttään kumiseviin lehtereihin. Se laittoi stadionin yläkatsomonosia kiinni sekä viritti penkkirivien peitoiksi valtavia mainoslakanoita. Toimenpiteen jälkeen Khalifa vetää enää 21 000 katsojaa.

– Maanantaina päästiin jo vähän kisatunnelmaan, kun stadionin paikat olivat 70-prosenttisesti täynnä ja etiopialaiset juhlivat katsomossa. Myös paikallinen sambaryhmä kannusti omaa suosikkiaan, Pihlakoski huomautti.

Mieskatsoja älypuhelimensa kimpussa Khalifa-stadionilla.­

Kisaorganisaation edustajat ilmoittivat maanantaina tiedotteessa, että he tekevät hartiavoimin töitä yleisömäärien piristämiseksi loppuviikkoa kohti. Järjestäjien mukaan maanantain yleisökatoon vaikutti se, että Qatarissa alkoi silloin työviikko.

– Saamieni raporttien mukaan paikallisilla ei ole kulttuuria ulkoilmatapahtumiin menemisestä. Tiedä sitten, alkavatko he tiedostaa kisojen aikana, että tällainen tapahtuma on parhaillaan menossa. En ala spekuloida asialla enempää.

– Kansainväliset vieraat ehkä vieroksuvat tätä maata jonkin verran, minkä lisäksi kisojen ajankohta on esimerkiksi suomalaisten kesälomiin verrattuna myöhäinen.

Pihlakoski sanoo ehdottaneensa kisaorganisaatiolle jo vuosi sitten pakettimatkojen (pääsyliput, matkat ja majoitus) sorvaamista ja markkinointia ns. edullisilla hinnoilla.

– Kyllä he sen aloittivat, mutta vasta 50 päivää ennen kisojen alkua. Siinä vaiheessa oli vähän liian myöhäistä.

Guardian kertoi jo ennen kisojen alkua, että järjestäjät ovat jakaneet ainakin afrikkalaisille ja intialaisille siirtotyöläisille ilmaislippuja MM-näyttämölle. Qatarissa on noin 2,6 miljoonaa asukasta, joista peräti 1,6 miljoonaa on siirtotyöläistä.

Vaikuttaa siltä, että suurin osa heistä on jo valmistautumassa seuraavaan pitkään, vaativaan ja helteiseen työpäivään, kun huippu-urheilijat kamppailevat mitaleista myöhään illalla.

Naapurimaista ei ole apuja luvassa. Saudi-Arabia, Egypti, Aramiemiraatit ja Bahrain katkaisivat talous- ja diplomaattisuhteensa Qatariin kesällä vuonna 2017. Ne syyttävät Qataria terrorismin tukemisesta, Iranin tukemisesta ja puuttumisesta sisäisiin asioihinsa.

Guardianin mukaan tapahtumaan oli myyty ennakkoon vain 50 000 lippua. Halvimmat MM-liput maksavat 60 rialia eli noin 15 euroa.

Lontoon MM-kisoihin 2017 niitä meni kaupaksi ennätykselliset 705 000. Tapahtuman kokonaisyleisömäärä oli yli 750 000.

Urheilijat eivät mitelleet paremmuudestaan yleisön pauhussa Dohassa.­

Qatarin paahtavan helteen lisäksi maan ihmisoikeustilanne on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä myös vasta syys-lokakuussa järjestettävien kisojen aikana.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Qataria vierastyöläisten riistämisestä ja useiden rakennustyömaiden puutteellisista työoloista sekä siellä tapahtuneista kuolemista.

Qatarin on epäilty saaneen MM-kisat järjestettäväkseen osittain siksi, että se maksoi miljoonien lahjukset IAAF:n entisen puheenjohtajan Lamine Diackin pojalle Papa Massata Diackille. Qatar päihitti marraskuussa 2014 järjestetyssä äänestyksessä Barcelonan (Espanja) ja Eugenen (Yhdysvallat).

Dohan MM-kisahakemus oli hyvin houkutteleva: qatarilainen pankki teki IAAF:n eli Kansainvälisen yleisurheiluliiton kanssa 30 miljoonan dollarin sponsorisopimuksen. Lisäksi Qatar maksaa MM-urheilijoiden matkakulut, majoituksen sekä palkintorahat. Lisäksi Qatar rakentaa eri kehitysmaihin kymmenen yleisurheilukenttää.

Pihlakoski ei ollut IAAF:n hallituksen jäsen, kun Qatar sai yleisurheilun MM-kisat 2014.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?