Dohalaisen taksikuskin vilpitön kysymys kertoo kaiken MM-kisojen suurimman skandaalin syistä: ”Mitä tarkoittaa?” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Dohalaisen taksikuskin vilpitön kysymys kertoo kaiken MM-kisojen suurimman skandaalin syistä: ”Mitä tarkoittaa?”

Dohan MM-kisojen suorituspaikkojen rakennusurakka keräsi kritiikkiä. Nyt katsomot ovat kisoissa tyhjillään.

Julkaistu: 2.10.2019 12:41

Lippuja tyrkytetään ilmaiseksi, mutta stadion ammottaa tyhjyyttään. Ilta-Sanomat selvitti syitä.

Yleisurheilun mopen osa qatarilaisessa urheiluelämässä paljastuu siellä, missä monet totuudet muutenkin kuulee: taksissa.

Ugandalainen ja intialainen taksikuski ovat asiakkaan akkreditointikortista kiinnostuneina esittäneet kysymyksen: ”Mitä tarkoittaa yleisurheilu?”

MM-kisojen lipunmyynnistä kuului hyytäviä lukuja ennen kisoja, ja skenaariot ovat käyneet toteen. Ilman etukaarteen ja takasuoran etiopialaisia siirtotyöläisfaneja tilanne olisi täysin lohduton.

Ilta-Sanomat haastatteli maanantaina stadionille tulleita, Qatarissa asuvia ihmisiä. Kaikki olivat siirtotyöläisiä Afrikasta tai arabimaailmasta: Somaliasta, Marokosta, Jemenistä, Algeriasta ja Ugandasta.

Kisojen aikana lippujen myymisestä on ainakin marokkolaisen autonkuljettajan Saidin mukaan siirrytty niiden jakamiseen. Muiden kokemukset olivat samanlaisia.

– Sain vain puhelinnumeron, johon soittamalla saa ilmaisia lippuja. Tällaisia numeroita on useita.

 Poliisit eivät katsoneet hyvällä

Vierastyöläisten haastatteleminen oli hankalaa kahdesta syystä: näiden englannintaito on rajoittunutta, ja jos kielitaitoa olisikin ollut, poliisit eivät selvästi katsoneet hyvällä medialle puhuvia ei-qatarilaisia henkilöitä. Useat kieltäytyivät tästä ymmärrettävästä syystä kunniasta.

Kaksi ravintolakeittiössä työskentelevää somalialaista nuorukaista kertoi, että heitä odotti erään työpäivän jälkeen miellyttävä yllätys:

– Saimme työnantajalta ilmaisia lippuja. Niitä on jaettu erittäin monissa yhtiöissä. Emme tunne ketään, joka olisi itse maksanut lipuistaan.

Hinnalla lippuja ei ole pilattu. Erinomaisen paikan saa Khalifan ilmastoidulta stadionilta maksamalla 60 paikallista rialia eli noin 15 euroa.

Edes sponsorointi ja ilmaisten lippujen suoranainen tyrkyttäminen ei siis täytä stadionista kuin pienen osan, mikä kertoo kaiken yleisurheilun asemasta Qatarissa.

Qatarin pääsarjassa käsipalloa pelaava Abderrahmane sanoi, ettei paikallisten nuivuus rata- ja kenttäurheilua kohtaan ollut hänelle yllätys.

– Mekin pelaamme ottelumme käytännössä tyhjille katsomoille. Qatarissa käydään ylipäätään katsomassa urheilua laiskasti.

Jostain syystä Qatarissa ei ole turvauduttu perinteisiin temppuihin eli katsomoiden täyttämiseen esimerkiksi sotilailla tai koululaisilla.

”Perinne on täysin nolla”

Pohjimmiltaan kyse on myös lajikulttuurista. Vaikka Dohassa on jo vuosikausia järjestetty yleisurheilun Timanttiliigan osakilpailu, kaikki on ollut kaivoon kannettua vettä.

Algerialainen, paikallisessa poliisien urheiluseurassa juoksuvalmentajana toimiva Hakim sanoi tienneensä jo etukäteen, että väen houkutteleminen katsomoon on toivoton tehtävä.

– Perinne on täysin nolla. Lajia on yritetty tehdä Qatarissa tutuksi, mutta kyllä jokainen nyt näkee, miten siinä on onnistuttu, poikkeuksellisesti omilla rahoillaan tiketin hankkinut valmentaja sanoi.

Myös osa urheilijoista on tuntenut olonsa oudoksi, kun arvokisaympyröissä edelleen pääosin tuttu täysi katsomo onkin ollut jotain muuta. Norjalainen aitajuoksun maailmanmestari Karsten Warholm sanoi kotimaansa medialle haluavansa jatkossa kilpailla arvokisamitaleista siellä, missä laji kiinnostaa väkeä.

Maanantaina aivan stadionin kupeessa ahersi ryhmä kivityömiehiä: kypärä, täyshaalarit, työkäsineet ja turvajalkineet. Lämpötila varjossa yli 40, työpisteessä todennäköisesti hyvän matkaa yli 50.

Pika-aitojen jamaikalainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Omar McLeod pohti Ilta-Sanomille, josko tällaisilla reunaehdoilla voisi olla tekemistä yleisökadon kanssa.

– En tiedä, tekeekö tällaisissa oloissa tehdyn työpäivän jälkeen mieli mennä urheilukisoihin. Mutta urheilija ei saa antaa tällaisen häiritä, hommat on hoidettava kaikissa tilanteissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?