Ylen tähtiohjaaja tyrmää Dohan MM-kisojen haukutut ”genitaali­kamerat”: ”Taisi unohtua, että siinä näkyy vähän muutakin”

”Genitaalikamera” ylittää kaikki hyvän maun rajat, Ylen Tapani Parm sanoo.

Arvostettu urheiluohjaaja Tapani Parm (kesk.) ihmettelee IAAF:n käyttöön ottamia uusia kuvakulmia.

2.10.2019 7:08

Kansainvälisen yleisurheiluliiton mediayhtiö IAAF Productions ja sen tv-partneri, brittiläinen ITV ideoivat ensimmäisiin muslimimaailman järjestämiin MM-kisoihin aivan uuden kuvakulman.

Lähtötelineisiin kyyristyviä etusuoranmenijöitä kuvataan telineissä alaviistosta. Kuvat ovat osittain olleet härskejä ja juoksijoiden genitaalialueiden osalta liian paljastavia. Ja tämä nimenomaan Qatarissa, jossa tämänkaltaiset asiat ovat varsin sensitiivisiä.

Muun muassa viisien edellisten olympiakisojen yleisurheiluohjauksista vastannut, maailman urheiluohjaajaeliittiin kuuluva Tapani Parm pyörittelee päätään useita urheilijoita raivostuttaneelle kuvakulmalle.

– Minun tietojeni mukaan tuotannon suunnitelleet olivat tyytymättömiä siihen, että telineissä olevien sprintterien kasvot eivät näy. No, nyt ne toki näkyvät, mutta taisi unohtua, että näkyy siinä sitten samalla vähän muutakin, Parm huokaisee.

Parm työskentelee Dohassa Ylen tuotantotiimin pääohjaajana valitsemassa kotimaahan lähtevää MM-syötettä.

– Me emme voi vaikuttaa siihen, mitä päätuotantoyhtiö valitsee, emmekä tietenkään sensuroi. Mutta jos minulta kysytään, niin eihän tuollainen urheilijoiden arvokkuutta loukkaava kuvakulma ole asiallinen. Tässä on ikään kuin keksimällä keksitty jotain uutta, ja metsään meni.

Yleisurheilu ei ole isoimmat paukut jalkapalloon laittavan ITV:n osaamisaluetta, ja lajikulttuuri on ilmeisimmin ollut tuotantosuunnittelussa hukassa.

– Urheilijoita pitää tv-tuotannon toteutuksessa kunnioittaa. Eihän itsensä piippuun vetänyttä kävelijääkään kisan jälkeen vessassa kuvata. Rajan täytyy kulkea aina jossakin, ja minun rajani olisi kulkenut tässä.

Parm Ylen ohjaamo Dohan MM-kisoissa.

Tapani Parmilla on pitkä kokemus urheilun arvokisoista.

Parm on Dohassa keskustellut Tokion ensi vuoden olympiakisojen televisioinnista vastaavan OBS:n eli Olympic Broadcasting Servicen edustajien kanssa. Nämä ovat katsoneet genitaalikuvakulmia enemmän tai vähemmän pöyristyneinä.

– En voi vannoa sitä, mutta 99-prosenttisen varmasti uskallan sanoa, että tällaista kuvakulmaa ei Tokion olympiastadionilta tarjoilla. Veikkaan, että osa urheilijoistakin kokee sen alakameran häiritseväksi ja lähtötelineissä keskittymisen pitää olla muissa asioissa kuin tuollaisessa, kesäolympiakisojen avajaiset ja päättäjäiset kolmesti ohjannut Parm toteaa.

Ääneen kamerakulmia ovat Dohassa arvostelleet muun muassa saksalaiset naisjuoksijat Tatjana Pinto ja Gina Lückenkemper. Kumpikin sanoi tunteneensa olonsa ”naisena erittäin epämukavaksi”.

Lähtötelineisiin asennetut kamerat ovat saaneet yleisurheiluväeltä murskapalautetta.

Kun IAAF kertoi arvokisoissa käyttöön otettavista uusista kuvakulmista, ylistyssanoja ei säästelty. IAAF ilmoitti alkusyksystä, että lähtötelineissä olevat alakulmakamerat ovat osa uraauurtavaa teknologiaa, joka toisi katsojan lähemmäs suorituksiinsa keskittyviä urheilijoita.

Hehkutus on joutunut viime päivien kohun keskellä surkuhupaisaan valoon. Saksan yleisurheiluliitto DLV otti yhteyttä IAAF:ään sen jälkeen, kun maan juoksijat Pinto ja Lückenkemper kritisoivat kameroita kovin sanakääntein, minkä jälkeen Saksan yleisurheiluliitto DLV otti yhteyttä IAAF:ään.

– Naisena pidän kuvaamista siitä kulmasta typeränä. En usko, että kameroiden kehittämisessä on ollut mukana naisia, Lückenkemper sanoi.

Yhteydenotolla oli vaikutuksensa, sillä maanantaina saksalainen lajiliitto kertoi, että muun muassa lempinimen creepy cameras (karmivat kamerat) saaneiden teknologiaihmeiden käyttöä rajoitetaan. DLV:n mukaan IAAF näyttää tästä lähtien vain lähikuvia urheilijoista, kun he odottavat kyyryssä starttipistoolin laukausta.

Lisäksi lähtötelinekameroiden materiaalia poistetaan 24 tunnin välein.

Joidenkin tietojen mukaan koko kameroiden käyttö lopetettaisiin MM-kisojen aikana, mutta ainakaan Ylen tuotantotiimin pääohjaajalla Parmilla ei ollut tästä tiistaina tietoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?