MM-tuomio: Kari-Pekka Kyrö täräytti yleis­urheilun tähtiluotsin doping­pannasta: ”Me pahat pojat saamme elinkautisia...” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

MM-tuomio: Kari-Pekka Kyrö täräytti yleis­urheilun tähtiluotsin doping­pannasta: ”Me pahat pojat saamme elinkautisia...”

Ilta-Sanomien MM-raati käy persoonalliseen tapaansa läpi tiistain kisapäivän tapahtumia.

2.10.2019 6:19

Dohan MM-juhlan viides kilpailupäivä tarjosi yleisurheiluväelle jälleen kosolti puhuttavaa.

Kiistelty menestysluotsi sai dopingtuomion, australialaisässä pilasi kiinalaisten kekkerit naisten keihäässä ja seiväspaikalla nähtiin jälleen kovatasoinen näytös.

Ilta-Sanomien MM-raadissa ovat tällä kertaa kisoja Dohassa seuraava toimittaja Pekka Holopainen, urheilutoimittaja Juha Kanerva ja IS:n yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo. Raati perkaa värikkääseen tyyliinsä tiistain kisapäivän avaintapahtumat.

Pekka Holopainen

Puheenaihe: Menestynyt, mutta pahamaineinen Niken Oregon-projektin päävalmentaja Alberto Salazar pantiin dopingtutkinnan päätteeksi yleisurheilusta neljän vuoden jäähylle. Näin kommentoi Kari-Pekka Kyrö: ”Me pahat pojat saamme elinkautisia, kiltti Alberto vain neljä vuotta.” Hienoa, että esimerkiksi Mo Farah sinnitteli Oregon-vuotensa puhtailla, vaikka valmentaja oli läpimätä.

Varaslähtö: Estejuoksu on röykytyslaji, jossa sattuu ja tapahtuu. Monacon Timanttiliigassa peräti 8.09,50 juossut Etiopian Takele Nigate päätti juhlia 20-vuotispäivänsä aattoa niin, että törmäsi pahan näköisesti vesiesteeseen. Siitä ei edes tämän tason kaveri noussut finaalipaikasta taistelemaan.

Tähti: Titteli on pantava jakoon, sillä hyvät ystävykset Sam Kendricks ja Armand Duplantis järjestivät seiväspaikalla unohtumattomat peijaiset. Duplantis oli jo matkalla Sergei Bubkan jälkeen toiseksi alle 20-vuotiaaksi maailmanmestariksi, mutta Kendricks kaivoi vielä kerran syvältä.

Seiväshyppääjien yhteishenki hakee vertaistaan.­

Päivän tyyli: Vaikka salskea Topi Raitanen on tyylikäs näky myös suunnistusvermeissä Tiomila-viestin pitkällä yöosuudella, kartat ja kompassit jäävät rauhaan lokakuun lopun Halikko-viestin jälkeen syksyyn 2020 saakka. Raitasen into harrastaa kakkoslajiaan on ollut vammariskin takia huolenaihe lajipiireissä.

Päivän ilmiö: Kun MM-kisaisännäksi valittiin ensimmäisen kerran islaminuskoinen, paljaaseen pintaan ja seksuaalisuuteen konservatiivisesti suhtautuva maa, päätettiin sen kunniaksi tempaista tv-tuotannoissakin oikein kunnolla ja näyttää etusuoranmenijöiden genitaalit alaviistosta kuvaavalla kameralla. Tämä hullutus jäi yhteen kertaan.

Lauri Hollo

Puheenaihe: Kuka kantaisi yleisurheilussa Usain Boltin manttelia lajin seuratuimpana supertähtenä ja showmiehenä, on kyselty Boltin lopettamisesta asti. Vaikkei 200 metrin voittajan Noah Lylesin aika nyt ollut ihan superia, on hänessä selvät ainekset viemään lajia eteenpäin. Lyles osaa ottaa yleisönsä, vaikuttaa erittäin aidolta, eikä apinoi huimissa eleissään Boltia kuten eräät muut. 22-vuotiaana hän on jo nyt – jos ei vielä Boltin saappaissa – niin vähintään jamaikalaislegendan korkokengissä. Mukavaa seurattavaa.

Varaslähtö: Todella moni yhdysvaltalaisjuoksija on loukkaantunut näissä kilpailuissa. 400 metrin aitojen hallitseva maailmanmestari Kori Carter joutui keskeyttämään tiistaina alkuerissä jo 100 metrin juoksun jälkeen, ratakierroksen välierissä Shakima Wimbleyn ruoto kesti 300 metriä, naisten satasella ”katkesi” välierässä English Gardner kovin teatraalisesti ja miesten 200 metrillä ennakkosuosikki Kenny Bednarek linkkasi jalkaansa viimeiset 30 metriä. Mistä lienee kyse? Heikkoa tekoa nämä jenkit, liian pitkä kausi, väärin valmistauduttu vai mitä ihmettä?

Noah Lyles otti omansa miesten 200 metrillä.­

Tähti: Donovan Brazier rikkoi ikivanhan MM-kisaennätyksen ja vielä vanhemman Yhdysvaltain ennätyksen 800 metrillä (Johnny Grayn 1.42,60 vuodelta 1985). Vauhti oli alusta asti järkyttävän kovaa: kun Brazier purjehti loppusuoraa, ei muilla ollut mitään asiaa samoille kalkkiviivoille, ei sinne päinkään. Muut mitalistit jäivät yli sekunnin, vaikka hekin juoksivat loistavasti . Hatunnosto myös kisan veturille Wesley Vasquezille: kaveri veti kuten välierässä, urku auki koko matkan ja loppusuora yhtä kärsimystä. Vielä näissä kisoissa se ei mitalille kantanut.

Päivän tyyli: Yhteishenki. Onkohan koskaan nähty yhtä rentoa tunnelmaa ja yhteishenkeä arvokisoissa kuin Dohassa oli seiväsmiehillä? Jo puoli tuntia ennen finaalin alkua koko suosikkikolmikko Sam Kendricks, Armand Duplantis, Piotr Lisek vitsaili erittäin vapautuneesti keskenään. Kovin veriseltä homma ei vaikuttanut, vaikka joka ikinen heistä taatusti haluaakin vain ja ainoastaan voittaa. Sama jatkui läpi kilpailun, Kendricks halaili Duplantista jo ennen kuin kisa oli edes ratkennut. Lopulta hienon ja vaihtelevan kisan voitti juuri Kendricks, mikä osoittaa, että mukavatkin miehet voivat menestyä urheilussa.

Päivän ilmiö: Törmäily. Etiopian Takele Nigate oli yksi 3 000 metrin esteiden ennakkosuosikeista, mutta kaikki ei mennyt alkuerissä kuin elokuvissa – korkeintaan kuin Visa Mäkisen legendaarisen korneissa ylittämättömän myötähäpeän floppirainoissa... Tuskin oli juostu 50 metriä, kun mies veti tyylipuhtaat lipat ja vei mukanaan kaksi juoksijaa, Topi Raitanenkin oli lähellä kaatua. Nigate nousi takaisin kärkijoukkoon, mutta seuraavan kierroksen vesiesteellä kaveri kompuroi taas jalkoihinsa, tuli rukousasennossa esteelle ja löi rintakehänsä puomiin kovassa vauhdissa. Aika lähellä oli, ettei nyt sattunut Etiopian ”Juhaa” leukaan oikein tosissaan…

Etiopian Takele Nigatella (takana) oli haasteita 3000 metrin esteissä.­

Juha Kanerva

Puheenaihe: Ex-maratoonari Alberto Salazarin neljän vuoden dopingpanna. Savuavaa asetta on etsitty nelisen vuotta, mutta vasta nyt antidopingväki löysi riittävän näytön Mo Farahin entisen valmentajan toimintakiellolle. Dohassa naisten kympin voittanut Sifan Hassan suivaantui USADAlle, koska hänen valmentajaltaan vietiin akkreditointi kesken kilpailujen.

Varaslähtö: Topi ja Toivottomat voitti Suomen humppamestaruuden 1978 eli samana vuonna, jolloin Ismo Toukonen yllätti yleisurheilufanit estejuoksun EM-pronssillaan. Topi Raitaselta odotettiin kesän ennätysparannusten jälkeen jopa loppukilpailupaikkaa, mutta syyskuun kymmenen päivän sairastelu romutti miehen kunnon. Hyvä kausi päättyi suureen pettymykseen.

Tähti: Daniel Ståhlin voimavalmentaja Juhani Tukiainen on Dohassa seuraamassa suojattinsa otteita. Joensuulainen painonnostaja muutti 1960-luvun lopulla Tukholmaan, jossa ”Tuksu” toimi pitkään Ruotsin painonnostoliiton päävalmentajana. Viimeaikainen yhteistyö ”Tauno Teräksen” (Daniel Ståhl) kanssa on tuottanut komeaa jälkeä.

Päivän tyyli: Australian Kelsey-Lee Barber pilasi Kiinan kansantasavallan 70-vuotisjuhlapäivän voitonparaatin naisten keihäässä. Puoluejohdon suunnittelema kaksoisvoitto jäi haaveeksi, kun Liu Shiying ja kokenut Lü Huihui valahtivat päätöskierroksilla Etelä-Afrikassa syntyneen Barberin taakse. Barber saanee tänään Hongkongin kunniakansalaisuuden.

Päivän ilmiö: Khalifa-stadionin tyhjät lehterit ovat yhtä kiusallista katsottavaa kuin Visa Mäkisen elokuvat aikanaan. Qatarin naispyöräilijöitä valmentanut Pia Sundstedt ilmoitti Twitterissä näkevänsä katsomossa ihmisiä, joita muut suomalaiset eivät ole havainneet. Tämänkaltaisia näkyjä on perinteisesti kutsuttu nimellä kangastus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?