Taas uusi maailman­huippu lyttäsi Dohan MM-kisojen olosuhteet – nyt tulilinjalla on järjestäjien suuri ylpeydenaihe - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Taas uusi maailman­huippu lyttäsi Dohan MM-kisojen olosuhteet – nyt tulilinjalla on järjestäjien suuri ylpeydenaihe

Tshekin keihäskonkari Barbora Špotáková, 38, paleli Dohan MM-näyttämön ilmastoinnin vuoksi. Khalifa International -stadionin ilmastointijärjestelmä oli ennen kisoja järjestäjien suuri ylpeydenaihe.

Tshekin keihäskonkari Barbora Špotáková, 38, paleli Dohan MM-näyttämön ilmastoinnin vuoksi. Khalifa International -stadionin ilmastointijärjestelmä oli ennen kisoja järjestäjien suuri ylpeydenaihe.

Julkaistu: 1.10.2019 20:03

Keihäänheiton olympiavoittaja ja maailmanmestari Barbora Spotakova liittyi Dohan MM-kisojen olosuhteita kritisoivien urheilijoiden joukkoon.

Tshekin tähtiheittäjä Barbora Spotakova lyttäsi MM-kisanäyttämön Khalifa International -stadionin olot naisten keihään karsintojen jälkeen. Hänen kritiikkinsä kärki osui kisajärjestäjien ylpeydenaiheeseen: ilmastointijärjestelmään, jonka pitäisi viilentää stadion yleisurheilulle sopivaan lämpötilaan.

Ulkona Dohassa lämpötila pyörii päivisin 40 asteen kieppeillä, mutta ilmastoinnin avulla stadionin kentän tasolla pitäisi olla 12–15 astetta viileämpää. Spotakovan mukaan viilennys toimii liiankin hyvin.

– Ilmastointi ei tuntunut hyvältä, tunsin oloni kylmäksi. Lisäksi katsomossa oli ihan tyhjää. Tunnelma oli erikoinen. Kisat näyttävät paremmilta televisiosta kuin paikan päällä, Spotakova sanoi Ruotsin yleisradioyhtiölle SVT:lle.

Tshekkiläiselle iSPort-sivustolle Spotakova avautui lisää. Hänen mukaansa Khalifa Internationalin oloilla ei ole mitään tekemistä yleisurheilun kanssa.

– Yleisurheilu on kesälaji, jota harjoitetaan ulkoilmassa. Olen yleisurheilija, koska haluan olla ulkona ilmastoidun toimiston sijaan. Täällä sitä joutuu oudon ilmastoidun kuplan sisään, Spotakova sanoi.

Spotakova kertoi, että joutui kesken karsinnan pyytämään lisää vaatteita taustajoukoiltaan. Hän ei osannut odottaa, että tarvitsisi paksut verkkarit mukaan Qatariin.

Naisten keihäsfinaali heitettiin tiistai-iltana. Karsinnoissa vaikeuksissa ollut Špotáková selvisi loppukilpailuun viimeisellä heitollaan, joka kantoi 62,15. Hän ei uhkunut intoa loppukilpailun alla.

– En halua palata tänne! Spotakova sanoi SVT:lle.

Lopulta Spotakova heitti finaalissa, mutta sijoittui vaatimattomasti yhdeksänneksi. Hänen paras kaarensa kantoi 59,87. MM-kultaa voitti Australian Kelsey-Lee Barber, joka heitti viimeisellään voittotuloksen 66,56.

Jo ennen Spotakovaa moni muu Dohan MM-kisoihin osallistuva urheilija on kritisoinut kilpailuolosuhteita ja tyhjiä katsomoja kovin sanoin. Myös Euroopan yleisurheiluliiton EA:n norjalainen puheenjohtaja Svein Arne Hansen on yhtynyt kritiikkiin. Hän kutsui kisojen katsojapulaa ”täydelliseksi skandaaliksi” VG:n haastattelussa.

Juttua päivitetty klo 22.48. Lisätty tiistain keihäsfinaalin tulokset.

Tuoreimmat osastosta