Mieheksi leimattu Caster Semenya jätti MM-kisat väliin – puhuu nyt tunteikkaasti kohtelustaan: ”Minua ei pidetty ihmisenä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Mieheksi leimattu Caster Semenya jätti MM-kisat väliin – puhuu nyt tunteikkaasti kohtelustaan: ”Minua ei pidetty ihmisenä”

Caster Semenya kritisoi kovin sanoin Kansainvälisen yleisurheiluliiton päättäjiä. Hän sanoo taistelevansa naisurheilijoiden oikeuksien puolesta.

Dohan MM-kisat urheillaan ilman Caster Semenyaa. Kuva Pariisin Timanttiliigasta vuodelta 2018.­

1.10.2019 13:06

Caster Semenya ei puolustanut 800 metrin maailmanmestaruuttaan Dohan maailmanmestaruuskilpailuissa.

Semenya ei osallistu MM-kisoihin, koska hän ei suostu laskemaan testosteronitasojaan lääkityksellä, kuten Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF vaatii.

IAAF:n määräyksen mukaan poikkeuksellisen paljon testosteronia tuottavien naisurheilijoiden pitää laskea testosteronitasoaan saadakseen kilpailla tietyillä matkoilla, kuten Semenyan hallitsemalla 800 metrillä.

Semenya on jo pitkään kiistellyt asiasta oikeudessa IAAF:n kanssa.

Kerran Sveitsin korkein oikeus jo päätti, että Semenya saisi jatkaa kilpailemista ilman lääkitystä. Myöhemmin oikeus perui päätöksensä.

Taistelu jatkuu yhä, eikä Semenya ole aikeissa luovuttaa. Se käy selväksi Players Tribunen artikkelista.

Semenya puhuu artikkelissa tunteikkaasti kohtelustaan. Semenya esimerkiksi muistelee Berliinin MM-kisoja vuodelta 2009, joista hän voitti vain 18-vuotiaana ensimmäisen maailmanmestaruutensa.

Caster Semenya kritisoi kovin sanoin IAAF:n päättäjiä.­

Hänen taistelunsa alkoi jo tuolloin.

– Ihmiset sanoivat, että olin mies. He eivät sanoneet, että olin ensimmäinen eteläafrikkalainen naisten maailmanmestari. He eivät sanoneet, että olin paras.

– Minua ei pidetty edes ihmisenä. Olin heille tiedettä. He halusivat testata kroppaani.

Semenya myös kritisoi kovin sanoin IAAF:n johtoporrasta. Semenya sanoo ettei hänen testosteronitasonsa kiinnostaisi päättäjiä lainkaan, jos hän ei olisi niin hyvä, ylivoimainen.

Semenya myös perustelee päätöstään jättää käyttämättä testosteronia alentavaa lääkettä.

– En halua muokata kroppaani. En tiedä, millaisia vaikutuksia lääkkeillä voi olla loppuelämääni.

IAAF:n asettama testosteroniraja koskee ainoastaan naisten sarjan kilpailijoita, joilla on korkeat testosteroniarvot.

Semenya on sanonut taistelevansa naisurheilijoiden ihmisoikeuksien puolesta.

– Olen valtavan pettynyt, että en saa puolustaa kovalla työllä voittamaani titteliä. Tämä päätös ei kuitenkaan pysäytä taisteluani kaikkien naisurheilijoiden ihmisoikeuksien puolesta, Semenya sanoi saatuaan kuulla oikeuden viimeisimmästä päätöksestä.

Semenya on voittanut urallaan kaksi olympiakultaa ja kolme maailmanmestaruutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?