MM-tuomio: Dohan MM-kisojen teknisestä ihmeestä tuli farssi – ranskalaisjuoksijan sukukalleudet näkyivät miljoonille tv-katsojille

Ilta-Sanomien MM-raati käy persoonalliseen tapaansa läpi maanantain kisapäivän tapahtumia.

1.10.2019 6:57

Maanantai oli menestyksekäs MM-kisapäivä Pohjoismaille. Starttikamerat puhuttivat.

IS:n MM-raadin muodostavat yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo sekä urheilutoimittajat Jelena Leppänen ja Teemu Suvinen perkaavat maanantain kilpailutapahtumien annin.

Lauri Hollo

Puheenaihe: Etenkin naispikajuoksijat ovat kommentoineet kitkerästi Dohan starttikameroita, jotka sijaitsevat käytännössä telineissä olevien juoksijoiden haarovälien kohdalla. Naisten kisoissa kuva on näyttänyt vain kasvot ja korkeintaan polven, mutta miesten 110 metrin aidoissa kamera näytti suoraan Ranskan Pascal Martinot-Lagarden sukukalleuksia. IAAF perusteli kameran käyttöä sillä, että se tuo urheilijat lähemmäksi TV-katsojia. Surkea ratkaisu. Myös korkeushypyn kuvakulma hiukan etuviistosta oli täysin haitarista: vasta sivuhidastuksista näki, kuinka selvästi hyppääjä oli riman ylittänyt. Myös tulosgrafiikat vilahtavat TV-ruudussa niin nopeasti, ettei niistä saa mitään tolkkua. Amatöörimäistä.

 Varaslähtö: Jos naisten 100 metrillä siunailin USA:n juoksijoiden heikkoja suorituksia, nyt on tehtävä sama 200 metrillä jamaikalaisten kanssa. Mihin katosi Usain Boltin perintö? Naisten puolella Elaine Thompson toki meni välieriin seitsemäntenä, mutta juoksu oli kankeaa. Shashalee Forbes meni välieriin sadasosan turvin viimeisenä ajalla 23,15. Kolmas jamaikalainen Schillonie Calvert-Powell oli 35:s ajalla 23,52, taakse jäi vain kahdeksan urheilijaa. Miesten 200 metrin välierissä kaikki jamaikalaiset putosivat Yohan Blake mukaan lukien selvästi finaalista. Mistä on kyse? En sano D-sanaa…

Tähti: Karsten Warholm lähti huimaa vauhtia 400 metrin aitafinaaliin. Jopa ME-aikaa 46,78 odotettiin, mutta kolmas kilpailu neljään päivään oli hiukan liikaa. Loistava juoksu kuitenkin ja mestaruus jälleen huimalla ajalla 47,42. Yhdysvaltain Rai Benjamin haastoi hienosti, mutta viikingin adrenaliini oli liikaa. Pisteet myös Ruotsin kiekkomestarille Daniel Ståhlille, joka veti illan komeimmat voittotuuletukset: 145-kiloinen mies veti ketterästi miesten aitojen yli sinikeltainen lippu harteillaan. Aika velikulta.

Päivän tyyli: Vauhdinpito. Kestomatkoilla ei ole kyttäilty, kuten arvokisoissa niin monesti. Jo 800 metrin välierissä painettiin 48 sekunnin avauskierros, nyt miehet rykivät 5 000 metrillä alle 13 minuutin ja naisten 3 000 metrin esteissäkin hurjasteltiin: Beatrice Chepkoech veti heti kärkeen huiman kaulan ja ensimmäinen kilometri oli viisi sekuntia alle ME-vauhtia. Virkistävää nähdä, että urheilijat uskaltavat arvokisoissa ilman jäniksiä lähteä raikkaaseen vauhdinpitoon. Tällaista on kestävyysjuoksu parhaimmillaan.

 Päivän ilmiö: Naisten korkeushyppy oli huikea kisa. Kuusi urheilijaa hyppäsi vielä kahdesta metristä, neljä 202:sta ja kaksi 204:stä. Ukrainan juuri 18 vuotta täyttänyt Jaroslava Mahuchikh teki juniorien ME:n 204 ja haastoi tosissaan lajin valtiattaren Maria Lasitskenen. Jostain syystä seuraava korkeus oli 208, eikä nuori ukrainalainen lähtenyt enää sitä hyppäämään. Miksi ei, mitä hävittävää hänellä olisi ollut? No, fantastisen hieno kilpailu joka tapauksessa niin häneltä kuin kokonaisuudessaankin.

Jelena Leppänen

Puheenaihe: Maailmanmestarit Karsten Warholm ja Daniel Ståhl, upeasti taistelleet Jakob Ingebrigtsen ja Angelica Bengtsson, superlupaus Armand Duplantis... Pohjoismaiset urheilijat jättävät jälkiään MM-historiaan. Mutta hetkinen, missä on Suomi?

Varaslähtö: Loppuuko Venäjän dopingsaaga surullisine vaiheineen koskaan? Urheiluagentti Andrei Mitkov kertoi eilen venäläismedialle, että itänaapuri suljetaan manipulointiepäilyjen vuoksi niin Tokion (2020) kuin Pekingin (2022) olympialaisista. Sothissa 2014 mahtipontisesti ärjynyt Venäjän karhu on nyt surkea pikku nallukka.

Tähti: Riitoja Venäjän yleisurheiluliiton kanssa, painajaismaiseksi haukuttu hotellihuone ja pari heikommin mennyttä kisaa. Maria Lasitskenen valmistautuminen MM-juhlaan olisi voinut mennä sulavamminkin, mutta vuodesta 2014 korkeushyppyä dominoinut venäläinen oli jälleen arvokisoissa omaa luokkaansa. Valtakausi jatkuu.

Päivän tyyli: Pohjoismaalaisetko muka jäyhiä ja hillittyjä? Jos stereotyyppinen käsitys on vielä voimassa, kannattaa vilkaista Daniel Ståhlin riemua kiekonheiton MM-kullan varmistuttua. Ruotsalaisturkulaisen järkäleen tuuletuksissa oli sitä alkukantaista ja vilpitöntä onnea, johon kiteytyy urheilun koko tarkoitus.

Pascal Martinot-Lagarde osallistui 110 metrin aitoihin.

Päivän ilmiö: Harjaantumatonkin selfien ottaja tietää, ettei kuvaa ikinä napsita alakulmasta. MM-kisojen uusi villitys eli rataan asennetut kamerat eivät tätä kirjoittamatonta sääntöä kunnioita. Uudet kamerat kuvaavat alhaalta päin lähtötelineessä olevia pikajuoksijoita ja pika-aitureita ja välittävät kuvan miljoonille tv-katsojille. Ei ole varsinainen yllätys, että juoksijat ovat kyseisestä teknisestä ihmeestä kaikkea muuta kuin innoissaan.

Teemu Suvinen

Puheenaihe: Irvokkaan surkeista yleisömääristä on puhuttu paljon. Se on loistava asia. Ajatellaan positiivisesti: ehkä nyt kaikki tajuavat, ettei Qatarissa kannata järjestää olympiakisoja. Öljyvaltio haki jo vuoden 2020 kisoja. Uudet hakupaperit ovat jo työn alla. Mutta eihän kukaan voi olla niin tyhmä, että valitsee Qatarin, eihän..

Varaslähtö: Olipa surullista katsella naisten keihäänheiton karsintaa, kun mukana ei ollut yhtään suomalaista. Ei, vaikka tarjolla oli 31 paikkaa. Kaksi vuotta sitten Lontoossakaan suomalaisia ei nähty. Mitä oikein on tapahtunut? Onko naisten keihäänheitto todellakin sukeltanut Suomessa näin syvälle? Täältä pitäisi löytyä keihäänheiton valmennusosaamista.

Tähti: Pohjoismaat! Tai siis Ruotsi ja Norja. Vakuuttavat ja itsevarmat esiintymiset kovassa paikassa sekä Daniel Ståhlilta että Karsten Warholmilta. Voi kun suomalaisetkin.. Noh. Naapurikateus sivuun. Lohtua voi hakea Ståhlin suomalaisista sukujuurista. Jättiläisen aitoa iloa oli mukavaa katsoa.

Maria Lasitskene voitti naisten korkeuden.

Päivän tyyli: Olen täysin varma, että Maria Lasitskenella ei ole hermoja ollenkaan. Lasitskenen ilmekään ei värähtänyt, kun hän ylitti riman kerta toisensa jälkeen huippukorkeuksista. Edes voittotuloksen 204 ylittäminen ei nostanut hymyä venäläishyppääjän huulille. Hänen keskittymiskykynsä ei ole tältä planeetalta.

Päivän ilmiö: Jakob Ingebrigtsenin taistelu. 19-vuotias ihmepoika ei saanut mitalia vitoselta, mutta hänen taistelunsa muistetaan tulevaisuudessa. Kuva maaliviivalle heittäytyvästä nuorukaisesta on upea urheiluotos. Nuoren miehen juoksu oli kypsä. Paukut eivät vielä aivan riittäneet etiopialaisia vastaan, mutta tulevaisuudessa mitaleita on luvassa.

Daniel Ståhl juhlisti MM-kultaansa mm. aitomalla.

Karsten Warholm voitti 400 metrin aitajuoksun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?