Mitä tarkoittaa ”sukupuolelle epäsovinnainen vaatetus” Qatarissa? Suurlähetystö antaa neuvoja pukeutumiseen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Mitä tarkoittaa ”sukupuolelle epäsovinnainen vaatetus” Qatarissa? Suurlähetystö antaa neuvoja pukeutumiseen

Naisten pukeutuminen helteen polttamassa Qatarissa on puhuttanut MM-kisojen aikana.

Qatariin matkanneiden MM-kisavieraiden ja paikallisen väestön näkemyksissä pukeutumisesta on eroja.­

30.9.2019 19:19

Suomen Abu Dhabin -suurlähetystön tietoon ei ole tullut tietoa siitä, että suomalaiset kisavieraat olisivat käyttäytyneet huonosti Qatarissa Dohan MM-kisojen yhteydessä.

Yksi Dohan MM-kisojen yleisistä puheenaiheista on ollut kisavieraiden – urheilijoiden ja turistien – pukeutuminen.

Suomen ulkoministeriö kertoo Qataria koskevassa matkustustiedotteessaan, että maassa on kiellettyä käyttää ”sukupuolelle epäsovinnaista vaatetusta”.

– Tässä viitataan esimerkiksi siihen, että miespuoliset henkilöt käyttäisivät usein naispuolisille henkilöille tyypillisiä vaatteita. Edustustolle on tullut jonkin verran kyselyitä liittyen mm. transsukupuolisten pukeutumiseen edustuston toimialueen maissa, ja uskonnollisista ja kulttuurillisista syistä tällaista pukeutumista on suositeltavaa välttää, Suomen Abu Dhabin -suurlähetystöstä tarkennetaan pyynnöstä.

Qatarissa ei ole Suomen suurlähetystöä tai konsulaattia, vaan Qatarin asioita hoidetaan Suomen Abu Dhabin suurlähetystöstä.

– Yleisesti ottaen pukeutumisesta voidaan todeta, että islaminuskoisissa maissa on syytä välttää paljastavaa pukeutumista. Nyrkkisääntönä voi esimerkiksi pitää, että olkapäät ja polvet ovat peitettyinä.

”Ongelmatilanteita ei tiedossa”

Ulkoministeriö kertoo, että Qatarissa sovelletaan tietyissä rikostapauksissa islamilaista sharia-lakia. Sharia-laissa rikoksiksi luetaan muun muassa alkoholin käyttö, aviorikos (avioliiton ulkopuoliset suhteet) ja homoseksuaalisuus.

Qatarissa kuitenkin osa kansainvälisistä hotelliketjuista voi tarjota alkoholia asiakkailleen. Suomalaisvieraat ovat tiettävästi osanneet käyttäytyä Qatarissa hyvin.

– Edustuston tietoon ei ole viime aikoina tullut ongelmatilanteita suomalaisten alkoholikäyttäytymisen osalta, Suomen suurlähetystöstä kerrotaan.

Toisaalta kaikki tapaukset eivät välttämättä tule suurlähetystön tietoon. Edustustoon ei ole kantautunut tietoa muidenkaan sharia-sääntöjen rikkomisesta suomalaisten osalta.

Jo Qatariin matkustaessa on syytä ottaa huomioon muutamia seikkoja.

Huumausaineita ja psykotrooppisia aineita sisältävien lääkevalmisteiden, unilääkkeiden, rauhoittavien lääkkeiden ja vahvojen kipulääkkeiden maahantuonnissa voi olla kieltoja tai rajoituksia.

Huumeista ankarat rangaistukset

Huumeiden käytöstä voidaan langettaa kuolemantuomio, ja pientenkin huumausainemäärien hallussapidosta annettavat rangaistukset ovat ankaria. Tämä koskee myös henkilöitä, joilta löytyy pieniäkin jäämiä huumeista, joita on käytetty ennen Qatariin saapumista.

Maahantuontimääräysten rikkomisesta määrätään rangaistukset paikallisen lainsäädännön mukaan.

Suurlähetystö huomauttaa, että kohdemaan säännöksistä ja niiden soveltamisesta vastaavat kohdemaan viranomaiset.

Lisäksi muistutetaan myös matkailijan neljästä M:stä aina ennen matkaa: matkustustiedote, matkustusilmoitus (matkustusilmoitus.fi), matkavakuutus sekä matkustusasiakirja.

Lisätietoja löytyy osoitteesta: www.matkustusturvallisuus.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?