MM-tuomio: Shelly-Ann Fraser-Pryce on maailman nopein nainen – mutta mikä ihme vaivaa USA:n pikajuoksijoita?

Shelly-Ann Fraser-Pryce oli sunnuntai-illan kuumin nimi. IS:n raati perkaa Dohan MM-kisojen sunnuntain tapahtumat.

30.9.2019 6:53 | Päivitetty 30.9.2019 8:15

Lauri Hollo

Puheenaihe: Miesten kolmiloikka oli järisyttävä kilpailu. Kaiken jo voittanut USA:n Christian Taylor astui kaksi ensimmäistä yli, mutta veti kolmannella kaukaa lankun takaa 17,42. Lopulta hän hyppäsi 17,92, mikä riitti mestaruuteen. Maanmies Will Claye oli toinen, pronssin vei todellinen yllätysmies Burkina Fason Hugues Fabrice Zango tuloksella 17,66.

Punainen kortti: Kaikenlaiset poliittiset ja uskonnolliset mielenilmaukset ovat MM-kilpailuissa kiellettyjä. Naisten 100 metrin välierissä nähtiin kuitenkin Puolan Ewa Svoboda, jonka hauislihaksessa oli asetatuointi, pistooli, mikäli aseista mitään ymmärrän. Mitähän se mahtoi tarkoittaa ja mitä nainen sillä haluaa viestittää? Todella mautonta.

Sandi Morris (vas.), Anzhelika Sidorova (kesk.) ja Katerina Stefanidi juhlivat seiväshypyn mitaleita.

Tähti: Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce juoksi 100 metrin mestaruuteen kovalla ajalla 10,71. MM-kulta oli hänelle jo neljäs. Hiusten väri oli vaihtunut alkuerin kokokeltaisesta sateenkaaren väreihin. Se toimi. Nuori britti Dina Asher-Smith vei hopean maan ennätystuloksella 10,83. Vaihtuuko valta jo ensi vuonna Tokion olympialaisissa?

Päivän tyyli: Tyyli oli nimenomaan tyylikkyys naisten seipäässä. Yhdysvaltain Sandi Morris ylitti huikeassa seiväskilpailussa 490, mutta 495 oli liikaa. Kun venäläinen Anželika Sidorova yritti korkeudesta 495, Morris oli täysillä mukana kannustamassa. Ja Sidorova meni yli. Hän ei ollut yhtä sosiaalinen kuin Morris, hyvä että kiitti kiitoksista.

Päivän ilmiö: Mitä ihmettä on tapahtunut Yhdysvaltain pikajuoksijoille? Naisten 100 metrillä maan mestari Teahna Daniels oli ainoa finaaliin selvinnyt, hänkin jäi finaalin viimeiseksi. Miesten 200 metrillä vain Noah Lyles selvisi edes välieriin. Rodney Rowen aika oli surkea 20,92 ja Kenny Bednarekin 21,50. Naisten satasella hallitseva mestari Tori Bowie ei juossut, ei myöskään 200 metrillä 100 metrin maailmanmestari Christian Coleman. Olisiko jenkkien karsintasysteemissä hiukan viilattavaa…

Petri Seppä

Puheenaihe: Maratoonareiden ja kävelijöiden kärsimys Dohan helteissä. Kuvat hämärän rajamailla taistelevista urheilijoista olivat karmeaa katsottavaa. Rahanhimoisia IAAF:n päättäjiä ei näköjään kiinnosta tippaakaan urheilijoiden terveys. Jonkun pitäisi kostoksi pakottaa herrat hölkkäämään puvut päällä Cornichen rantabulevardille pahimmassa hellesäässä.

Punainen kortti: Nigerian lajiliiton sekoilu. Lajiliitto ilmoitti sprintteritähtensä Divine Odudurun ja Blessing Okagbaren 100 metrille. Ikävä kyllä kumpikaan ei ollut aikeissa osallistua sataselle. Virhe meinasi maksaa juoksijoille osallistumisoikeuden 200 metrille ja viesteihin. Käsittämätöntä puuhastelua MM-tasolla. Onneksi tilanne ratkesi onnellisesti.

Tähti: Suomalaiset kestävyysurheilijat. On oltava (hyvällä tavalla) sekaisin, kun sanoo armottomassa säässä juostun maratonin jälkeen, että ”olihan tämäkin omanlainen kokemus”, kuten Alisa Vainio sanoi. Kunniaa ansaitsevat myös muut taistelijat: Kinnunen, Hyryläinen ja Partanen. Suomalaiset pärjäsivät epäinhimillisissä olosuhteissa.

Angelica Bengtsson

Päivän tyyli: Angelica Bengtsson kokosi itsensä upeasti vaarallisen tilanteen jälkeen. Ruotsalaishyppääjän seiväs katkesi kesken hypyn, ja hän tippui selälleen seiväskuoppaan. Tilanne näytti todella pahalta, mutta mitään ei onneksi sattunut. Heti seuraavalla hypyllään Bengtsson hyppäsi lainaseipäällä Ruotsin ennätyksen. Melko kylmäpäinen urheilija.

Päivän ilmiö: Qatarin MM-kisoista ei ole juuri mitään hyvää sanottavaa. Jos oikein kaivamalla kaivaa, niin yhden positiivisen jutun voi löytää: 100 metrin finaalien hypeä nostattaneet valoshow’t olivat upeita. Juuri tällaista vanhahtava yleisurheilu kaipaa. Harmi vain, että katsomot ammottivat tyhjinä sekä lauantaina että sunnuntaina.

Teemu Suvinen

Puheenaihe: Dohassa käydään hienoja MM-taistoja (naisten seiväshyppy ja miesten kolmiloikka), ja urheilijaesittelyt ja valoshow't ovat upeita. Silti stadion ammottaa tyhjyyttään. Eilenkin melkein koko takasuora mollotti tyhjänä. Upeat puitteet ja hienot kilpailut ovat valitettavasti helmiä sioille -osastoa.

Punainen kortti: IAAF:n pomot, jotka myönsivät kisat Qatarille tyhjien katsomojen ja epäinhimillisten olojen eteen. Pomot pitäisi repiä viiden tähden hotellien ilmastoiduista huoneista kävelemään keskellä yötä 50 kilometriä – ilman jääpaloja.

Christian Taylor voitti alun vaikeudet.

Tähti: Christian Taylor on huikean kova äijä! Loikkafinaalissa kahdella ensimmäisellä yrityksellä ruksit tauluun ja sitten kolmannella – täydellisessä pakkoraossa – 31,1 senttiä lankun takaa hulppeasti 17,42 ja paikka kolmelle viimeiselle kierrokselle. Siitä tykitys vain jatkui, viides yritys toi kovatasoisen loikkafinaalin pisimmän hypyn 17,92 ja MM-kultaa.

Päivän tyyli: Dohassa on hyvät kampaamot. Satasen ylivoimanen valtias Shelly-Ann Fraser-Pryce juoksi 100 metrin alkuerissä kokokeltaisessa kuontalossa. Sunnuntaiksi alaselkään asti ulottuneet hiukset olivat saaneet sateenkaaren värit: päälaki oli vihreää ja lilaa, niskan ja hartian seutu keltaista, josta latva vaihtui oranssin kautta heleän punaiseksi.

Päivän ilmiö: Qatarin oma poika Abubaker Haydar Abdalla otti kotiyleisön edessä ainakin kaiken tv-hyödyn irti. Abdalla pinkaisi 800 metrin välierissä startista keulaan ja avasi ensimmäisen kierroksen ME-vauhtia 48,72 (David Rudishan ME-juoksussa 49,28). Lopussa kävi tutusti: joka alussa hosuu, se lopussa väsyy. Abdalla jäi lopulta välierän viimeiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?