Kommentti: Lontoossa yleisö sylki satasen mestarin päälle – olisiko uusi sprintterikuningas ansainnut saman kohtelun? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Lontoossa yleisö sylki satasen mestarin päälle – olisiko uusi sprintterikuningas ansainnut saman kohtelun?

Christian Coleman juoksi maailman kuudenneksi nopeimman ajan, mutta olisiko hänen pitänyt olla edes starttilistalla, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Christian Coleman on maailman nopein mies.

28.9.2019 22:58

Kun maailman nopeimmat miehet asettuivat 100 metrin finaalin lähtöviivalle 2017 Lontoon olympiastadionilla, täpötäyden katsomon huomio kohdistui kahteen mieheen: Justin Gatliniin ja uransa viimeisen henkilökohtaisen arvokisafinaalin juosseeseen Usain Boltiin.

Näiden kahden välissä 21-vuotias yliopisto-opiskelija Christian Coleman kurotti ikään kuin kaikessa hiljaisuudessa hopealle ennen Boltia ja Gatlinin jälkeen.

Voittaja Justin Gatlin huomasi saaneensa dopingmenneisyytensä yleisöltä anteeksi yhtä syvästi kuin Pekka Vähäsöyrinki Suomen hiihtoliitolta. Mentaalisesti heikompi mies kuin Gatlin olisi musertunut, sillä kuvaannollisesti Lontoon yleisurheiluun erittäin syvällisesti perehtynyt yleisö sylki hänen päälleen. Vihellyskonsertin on täytynyt tuntua riipaisevalta.

Kun vaikean, kaksi lähes kuukauden mittaista kilpailutaukoa sisältäneen, kautensa odotettuun MM-kultaan ennätysajallaan 9,76 huipentanut Coleman hölkkäsi kunniakierrostaan, ainakin osa lajia ja sen lähihistoriaa dohalaisyleisöä syvällisemmin tuntevista pohti, olisiko miehen ylipäätään pitänyt MM-kisoissa esiintyä.

Vuoden 2019 aikana 11 kertaa dopingtestattu Coleman rikkoi kolmesti kalenterivuoden aikana Maailman antidopingtoimiston Wadan niin sanottua Adams-säännöstöä olemalla poissa sieltä, missä hän oli ilmoittanut testaajia varten olevansa vuorokauden tiettynä tuntina. Jos urheilijan on syystä tai toisesta muutettava suunnitelmiaan, tämän voi testaajille nopeallakin varoitusajalla raportoida näppärän matkapuhelinsovelluksen avulla.

Colemania uhkasi panna, joka olisi vienyt mahdollisuuden juosta Dohassa tai Tokion olympiakisoissa 2020. Kyseinen sääntö on kuitenkin jostain käsittämättömästä syystä laadittu niin, että itse asiassa 12 kuukautta voikin olla 15 kuukautta. Tästä juridisesta porsaanreiästä lihaskimppu livahti läpi että suhahti. Sääntöä ollaan muuttamassa, ja todella hyvästä syystä.

Testipoissaoloissa oli kyse tietysti joko tuomittavasta huolimattomuudesta tai siitä, että miehellä oli jokin muu syy oleskella aivan muualla kuin testaajat virtsapurkkeineen.

Aika 9,76 heittää Colemanin kaikkien aikojen maailmantilaston 6:nneksi nopeimmaksi mieheksi. Edellä olevista neljälle on langetettu dopingrangaistus. Koko uransa vihreillä valoilla on tästä herraseurueesta painanut menemään vain Colemanin kantapäitä Lontoossa pronssimitalistina katsellut jamaikalaislegenda Bolt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?