Norjalaistähti Jakob Ingebrigtsen ehdittiin hylätä, kohulla ikävät seuraukset brittijuoksijalle – some täyttyi vihaviesteistä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Norjalaistähti Jakob Ingebrigtsen ehdittiin hylätä, kohulla ikävät seuraukset brittijuoksijalle – some täyttyi vihaviesteistä

Norjalaistähti Jakob Ingebrigtsen hylättiin, mutta hylkäys peruttiin. Syntyi soppa, jonka keskelle joutui myös brittijuoksija Andrew Butchart.

Jakob Ingebrigtsen (vas.) hylättiin, mutta Norjan valitus meni läpi. Brittijuoksija Andrew Butchart jäi niukasti 5000 metrin finaalin ulkopuolelle.­

28.9.2019 14:10

Ingebrigtsenin perheessä ja Norjan yleisurheiluliitossa koettiin perjantai-iltana tunteiden vuoristorataa Dohan MM-kisoissa.

Tuskaiset tunnit päättyivät riemuun, kun selvisi että juoksija Jakob Ingebrigtsen pääsee sittenkin 5 000 metrin loppukilpailuun Dohan MM-yleisurheilussa.

Ingebrigtsenin perheessä ehdittiin ensin riemuita jokaisen veljeksen pääsyä 5 000 metrin finaaliin. Pettymys koitti kuitenkin, kun järjestäjät ilmoittivat, että Jakob on hylätty Britannian joukkueen protestin jälkeen hänen astuttuaan radan ulkopuolelle alkuerän päätöskierroksen ahtaassa tuuppimistaistossa.

– Ei se ollut minun vikani, erässään neljänneksi sijoittunut 19-vuotias Jakob Ingebrigtsen, yksi matkan mitalisuosikeista, kertoi itse.

Norja teki tuomariston hylkäyspäätöksestä valituksen, joka hyväksyttiin.

– Tuomaristo katsoi, että Jakobin ottamat kolme askelta radan ulkopuolelle johtuivat fyysisestä kontaktista toisen urheilijan kanssa, eikä hän hyötynyt siitä millään lailla, Norjan yleisurheiluliitto kertoi.

– Olen iloinen, että säännöt toimivat joskus viattoman hyväksi. En tehnyt mielestäni mitään väärää, juoksija sanoi kuultuaan päätöksestä.

– On hienoa, etten juossut 12 ja puolta kierrosta turhaan.

”Aina sama maa”

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan norjalaisleirissä tuohduttiin Britannian jättämästä protestista. Jos Ingebrigtsen olisi hylätty, finaaliin olisi hänen sijastaan edennyt Britannian edustaja Andrew Butchart.

– Britit tekivät protestin vain saadakseen oman juoksijansa finaaliin. Minua on pyydetty ottamaan tämä puheeksi heidän kanssaan, sanoi Norjan yleisurheiluliiton huippu-urheilun päällikkö Erlend Slokvik.

Andrew Butchart sijoittui 5000 metrin alkuerissä 16:nneksi eli oli ensimmäinen, joka jäi 15 juoksijan finaalin ulkopuolelle.­

Kun NRK tiedusteli protestista Britannian yleisurheiluliitolta, liiton viestintäpäällikkö Liz Birchall vastasi, ettei protesti ollut lähtöisin heiltä. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF kuitenkin vahvisti NRK:lle, että Britannia jätti suullisen protestin ja pyysi tuomaristoa tarkastamaan tilanteen videolta.

Norjassa Ingebrigtsenin veljeksen hylkäys Britannian protestin jälkeen toi ikäviä muistoja mieleen. Rion olympialaisissa 2016 Jakobin isoveli Filip Ingebrigtsen hylättiin 1500 metrin alkuerässä, kun brittijuoksija Charlie Grice jätti protestin.

– Aina sama maa, Jakob Ingebrigtsen naureskeli ruotsalaislehti Expressenin mukaan Dohassa sen jälkeen, kun tieto hylkäyksen peruuntumisesta oli tullut julki.

Brittijuoksija avautui vihaviesteistä

Andrew Butchart ehti iloita hetken aikaa takaportin kautta tulleesta finaalipaikasta. Kun Jakob Ingebrigtsen hylättiin, viimeinen finaalipaikka meni hänelle. Hän oli alun perin sijoittunut alkuerien 16:nneksi. Finaaliin eteni 15 parasta. Takaportti meni kuitenkin kiinni, kun hylkäyspäätös peruttiin.

– Tämä oli eriskummallinen yö. En ole koskaan kokenut tällaisia kilpailun jälkeisiä tunnelmia, 27-vuotias Butchart kirjoitti Instagramissa julkaisemassaan viestissä lauantaina.

Butchart kertoi poistuneensa stadionilta kuultuaan Ingebrigtsenin mahdollisesta hylkäyksestä. Hotellille hän sai tiedon, että protesti oli mennyt läpi ja finaalipaikka oli hänen.

– Nukuin... kun heräsin, minulle kerrottiin, että (Norjan) protesti oli mennyt läpi – eli Jakob oli finaalissa ja ikäväkseni minä sen ulkopuolella.

Butchart kirjoitti ymmärtävänsä Norjan protestin ja toivotti Ingebrigtsenille tsemppiä finaaliin. Yksi asia kuitenkin harmitti:

– Kaikille norjalaisille... en tiennyt, että voisin saada niin paljon vihaviestejä niin lyhyessä ajassa, Butchart kirjoitti.

5000 metrin finaali on Dohassa ohjelmassa maanantai-iltana. Finaalissa nähdään kolme Ingebrigtsenin veljestä; Jakobin lisäksi omat alkueränsä selvittivät vanhemmat Ingebrigtsenit, 26-vuotias Filip ja 28-vuotias Henrik. Filip oli karsinnan kolmanneksi, Henrik seitsemänneksi ja Jakob 12:nneksi nopein. Karsinnan ykkönen oli Yhdysvaltain Paul Chelimo.

Kaksi Ingebrigtseniä, Jakob ja Filip kisasivat elokuussa Pariisin Timanttiliigan 1500 metrillä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?