MM-tuomio: Norjan tähden typerä taktinen valinta oli kostautua rajusti MM-radalla – ”Miksi ihmeessä hän piti suunnitelmastaan kiinni?” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

MM-tuomio: Norjan tähden typerä taktinen valinta oli kostautua rajusti MM-radalla – ”Miksi ihmeessä hän piti suunnitelmastaan kiinni?”

Julkaistu: 28.9.2019 7:57

Ilta-Sanomien raati perkasi yleisurheilun MM-kisojen avauspäivän tapahtumat persoonalliseen tyyliinsä.

Yleisurheilun MM-kisojen avauspäivä Dohan pätsissä tarjosi urheiluväelle runsaasti puhuttavaa. Khalifa-stadionilla todistettiin hienoja suorituksia, yllättäviä romahduksia ja katsomoissa humisevaa tyhjyyttä.

Ilta-Sanomien MM-kisaraati eli Dohassa MM-huumaa seuraava Pekka Holopainen, urheilutoimittaja Jelena Leppänen ja yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo kävivät läpi, mitä ensimmäisestä kilpailupäivästä jäi käteen.

Pekka Holopainen

Puheenaihe: Naisurheilijoiden kokemukset ensimmäisistä islamilaisen valtion MM-kisoista ovat olleet jossain määrin ristiriitaisia. Naisen aseman Arabian niemimaalla ei pitäisi toki olla yllätys yhdellekään maailmanmenoa seuraavalle urheilijalle, kuten Camilla Richardssonille. ”Tällaisessa maassa ei mennä joka paikkaan napapaidassa ja pikkusortseissa, ja sitä tulee jokaisen vieraan täällä kunnioittaa.”

Varaslähtö: MM-kisat käynnistyivät raskaimman sarjan teknisellä munauksella, kun naisten estejuoksun ensimmäinen kuivaeste oli asetettu aivan liian kauas sisäradan reunuksesta. Yksi kärsijä oli esteelle pakkojarruttanut Camilla Richardsson. Luulisi, että MM-tasolla toimitsijat olisivat sen verran valveutuneita ja koulutettuja, ettei moista tapahtuisi.

Tähti: Guinea-Bissauta edustava kilometrinnielijä Braima Suncar Dabo osoitti suurta urheiluhenkeä 5 000 metrin alkuerissä. Arubalainen kollega Jonathan Busby simahti täysin, ja afrikkalainen kirjaimellisesti talutti tämän maaliin. Busby toki hylättiin, sillä IAAF:n sääntökohta 144.3 kieltää tällaisen avun vastaanottamisen.

Upea ele. Guinea-Bissaun Braima Suncar Dabo lähes kantoi Aruban Jonathan Busbyn maaliin.

Braima Suncar Dabo piti kilpakumppanistaan huolta maaliviivan ylittämisen jälkeenkin.

Päivän tyyli: Kuuban Juan Miguel Echevarría laittoi pituushypyn asetelmat kohdilleen jäätävällä itsevarmuudellaan ja peräti 840 sentin karsintahypyllä, joka nosti hänen kymmenen parhaan kilpailutuloksensa keskiarvon jo päälle 850:n. Echevarría on jo liiassa myötätuulessa hypännyt 892. Loppukilpailussa Kuuban mieheltä voidaan odottaa hurjaa laakia.

Päivän ilmiö: Khalifan MM-stadionille rakennettiin peruskorjauksen yhteydessä vallankumouksellinen jäähdytysjärjestelmä, ja se vielä toimii. Tasaisesti humiseva laitteisto takaa stadionille noin 10 astetta matalamman lämpötilan kuin areenan ulkopuolella. Energiankulutus on sitä luokkaa, ettei näitä kisoja muisteta vihreistä arvoista.

Jelena Leppänen

Puheenaihe: Helvetillinen kuumuus, täydellinen yleisökato, terveytensä puolesta pelkäävät MM-kävelijät... Minkä näistä nyt sitten valitsisi? Edellä mainitut aiheet ovat herättäneet yleisurheiluväessä suuria tunteita, mutteivät kisaisännän kannalta erityisen mairittelevalla tavalla.

Varaslähtö: Se voi olla pienestä kiinni. Kolme harha-askelta radan ulkopuolelle olivat koitua karulla tavalla Norjan kestävyysjuoksun ihmelapsen Jakob Ingebrigtsenin, 19, kohtaloksi miesten 5 000 metrillä. Hallitseva Euroopan mestari diskattiin jo loppukilpailusta, mutta Norjan protesti meni kuin menikin läpi. Finaalissa nähdään siis historiallisesti kolme Ingebrigtsenin veljestä.

Miesten 5000 metrillä riitti kuhinaa.

Tähti: Guinea-Bissaun Braima Suncar Dabo on useimmille urheilufaneille täysi tuntemattomuus, eikä ihme. Afrikkalaisjuoksija ei ole 5000 metrillä lähellekään maailman kärkeä, mutta perjantaina tuloskunto oli sivuseikka. Uupuneen kilpakumppaninsa maaliin taluttanut Dabo pääsi upealla eleellään fanien sydämiin ympäri maailmaa.

Päivän tyyli: They see me rollin’... Naisten 3000 metrin esteiden alkuerissä nähtiin mitä erilaisimpia ylitystyylejä, kun kisajärjestäjät olivat sijoittaneet yhden kuivaesteen ”hieman” väärään paikkaan. Alkeellinen moka pakotti analyyttisinä ja kurinalaisina persoonina pidetyt kestävyysjuoksijat etsimään itsestään uusia luovia puolia.

Päivän ilmiö: Humm, humm, humm... MM-stadionin massiivinen jäähdytysjärjestelmä toimii ja humisee. Kiva, koska näin saadaan tyhjyyttään ammottavalle Khalifa-stadionille edes vähän ääntä.

Kuvat kertoivat karua kieltä Dohan MM-kisojen perjantain yleisömäärästä.

Lauri Hollo:

Puheenaihe: Naisten esteiden alkuerissä yksi este oli täysin väärässä paikassa, mikä aiheutti juoksijoille jopa turvallisuusriskin. Miten tällainen voi olla mahdollista MM-kisoissa? Camilla Richardsson joutui konttaamaan kyseisen esteen yli avauskierroksella, mutta myönsi onneksi haastattelussa, ettei se ollut syy karsiutumiseen. Avauspäivästä jäi muutenkin hiukan piirikunnallinen tunnelma: tulospalvelu tökki ja TV-ohjauksen ratkaisut olivat väkisin väännettyjä grafiikoineen ja kamerakulmineen. Ei näin.

Varaslähtö: Norjan supernuori Jakob Ingebrigtsen päätti juosta 5 000 metrin alkuerän kokonaan sisäradalla. Se oli kostautua rajusti, kun viimeisellä kierroksella väkeä oli kuin suviseuroilla. Muutama askel meni radan ulkopuolelle, ja hylkäys oli enemmän kuin lähellä. Miksi ihmeessä miehen piti pitää jääräpäisesti kiinni suunnitelmastaan juosta myös viimeinen kaarre sisärataa? Taktinen ratkaisu oli aavistuksen typerä, kun varaa olisi ollut kiertää viimeinen kaarre ulompaakin. Veikkaan, että Dohan lisäksi myös Norjassa hieman hikoiltiin…

Filip (vas.) ja Henrik Ingebrigtsen tuulettivat 5000 metrin finaalipaikkaa. Myös veljessarjan nuorimmainen Jakob pääsi protestin jälkeen MM-finaaliin.

Tähti: Ingebrigtsenin perheen kolme poikaa Jakob, Filip ja Henrik menivät kaikki 5 000 metrin finaaliin. Liekö moista nähty koskaan yleisurheilun arvokisojen historiassa? Veljeksistä vanhimman, Henrikin, askel alkaa jo kangistua melkoisesti, mutta hänkin vain vängersi itsensä loppukilpailuun. Nuorimmaisen Jakobin meno oli sen sijaan sen näköistä, että jos hän ei tyri finaalissa taktisesti, jopa mestaruus on mahdollinen. Huikea juttu.

Päivän tyyli: Amerikkalaisella moukarinaisella Brooke Andersenilla oli ilmeisesti kylmä Dohan kattilassa, koska naisen huulet olivat poikkeuksellisen siniset. Ei siis ihme, että finaalipaikka jäi liki viiden metrin päähän, vaikka kyse oli maailmantilaston kakkosheittäjästä. Kylmyys kangisti hänet kymmenen metrin päähän kauden parhaastaan. Olisiko ollut stadionin huikea ilmastointijärjestelmä, joka sai jenkkiheittäjän värisemään vilusta?

Päivän ilmiö: Tyhjyys. Stadion kumisi kisojen avauspäivänä lähinnä tyhjyyttään. Mitä ihmettä, eivätkö qatarilaiset olekaan yleisurheilukansaa? Tai toisin sanoen, kuvittelikohan joku, että he olisivat – ja olisivat samalla täyttäneet lehterit? Maassa, jossa kaikki voidaan hoitaa rahalla, ei kuitenkaan näemmä voida ostaa stadionia täyteen katsojia. Saa nähdä, tehdäänkö korjausliike lompakolta käsin tulevina kisapäivänä. Nyt ei urheiltu MM-kisojen arvoisesti. IAAF, mitä jos jatkossa kisoja ei enää jaettaisi niille maille, joilla on eniten rahaa?

Lisää aiheesta