Dohan MM-kisojen turvallisuuspomolta napakka lausunto kysymykseen naisurheilijoiden niukoista asuista: ”Vastaus on yksinkertainen” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Dohan MM-kisojen turvallisuuspomolta napakka lausunto kysymykseen naisurheilijoiden niukoista asuista: ”Vastaus on yksinkertainen”

Ilta-Sanomat kysyi MM-kisojen turvallisuusvastaavalta, miten naisurheilijoiden niukkaan pukeutumiseen suhtaudutaan Qatarissa.

Naisurheilijoiden pukeutuminen on herättänyt keskustelua Dohan MM-kisoissa.­

28.9.2019 7:02

Dohan MM-kisojen turvallisuusvastaaviin kuuluvaa Yakoub al-Murbashia naurattaa jo, kun kysymys on ehtinyt vasta puoliväliin.

– Eli häiritseekö MM-kisoihin osallistuvien naisurheilijoiden niukka pukeutuminen qatarilaisia miehiä? Vastaus on yksinkertainen: osaa se häiritsee paljon, osaa hieman ja osaa kuten minua ei lainkaan, kuvaamisesta poliisiammattinsa takia kohteliaasti kieltäytynyt mies sanoi loistavalla englannilla.

Osa kisojen naisurheilijoista on kertonut saaneensa miehiltä pahoja katseita hölkätessään kadulla sortseissa ja juoksutopissa. Osa taas on muuten kokenut saaneensa toisen luokan kansalaisen kohtelua.

– Qatarissa on ihmisiä, jotka tulkitsevat islaminuskoa erittäin traditionaalisen ja tiukan tulkinnan mukaan. Me emme kuitenkaan missään nimessä ole esimerkiksi Saudi-Arabiaan verrattava maa, mitä tulee naisten toimintaoikeuksiin ja vapauksiin. Esimerkiksi palveluammateissa olevien miesten tulee ehdottomasti kohdella naisia yhtä kohteliaasti kuin miehiä. Hotellissa miespikkolo avaa naisasiakkaalle oven.

Vaikka yleisurheilu ei ole Qatarissa suuri urheilumuoto, al-Murbash ei usko, ettei jokainen ymmärtäisi perusvaatimuksia.

– Olen nyt pukeutunut perinteiseen arabiasuun. Mutta ei kukaan qatarilainen edellytä, että yksikään urheilija tässä kuumuudessa käyttäisi peittäviä vaatteita kilpaillessaan. Qatarissa tytöt ja naiset urheilevat nykyään paljon ja käyvät rannalla uima-asuissa.

”Kulttuuriimme mahtuu monenlaisia ihmisiä”

Turvallisuusvastaavan mukaan yhdenkään naisurheilijan ei tarvitse pelätä turvallisuutensa puolesta.

– Heidän fyysistä koskemattomuuttaan ei kukaan loukkaa. Tietysti pahat katseetkin voivat tuntua loukkaavilta. Mutta meidänkin kulttuuriimme mahtuu monenlaisia ihmisiä.

Vaikka al-Murbash ymmärtää ja hyväksyy naisurheilijoiden pukeutumisen, hän toivoo näiden ja kaikkien muidenkin kisavieraiden kilpailu- ja harjoitustilanteiden ulkopuolella huomioivan, että MM-kisat järjestää nyt ensimmäisen kerran islaminuskoinen maa.

– Jos menee esimerkiksi museoon, on kohteliasta pukeutua peittävämmin. Meillä se ei todellakaan tarkoita kokovartalokaapua, vaan mallia voi hakea siitä, miten useimmat qatarilaiset naiset pukeutuvat.

Osa kisavieraista on hämmästellyt, että valokuvaamista olisi Dohassa rajoitettu. Al-Murbashia käsitys naurattaa.

– Kaikkialla saa kuvata, osassa paikoista on kohteliasta pyytää lupa. Jos jossain kuvauskielto, esimerkiksi sotilaskohteissa tai poliisiasemilla, siitä ilmoitetaan näkyvällä kyltillä.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?