Ella Junnila hakee finaalipaikkaa korkeudessa – SE-nainen on vielä uransa alussa: ”Olen tässä pisteessä ihan lapsen treenillä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Ella Junnila hakee finaalipaikkaa korkeudessa – SE-nainen on vielä uransa alussa: ”Olen tässä pisteessä ihan lapsen treenillä”

Ammattiurheilijaksi ryhtyvä Ella Junnila alkaa vasta nyt kiristää harjoitteluruuvia.

Ella Junnila kisaa perjantaina korkeuden karsinnassa.­

27.9.2019 18:18

Korkeushyppääjä Ella Junnila, 20, lähtee perjantaina tavoittelemaan 194 sentin karsintarajaa maailmantilaston jaetulta 14. sijalta.

Tällä kaudella jo Suomen ennätykseksi 195 senttiä hypännyt ja nuorten arvokisamitalin saavuttanut Junnila tietää, että on huippu-urheilijana vasta raakile.

– Olen tässä pisteessä ihan lapsen treenillä. Jos joku muukin sen sanoo ääneen, niin ei loukkaa millään tavalla, koska se on totuus, Junnila naurahti torstaina Suomen joukkueen tiedotustilaisuudessa.

Hän treenasi läpi urheilulukiovuosiensa pääasiassa kuusi kertaa viikossa ja noin puolitoista tuntia kerrallaan. Lahjakkuus on kovaa luokkaa.

– Treeni tarttuu Ellaan hurjalla tavalla. Tilanne on loistava, sillä harjoitusruuvia on vasta hiljalleen alettu asetella jengoilleen, Junnilan valmentaja Jouko Kilpi totesi.

Vaikka valveutunut urheilija osaa päästää oikeaan aikaan irti urheilusta sekä fyysisesti että henkisesti, hänelle on suotu myös huippuharjoittelijan lahja.

– Se noin puolitoista tuntia, jonka treeni kestää, Ella on todella siinä treenitilanteessa silmät kiiluen sisällä. Suhtautuminen urheiluun on kaikella tavalla terveellä pohjalla. Hän on avoin, älykäs, loistava keskustelija ja motivoitunut oppija, Kilpi kehuu.

Valmentaja Jouko Kilpi ja Ella Junnila.­

Lukion jälkeen Junnila pyrki Jyväskylän yliopistoon lukemaan politiikan tutkimusta mutta ei vielä päässyt sisään. Seuraava yritys tulee ensi keväänä.

– Nyt on hyvä sauma urheilla ammatikseen, ja aion käyttää sen hyväkseni. Harjoitusmäärä kasvaa, ja harjoittelu kovenee, Junnila mietti.

– En kuitenkaan lainkaan ymmärrä ajatusta, että opiskelu olisi jotenkin urheilusta pois. Vaikka en käy nyt koulua, se ei tarkoita, että vain makaisin treenien välillä.

Treenin koveneminen on valmentaja Kilvenkin mukaan päivänselvää mutta järjen rajoissa, herkästä hermotuslajista kun on kyse.

– Hermostollista väsymystilaa ei saa päästää salakavalasti syntymään. Ella on kuitenkin vasta vaiheessa, jossa opettelee harjoittelemaan kuin huippu-urheilija.

Kilpi pyrkii valvomaan lajitreenit ja fysiikkavalmentaja Mikko Rummukainen oheisharjoitukset. Esimerkiksi punttisalilla Junnila pitää itseään vielä melko noviisina.

Missään matalan ikänsä suojaamassa lasikaapissa Junnila ei halua loikoilla, vaan tavoite on menestyä niin pian kuin mahdollista.

– Pärjääminen täällä Dohassa auttaisi tietysti rahoituspuolta. Se vaikuttaisi varmaankin siihen, saanko ministeriön urheilija-apurahan ja miten suurena.

Junnila saa seuraltaan Tampereen Pyrinnöltä sellaista korvausta, että se käytännössä kuittaa hänen vuokransa ja osan ruokalaskusta. Jyväskylässä asuva nuori nainen pitää Tampereelle muuttoa mahdollisena.

Ella Junnilasta on tehty harvakseltaan juttuja mainitsematta äitiä, pituushypyn SE-naista ja näkyvää urheilupersoonaa Ringa Ropoa, joka ei saavu Dohaan katsomaan kisoja.

– Haluan olla kentillä Ella Junnila enkä Ringa Ropon tytär. Mutta ei minua haittaa, että äiti puhuu minustakin julkisuudessa.

– Ihan kaikkia juttuja en ole lukenut, mutta kuulemani mukaan hän on koko ajan puhunut ihan fiksuja.

Äiti ja tytär.­

Ella Junnilaa kiinnostavat erittäin suuresti yhteiskunnalliset asiat, joita lapsuudenkodin ruokapöydässä käytiin aktiivisesti läpi.

Hänen sukupolvensa suurin yhteiskunnallinen asia on ilmastonmuutos, jonka vastaisella taistelulla on ruotsalaisen teinitytön Greta Thunbergin tuimat kasvot ja tinkimättömät puheet.

– Hän on äärimmäisen rohkea nuori nainen, joka taistelee sen puolesta, mihin uskoo. Antamatta periksi itseensä kohdistuvien negatiivisten puheiden ja asenteiden edessä.

Kuten tunnettua, Dohan MM-kisoja ei järjestetä mallikkaasta ihmisoikeustilanteesta tunnetussa maassa vaan Qatarissa. Tämä on Junnilalle ymmärrettävästi hieman vaikea pala.

Urheilija on tällaisten kysymysten edessä tukalassa raossa, sillä hän ei kisaprosesseja päätä. Satojen urheilijoiden vuosien työ huipentuu nyt Dohassa, oltiinpa kisapaikasta mitä mieltä vain.

– Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani sanoi hyvin, että me emme kisoja Dohaan myöntäneet. Minä olin 15-vuotias, kun päätös tehtiin.

Itani jäi pois kisoista suurin osin Qatarin ihmisoikeustilanteen takia. Jalkapalloilija Riku Riskin päätös boikotoida maajoukkueen peli- ja leirimatkaa Dohaan oli aiemmin maailmanluokan uutinen.

– Olisi tietysti toivottavaa, että urheilun arvokisoja järjestettäisiin maissa, joissa on hyvä ihmisoikeustilanne, Junnila sanoo.

Qatar on aiemmin järjestänyt useiden lajien kuten pyöräilyn, käsipallon ja uinnin MM-kisat. Vuonna 2022 se isännöi jalkapallon MM-kisoja.

Naisten korkeuden karsinta on perjantaina kello 18.40 alkaen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?