Homoseksuaalisuus on yhä rikos Qatarissa – julkihomo tv-kasvo matkusti Dohaan uhasta huolimatta: ”Voi saada 7 vuoden tuomion”

Entinen huippu-urheilija ja nykyinen tv-asiantuntija Kajsa Bergqvist on julkisesti homoseksuaali. Se on rikos Qatarissa.

Kajsa Bergqvist voitti MM-kultaa Helsingissä 2005. Uransa jälkeen entinen korkeushyppääjä on toiminut SVT:n tv-asiantuntijana.

27.9.2019 14:13

Ruotsin yleisradion asiantuntijakommentaattori Kajsa Bergqvist esiintyy Qatarin MM-kisoissa kummallisessa ja harvinaisessa tilanteessa.

Entinen korkeushyppääjäsuuruus Bergqvist, 42, on julkisesti homoseksuaali. MM-kisoja isännöivässä Qatarissa sellainen on laissa kielletty.

Äärimmäisessä tapauksessa kyseinen seksuaalinen suuntautuminen voi johtaa arabimaassa jopa kuolemantuomioon.

– Ymmärrän kyllä, että siitä voi saada seitsemän vuoden vankilatuomion, jos ilmoittautuu homoseksuaaliksi tai kannattaa sellaista. Jo se, että olen täällä Qatarissa ja puhun asiasta, voi olla rangaistavaa, Bergqvist sanoi viileästi SVT:llä.

Suosittu ja arvostettu tv-asiantuntija Bergqvist ilmoitti yleisellä tasolla toivovansa, että kisajärjestäjät ottavat kantaa päivänpolttavaan asiaan. Hän totesi samaan hengenvetoon, ettei kuitenkaan osaa odottaa sellaisia ulostuloja.

– On vain hyvä, että näistä asioista pitää puhua julkisesti. Lain pitäisi muuttua ja ihmisoikeuksia pitäisi kunnioittaa ilman suuren mestaruuskilpailujen järjestämistäkin. Asiaa voi verrata valtioon, joka jakaisi kansalaisensa eri rotuihin. Sellaisen valtion ei pitäisi koskaan saada MM-kisoja järjestettäväkseen.

Bergqvist voitti MM-kultaa Helsingissä vuonna 2005 ja saavutti -pronssia vuosina 2001 ja 2003. Bergqvist hyppäsi olympiapronssille vuonna 2000 Syndneyn kisoissa.

Hän kertoi julkisesti vuonna 2011, että hän on homoseksuaali. Hän erosi vuonna 2010 elokuvaohjaaja-näyttelijä Måns Herngernistä. Herngren on ohjannut huippusuosittua Solsidania.

Vuonna 2016 Bergqvist ja hänen mielitiettynsä Hanna Hanven viettivät unelmahäitä Tukholman saaristossa.

Brittimies esikuvana ilman sateenkaarilippua

20 kilometrin kävelyssä MM-kullasta taisteleva julkihomo Tom Bosworth on ottanut kantaa Qatarissa vallitsevaan asenneilmapiiriin.

Bosworth ilmoitti jo viime vuonna brittilehti Indepedentille, että hänen rakkaansa Harry Dineley ei matkusta kannustamaan brittikävelijää Dohaan.

Bosworthin mielestä ei tullut kuuloonkaan, että joku hänen perheenjäsenistään Dineleystä puhumattakaan olisi paikalla Qatarissa.

Tom Bosworth on yksi MM-Dohassa kilpailevista avoimesti homoseksuaaleista urheilijoista.

Bosworth toivoo, että koko Qatar voi oppia häneltä varsinkin tulevina viikkoina. Mies luonnehtii MM-näyttämöä vapaaksi alueeksi, jossa hän voi toimia esikuvana jokaiselle.

– En kuitenkaan aio juosta ympäri Dohan katuja sateenkaarilippua heilutellen ja vaatia tasa-arvoa, hän sanoi brittilehteä lainanneen Aftonbladetin mukaan.

– Kilpailut ovat niitä paikkoja, joissa voimme olla omina itsenämme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?