ISTV:n MM-kisastudion murheellinen ennuste – Suomelle ei mitalia Dohasta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

ISTV:n MM-kisastudion murheellinen ennuste – Suomelle ei mitalia Dohasta

Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntijat eivät usko suomalaismitaliin MM-kilpailuissa.

27.9.2019 13:53

Perjantaina Qatarissa alkavien yleisurheilun MM-kilpailujen järjestelyt ja olosuhteet ovat puhuttaneet viime päivinä. Normaalisti otsikoihin on noussut myös spekulaatiot suomalaisten mitalimahdollisuuksista. Armon vuonna 2019 nämä keskustelut ovat jääneet marginaaliin.

Ja syystäkin, sillä sinivalkoinen joukkue matkaa Dohaan varsin vaatimattomin odotuksin. Kansankunnan toiveet eivät paina sinivalkoisten atleettien hartioita samaan tapaan kuin aikaisemmilla vuosikymmenillä.

Myös ISTV:n yleisurheiluekspertit ovat samoilla linjoilla suomalaisten menestysmahdollisuuksien suhteen. Aavistuslähtö-studiossa istuneesta kolmikosta kukaan ei ennakoi Suomelle mitalisijaa. Asiantuntija ja valmentaja Lauri Hollo veikkaa saaliiksi kahta pistesijaa (kahdeksan parhaan joukkoon) ja Dohaan matkaava toimittaja Pekka Holopainen yhtyy kuoroon. Toimittaja Juha Kanerva on vielä varovaisempi ja ennustaa 22 urheilijan joukkueelle vain yhtä pistesijaa.

Suomalaisaituri finaaliin?

Studiokeskustelussa kolmikko kävi läpi muun muassa naisten 100 metrin aitojen näkymiä. Suomella on mukana kolmikko Annimari Korte, Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri.

– Kaikilta odotetaan vähintään välieräpaikkaa ja jotkut arvioitsijat unelmoivat jopa finaalista, keskustelun juontaja Holopainen sanoo.

Hänen mukaansa loppukilpailupaikka ei ole haihattelua, jos Korte pystyy uusimaan Suomen ennätysjuoksunsa 12,72 tason. Kaksi vuotta sitten Lontoon MM-kisoissa finaaliin mentiin ajalla 12,86.

– Jos Kortteen kroppa on kunnossa, jopa finaalipaikka on mahdollinen, Kanerva arvioi.

Hän muistuttaa Kortteen olevan arvokilpailuilmapiirissä kuin kotonaan, koska aituri on työskennellyt useissa kisoissa toimittajana.

– Hän nauttii kansainvälisestä ilmapiiristä ja on hyvä kilpailija, Kanerva sanoo.

Neziri puhkonut rajaa

Hollo ei unohtaisi muitakaan suomalaisia.

– Täytyy muistaa, että kolmikosta Neziri on alittanut useimmin 13 sekunnin raja (seitsemän kertaa).

Kanerva mainitsi, että Dohassa on käytössä erilaiset lähtötelineet kuin yleensä.

– Suomalaiset ovat pystyneet treenaamaan näillä telineillä, koska lajivalmentaja Mikael Ylöstalo on hankkinut kolmikolle henkilökohtaiset telineet.

Topi ei ole toivottomassa tilanteessa

Studiossa pohdittiin myös estejuoksija Topi Raitasen näkymiä. Viime vuonna Berliinin EM-kisoissa ex-suunnistaja voitti komeasti alkueränsä, mutta ei jaksanut taistella loppukilpailussa kärkipaikoista.

– Erityisesti varttuneempien yleisurheilun harrastajien mielestä Raitanen on Suomen joukkueen kiinnostavin urheilija, Holopainen esitti.

Hänen mukaansa HKV:n juoksijalla on mahdollisuuksia aina finaaliin asti. Kanerva oli hieman varovaisempi arviossaan.

– Topilla on irtiottokykyä, ja hän osaa juosta taloudellisesti sisäradalla välttäen ylimääräisiä metrejä, mutta riittääkö taso ihan loppukilpailuun.

Holopainen muistutti eräjaon merkityksestä ja Hollo innostui muistelemaan kahden vuoden takaisia taistoja.

– Lontoossa kaikki alkuerät olivat hidasvauhtisia, ja finaaliin mentiin ajoilla 8.20–8.26. Jokaisessa erässä tultiin kovaa viimeiset 400–600 metriä, mikä sopii Raitaselle kuin nenä päähän.

Puhtaasti tilastoja tarkastellen suomalaisravuri ei ole finaalitasoa, koska loppuhuipennukseen pääsee 15 juoksijaa ja maailmantilaston 15:nnen aika on 8.14. Raitasen kesän paras ja ennätys on 8.21,47.

– Mutta pitää muistaa, että moni noista 15 juoksijasta on kellottanut aikansa Timanttiliiga jänisjuoksuissa, joihin Raitanen ei ole päässyt mukaan, Hollo sanoi.

Arvokilpailuissa pelin henki on erilainen, koska siellä ei juosta jonossa, vaan porukka elää koko ajan ja taktikoinnilla on suuri merkitys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?