Kuin Myytinmurtajissa: Voiko kananmunan paistaa hotellin pihakivellä tappohelteessä – suomalaisurheilija testasi Qatarissa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kuin Myytinmurtajissa: Voiko kananmunan paistaa hotellin pihakivellä tappohelteessä – suomalaisurheilija testasi Qatarissa

Aku Partanen kokeili Dohan pätsissä temppua, joka hänen valmentajaltaan Valentin Konoselta 20 vuotta sitten onnistui.

Kävelijä Aku Partanen kokeili Dohassa, voiko kananmunan paistaa auringonpaisteessa hotellin pihassa olevalla marmorilaatalla.­

27.9.2019 10:50

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kovaa MM-sijoitusta 50 kilometrin kävelyssä tavoitteleva Veli-Matti ”Aku” Partanen heittäytyi humoristiseksi torstaina Suomen joukkueen hotellin ulkopuolella helvetillisessä auringonpaahteessa ja pätsissä.

Partanen yritti Ilta-Sanomien pyynnöstä toistaa tempun, jota hänen valmentajansa Valentin Kononen kokeili Sevillan MM-kisoissa elokuussa 1999, hieman yli 20 vuotta sitten.

Silloin hotellin keittiöstä saatu kananmuna alkoi paistua tulikuumalla kaivonkannella Etelä-Espanjan hirmuhelteessä. Paahtavan kuumalle marmorilevylle kananmuna Dohassakin jähmettyi, mutta ei sentään alkanut paistua.

– Eikö edes kananmuna paistu? Eihän nämä sitten niin kamalat olosuhteet olekaan! Partanen huudahti.

Kononen paistui Sevillassa sellaiseen kuntoon, ettei saapunut maaliviivalle saakka, ja sama uhkaa Dohassa useita maratoonareita ja kävelijöitä kilpailujen öisestä ajankohdasta huolimatta. Lämpöä on yhä 33–35 astetta, ja päivällä kuumentunut asfaltti ei yölläkään jäähdy.

– Auringon porotus ja asfaltin hohkaaminen on poissa, mutta kyllä lämmönsäätelyjärjestelmä on kovilla. Eräänlainen ihmiskoe on kyseessä, Partanen pohti.

”Olosuhde on äärimmäisistä äärimmäisin”

Partasen rajuin hellekokemus toistaiseksi on Pekingin MM-kisoista 2015 ja sitä edeltäneeltä viimeistelyleiriltä Hongkongista.

Kononen vertasi Dohan oloja Tokion MM-kisoihin 1991. Silloin kuumuuden ja lähes sataprosenttisen ilmankosteuden rääkkäämä Kononen ehti maaliin viidentenä yli neljän tunnin loppuajalla.

– Ei tätä voi verrata mihinkään aikaisempaan. Olosuhde on äärimmäisistä äärimmäisin. Elimistön suolatasapaino on avainasemassa. On pakko sanoa, että pisimpien kestävyysmatkojen järjestäminen tällaisessa paikassa on mielekkyydeltään siinä ja siinä, kokenut yleisurheilulääkäri Ilkka Räsänen totesi.

Aku Partanen testasi, miten muna paistuu Dohassa.­

Jotta pelkässä kuumuudessa ei olisi kylliksi sietämistä, Dohan ilma on tähän aikaan vuodesta äärimmäisen kosteaa. Paita liimautuu ihoon muutamassa minuutissa, ja lyhyidenkin taivalten taittaminen jalkapelillä on täyttä tuskaa tavanihmiselle.

Stadion pystytään vallankumouksellisen jäähdytysjärjestelmän avulla viilentämään 23–25-asteiseksi, mutta se ei stadionin ulkopuolella raatavia urheilijoita paljon lohduta.

Aku Partasen Dohassa tekemä kananmunan paistotesti voi tuoda mieleen suositun Myytinmurtajat tv-sarjan, jota Jamie Hyneman ja Adam Savage juontavat.­

Ennen kilpailuaan Partanen viettää kaiken mahdollisen ajan ilmastoiduissa sisätiloissa välttääkseen ylimääräistä lämpöaltistusta.

– En ole tehnyt yhtään treeniä yöllä enkä edes pimeällä. Ilmastoinnin kanssakin saa olla tarkkana, sillä jatkuva pompottelu kuumasta viileään altistaa limakalvo-ongelmille ja vilustumisoireille, omassa huoneessaan noin 22 asteen lämpötilaa pitävä kävelijä sanoi.

Jos ja kun kävelyn loppuajat jäävät hitaiksi, Partanen peräänkuulutti suhteellisuudentajua.

– Ei ole sattumaa, että meidän lajissamme kovimmat ajat tehdään tyypillisesti kevään viileydessä, kun elimistön jäähdytys toimii.

Jarkko Kinnunen ja Aku Partanen kilpailevat Dohassa 50 kilometrin kävelyssä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?