Kommentti: Kansainvälisen yleisurheiluliiton vanha mädänneisyys löi taas päin näköä – Dohan MM-kisoissa leikitään urheilijoiden hengellä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kansainvälisen yleisurheiluliiton vanha mädänneisyys löi taas päin näköä – Dohan MM-kisoissa leikitään urheilijoiden hengellä

Pääosa MM-Dohan kilpailuista käydään ilmastoidulla Khalifan stadionilla, mutta maratoonarit ja kävelijät joutuvat tekemään urakkansa Dohan kaduilla.

Pääosa MM-Dohan kilpailuista käydään ilmastoidulla Khalifan stadionilla, mutta maratoonarit ja kävelijät joutuvat tekemään urakkansa Dohan kaduilla.

Julkaistu: 26.9.2019 20:17

Urheilijat joutuivat maksumiehiksi, kun Kansainvälisen yleisurheiluliiton korruptoitunut johto täytti taskunsa, kirjoittaa Mikko Knuuttila.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe yritti keskiviikkona parhaansa mukaan puhua mustaa valkoiseksi.

Kaksinkertainen 1 500 metrin olympiavoittaja Coe, 62, selitti, kuinka järjestö tekee kaikkensa urheilijoiden hyvinvoinnin eteen, kun naisjuoksijat starttaavat maratonille Dohan MM-kisojen avauspäivänä perjantaina kello 23.59.

Coe kertoi, kuinka maratonreitin varrelle on haalittu lisää lääkintähenkilökuntaa, lisätty vesipisteitä ja muuta viilennystä.

Näitä tarvitaan kipeästi, koska aavikkovaltio Qatarin pääkaupungissa Dohassa on syyskuun lopulla vielä puoliltaöinkin yli 30 astetta lämmintä, ja ilmankosteuden odotetaan kipuavan lähelle 90 prosenttia.

Coe unohti tosin mainita olennaisen: urheilijoiden hyvinvointia olisi edistänyt parhaiten se, ettei MM-kisoja olisi koskaan myönnetty Qatarille, jolla ei ole edes merkittäviä yleisurheiluperinteitä.

Mitäköhän urheilija-Coe olisi sanonut, jos hänet olisi aktiiviaikoinaan pantu kilpailemaan vastaaviin oloihin?

Ruotsin maajoukkuelääkäri Lena Haggren-Råsberg lateli hiljattain karuja uhkakuvia maratonjuoksijoille. Helle ja kosteus tekevät kilpailusta äärimmäisen koitoksen, joka on pahimmillaan hengenvaarallinen.

– Pahin uhka on aivojen ylikuumeneminen. Silloin muuttuu sekavaksi, ja pahimmassa tapauksessa urheilija voi lyyhistyä, Haggren-Råsberg sanoi.

Miksi Qatar sai kisat? Vastaus löytyy IAAF:n entisen puheenjohtajan Lamine Diackin pojan Papa Massata Diackin pankkitileiltä, joille siirtyi aikoinaan miljoonia euroja qatarilaisrahaa. Kumpaakin Diackia odottavat Ranskassa talousrikossyytteet.

Pöydän alta tehtyjen maksujen lisäksi Qatar pulitti IAAF:lle runsaasti virallista tukirahaa.

– Dohan tarjous oli varsin avokätinen. Sen lisäksi, että Qatar maksaa kaikkien joukkueiden matkakulut ja majoitukset sekä MM-kisojen palkintorahat, qatarilainen pankki on tehnyt IAAF:n kanssa 30 miljoonan dollarin sponsorisopimuksen. Lisäksi Qatar rakentaa kehitysmaihin kymmenen yleisurheilukenttää.

– Nämä ovat kädenojennuksia, joista on maailman yleisurheilulle hyötyä. Niihin on ymmärrettävästi voitu tarttua, IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski sanoi hiljattain Ilta-Sanomille.

Pihlakoski ja muut yleisurheilupomot ovat tehneet selväksi, että Coe on puhdistanut IAAF:ää rankalla kädellä. MM-Dohassa lajiliiton vanha mätä iskee kuitenkin yhä vastoin kasvoja: lajiliitossa elettiin pitkään aikaa, jolloin eurot ja Qatarin rialit olivat paljon tärkeämpiä kuin sentit ja sekunnit.

Niiden laskeminen onkin mieltä ylentävää, kun lämpöhalvauksen saaneita maratoonareita ja kilpakävelijöitä kannetaan paareilla ensiapuun.

Tuoreimmat osastosta